a czy to nie jest przypadkiem problem ze skalowaniem zdjęcia? niektóre programy przy wyświetlaniu poniżej 100% wyostrzają za mocno podgląd
a czy to nie jest przypadkiem problem ze skalowaniem zdjęcia? niektóre programy przy wyświetlaniu poniżej 100% wyostrzają za mocno podgląd
Witam.
Mam 510 i u mnie taki efekt nie występuje. Filtr szumów właczony, większość zdjęc robię w RAW przy róznym ISO. Najczęsciej są to zdjęcia nocne.
Rzeczywiście przy obróbce RAW potrzeba duuużo pamięci.
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Na dolnym zdjęciu które pokazał wodzio to nie jest szum, tylko jakieś zakłocenie. Szum pokazał by się na całej fotce a tu tylko pasek zakłóceń.
Ustawianie w aparacie poziomu odszumiania (brak, słabo, etc.) dotyczy tylko przetwarzania jpg. RAW-a nic nie rusza![]()
Ze znanych mi softów do wołania RAW'a - tylko Olympus Master czyta znacznik jak w aparacie było ustawione. Trochę to dziwne, bo ustawienia dotyczą tylko jpg a nie RAW i na szczęście można to zmienić w procesie "wywoływania" (ale trzeba o tym pamiętać).
Najlepiej jednak zobaczyć RAW (byle jaki) z którym wodzio ma problem.
Mi się wydaje, że to jakiś problem z interpolacją. Zdjęcie, które widać, jest miniaturką oryginału.
miałem podobnie - spróbuj otworzyć w Lightroomie w najnowszej wersji jest w pełni kompatybilny z rawami z E-510 lub w Oly Master - w innych programach rawy są po prostu źle dekodowane ze względu na brak znajomości profilu do E-510 i pewnie też E-3.
pzdr
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Nie mam takiego problemu.
Włącz redukcje szumów na mocną i problem zniknie ...
PS. No cóż podobno Olki szumią ...
et tam gadacie... mam to samo w om 4.04 w e-410. to problem ze skalowaniem zdjecia chyba.... w każdym razie to wina softu a nie aparatu. W Xnview wszystko wyglada ok
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
To efekt nieprawidłowego wyświetlania fotki w okienku. Jak się zrobi powiększenie obrazu to wszystko wraca do normy. To nie efekt złego wywołania tylko złego wyświetlania zdjęcia w dużym pomniejszeniu. To samo mam u siebie. Powiększam obraz żeby widzieć właściwe efekty stosowanych zmian przy wywoływaniu raw.
Funkcje, które można uruchomić z poziomu komputera przy późniejszej obróbce mam z reguły wyłączone w aparacie które, więc "Filtr szumów", "Red. Szumu" jest wyłączona.
Firmware w aparacie również zaktualizowane - wersja dla Body 1.2, dla LENS 1.0.
Jeśli chodzi o pamięć, i procesor to najgorszy sprzęt miał 1,8 GHz i 512MB ramu, najlepszy był na 2GB Ramu i procesor Dual 2.0. Problem na każdym występował.
Sagarmatha
ISO jakie wykorzystywałem było MAX400...
Kris_1
Moje dolne zdjęcie jest celowo nie do końca zaszumione – są to zrzuty ekranu. Zaszumienie pokazywało się takimi małymi kwadracikami z lewej strony do prawej i schodziło na dół. Dla lepszego zobrazowania problemu uchwyciłem moment, w którym doszło do połowy zdjęcia, chwile bym poczekał i tak jak górna połowa wyglądał by i dół.
Ciekawa sprawa, że robiąc zdjęcie w JPG, i wrzucając je później do GIMPA efekt się znowu powtarza – zdjęcie nie nadaje się do niczego. Inny przykład – zdjęcie w JPG i program Noiseware v2.0… jeden wielki szum. Nie dotyczy to tylko RAW, ale i JPG
Tutaj wrzuciełem plik RAW, ten z obrazka:
Zdjęcie w RAW
Jutro dodam jeszcze pare fotek
Otworzyłem rawa u siebie w OM 2 i też jest taki efekt, ale nie powiedział bym ze to szum tylko bardziej wyostrzanie przez program, po otwarciu w camera raw tego nie ma.