Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Olympus OMD E-M10II czy Panasonic GX7?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Olympus OMD E-M10II czy Panasonic GX7?

Zdecydowałem się pozbyć ciężkiego sprzętu i wejść głębiej w m4/3 wymieniając mojego GX1 na coś? nowszego.
    Zdjęcia robię dalej te same czyli landscapy i street. Do aparatu planuję dokupić tylko 9-18mm i stałkę 25mm (posiadam kit i 14mm).
    Byłem prawie zdecydowany na E-M10II ale widzę, że Panas GX7 teraz jest b. tani, też posiada elektroniczną migawkę na której mi zależy (timelapsy) i co ważne - jestem przyzwyczajony do obsługi i do menu Panasonica a Olków właściwie nie znam.

Przeczytałem po 2-3 recenzje tych aparatów, przejrzałem swoje zdjęcia i sam nie wiem. Niby Olek ma trochę lepszą matrycę ale nie jest to żadna przepaść, kolory i detale obydwa aparaty generują podobnie... Olympus ma przewagę jeśli chodzi o zdjęcia z dłuższymi czasami naświetlania ale jak sprawdziłem swoją bibliotekę to rzadko kiedy przekraczam przy tego rodzaju zdjęciach czas 30s. i to przy najniższym ISO. Jedyny plus to dla mnie stabilizacja w boby ale do tej pory umiałem się i bez niej obejść.

Liczę, że ktoś zechce się ze mną podzielić jakimiś uwagami z użytkowania tych aparatów.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria
    Witaj w klubie Też waham się pomiędzy tymi dwoma korpusami. Aktualnie korzystam z G5, ale wcześniej miałem e-m10. Obecnie w Polsce cena obu body jest bardzo zbliżona, filmowanie mnie nie interesuje. W takiej sytuacji tylko bardzo osobiste odczucia mogą przechylić szalę wyboru.
    Próbowałem e-m10 mk II przez kilka dni, mnie ten sprzęt pasuje, lepiej się go trzyma jak mkI, ma lepszy wizjer. Stabilizacją nie pogardzę, mam Lumixa 100-300 i często korzystam z max zoomu.
    GX7 miał premierę prawie dwa lata wcześniej, teraz już ma nastepcę. stąd spadek ceny. Korpus jest funkcjonalny, nie trzeba gripa aby go pewnie trzymać.
    Ja się skłaniam ostatecznie ku Olku.
    Daj znać jak Ty wybrałeś.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Wybrałem Panasa
    Nie planowałem zakupu ale przez ciekawość zajrzałem do dwóch zaprzyjaźnionych sklepów, obejrzałem GX8 który nie przypomina dawnej serii GX - duży solidny aparat raczej niezbyt poręczny na codzień. Potem obejrzałem Olka OMD E-M1 który mnie się spodobał - myślałem, że to duży aparat ale tak nie jest i gdyby nie cena to kto wie.
    Na koniec dnia z ciekawości poprosiłem w drugim sklepie o pokazanie GX7 i już wiedziałem co chcę - to nic innego jak poprawiony wygodniejszy GX1 z tym samym sterowaniem... po prostu wziąłem go do ręki i było to.
    Aparat był w wersji srebrnej jak chciałem z b.dobrym kitem 14-42 II - cena z też była o dziwo niska jak na Irlandię i do tego cashback... Nie zastanawiałem się

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Gratuluję zakupu. Będzie pan zadowolony, tak sądzę
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria
    Gratuluję! Tak czułem że to będzie Twój typ. Ciesz się dobrym światłem i ciekawymi fotkami. Powodzenia!
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Wybrałem Panasa
    .... Nie zastanawiałem się
    A ja spodziewałem sie,że weźmiesz w końcu Fuji lub jakiegoś Pentax-a. Ekonomia zwyciężyła.... Gratuluję wyboru.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A ja spodziewałem sie,że weźmiesz w końcu Fuji lub jakiegoś Pentax-a. Ekonomia zwyciężyła.... Gratuluję wyboru.
    Tak ekonomia - poszedłem na kompromis. Będzie mi czasem brakować Pentaxa ale nie chcę ciągnąć dwóch systemów.

Uprawnienia umieszczania postów