Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 18% szarość - jak ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

18% szarość - jak ?

Witam!
    Ostatnio tak mnie naszło. Wiem ze automatyka aparatu dąży do dopasowania przetwarzanego obrazu do 18% szarości. Skoro tak to postanowiłem że postaram sie nauczyć korzystać z tego. Widzę to tak, ze powinienem zrobic pomiar expozycji wbudowanym światłomierzem na takim właśnie fragmencie obrazu zbliżonym do 18% szarości. Problem w tym ze różne kolory (nie tylko szarości) sa interpretowane jako owa 18% szarość. I teraz problem, jak sie nauczyć ich aby łatwo i szybko móc wyodrębnić z obrazu aby cyknąć fotkę ? Jakieś wzorce by sie przydały...
    Jak Wy do tego podchodzicie ? Jak robicie ?
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Tu chyba ni chodzi o balans bieli ale o pomiar ekspozycji ,a to 2 rózne sprawy!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    na ten temat jest masa artykułów, ja używam zazwyczaj pomiaru punktowego, a jeszcze częściej "na czuja"

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    18% szarości to najczęściej budowlany beton lub trawa w słońcu - z czasem samo przychodzi postrzeganie odcieni kolorów. By mieć odpowiednią ekspozycję dla człowieka - odcień skóry plus 1EV.
    Osobiście używam tylko i wyłącznie spota do pomiaru, korzystając właśnie z tego typu odniesień.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html

Polecam przeczytać.

Jeszcze dodam że w Olympusach jest coś takiego jak low/high key co działa właśnie jak korekcja 2.5EV ze spota.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html

Polecam przeczytać.

Jeszcze dodam że w Olympusach jest coś takiego jak low/high key co działa właśnie jak korekcja 2.5EV ze spota.
    Właśnie lektura tego artykułu zainteresowała mnie na tyle że zacząłem chcieć szukać takich punktów i spróbować wykorzystać. Niekoniecznie do fotografowanych osób, ale bardziej do fotek martwej natury, np. muzeum, kamienice miast, jakieś jaskinie z oświetleniem. Chodzi mi o to że jak sądze ustawiając expo na tą szarość 18% jestem w stanie oddać najlepiej klimat tego miejsca w danej akurat chwili. Oszczędzając sobie później czasu przy skomplikowanej edycji expo przy wołaniu Rawa tak aby fotka oddała rzeczywistość w której była robiona. Poza tym zawsze to jakieś wyzwanie i próba nauczenia sie czegoś.
    Czy ktoś jeszcze posiada takowe punkty szarościowe na które warto ustawiać expo ?
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    kisi: dzemski dał właściwą radę: na czuja --Ustawienie ekspozycji to najbardziej podstawowa (zasadnicza) umiejętność w fotografii. Tylko doświadczenie i praktyka daje wyniki. Nawet szara kartka Kodaka ustawiona pod innym kątem w stosunku do żródła światła daje różne pomiary ---pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    kisi: dzemski dał właściwą radę: na czuja --Ustawienie ekspozycji to najbardziej podstawowa (zasadnicza) umiejętność w fotografii. Tylko doświadczenie i praktyka daje wyniki. Nawet szara kartka Kodaka ustawiona pod innym kątem w stosunku do żródła światła daje różne pomiary ---pozdrawiam
    No tak - zgadzam sie. Jak narazie robie to "na czuja" później koryguje. Tak sie zastanawiam ze poza szukaniem 18% szarości mozna ustawić pomiar na czerni i wtedy zmniejszyć expo o 2.5EV lub na bieli i zwiększyć expozycje o 2.5EV i efekt powinien być taki sam co pomiar na 18% szarości.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To wtedy bedzie czern dobrze naswietlona, a np. Ty chcesz zrobic panne mloda w bialym welonie

Generalnie metoda prob i bledow, tu by sie najbardziej przydal pomiar swiatla "czesciowy" - tzn wiekszy niz punktowy, ale bez "tla" jak centralnie wazony.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Pomiar na biale i do gory na 2.5 EV-powinno zadowolic.
    Jeszcze taki myk na pozniej.Wez ze soba dwie kartki(biala i czarna.Machnij jakies foto tak zeby one byly.Pozniej w szopie wskazesz kroplomierzem bialy i czarny,zjedziesz z jednym i drugim do 255 i zapiszesz profil.Nastepnie balans bieli ustawisz wg tego profila.Nie bedzie zadnego nalotu na fotkach.W polcieniach moze pojawic sie minimalnyniebieski nalot wtedy wskazesz go i ustawicz na 127-to da Ci prawidlowy szary.

Moze ktos by tutka napisal

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów