Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Aparat do zdjęć i filmów

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Kolego również jak Ty myślę o funkcji video i jak patrze na nagrania z ręki bo takie głównie robię to wydaje mi się że dobra stabilizacja jest mega potrzebna.
    Myślałem o lx100 również bo tego typu filmiki mnie rozwalały

ale po pierwsze filmy kręcone cały czas oparte o coś i do tego każdy edytowany w programie sony vegas i doszedłem do wniosku że chyba trzeba postawić na stabilizacje jeśli możesz sobie pozwolić na em5 mark II wygląda najfajniej do tego podepniesz zewnętrzny mikrofon.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie znalazłem jeszcze filmiku z e-m10 e-m5 który by mi się podobał, albo do którego nie miał bym się o co przyczepić :/ Brakuje mi ostrości, dynamiczne ujęcia są rozmyte, albo występują jakieś dziwne artefakty, myślę że może to być spowodowane właśnie tą wbudowaną stabilizacją, o ile przy fotografowaniu sprawdza się wyśmienicie, tak przy filmowaniu nasz główny obiekt traci na ostrości. Najlepiej wyglądający film na vimeo to chyba ten(można zauważyć że wiele ujęć jest dodatkowo wyostrzanych na etapie postprodukcji):

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Zobacz to bo sam się zastanawiam właśnie co wybrać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystkie te filmiki już oglądałem i jak dla mnie wygląda to dość słabo, np tu, klatki wycięte z filmu:

postać jest jakaś taka nie ostra, jej ruch jest rozmyty, brakuje płynności

to natomiast to jakaś kpina statyczne ujęcie, a wygląda jakby było nagrywane żelazkiem :/

Sorry, ale olympusom daleko jeszcze do ich odpowiedników panasonica pod względem filmowania. Stabilizacja matrycy robi robotę, ale kosztem jakości materiału wideo, która dla mnie jest nie do zaakceptowania.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez flamner Zobacz posta
    Wszystkie te filmiki już oglądałem i jak dla mnie wygląda to dość słabo, np tu, klatki wycięte z filmu:

postać jest jakaś taka nie ostra, jej ruch jest rozmyty, brakuje płynności

to natomiast to jakaś kpina statyczne ujęcie, a wygląda jakby było nagrywane żelazkiem :/

Sorry, ale olympusom daleko jeszcze do ich odpowiedników panasonica pod względem filmowania. Stabilizacja matrycy robi robotę, ale kosztem jakości materiału wideo, która dla mnie jest nie do zaakceptowania.

Przecież masz wolny wybór. Kupuj Panasonica i będzie pan zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 22.02.16 o 09:21
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie bez powodu założyłem temat na forum olympusa, miałem nadzieję że kogoś kto już miał jakieś doświadczenia z filmowaniem e-m5/e-m10 podzieli się swoją opinią. Może to na co narzekam to kwestia kompresji plików przez youtube/vimeo albo jeszcze lepiej, wina mojego 13 calowego ekranu w laptopie na którym oglądam sample, bo w rzeczywistości olympus wypluwa bardzo ładny obrazek, ale cóż widać że takie osoby wolą napisać:

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przecież masz wolny wybór. Kupuj Panasonica i będzie pan zadowolony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    flammer
    szukasz porady a apz dał Ci radę i to bardzo dobrą. Jakaś tam mglista, nieoficjalna linia podziału w mikro 4/3 jest - Olympus zdjęcia, Panasonic filmy. I tak od dawna.

Ja podzielam Twoje zdanie - nie podobają mi się filmy wychodzące z Olympusów. Ani z E-M5, ani z mojego E-M10. Nowsze E-M1 czy E-M5 mark II też nie zrobiły na mnie wrażenia pod tym względem. Nie wiem, kwestia oprogramowania matryc, kodeków?

W Panasonic G3 miałem wgrane oprogramowanie hackowane pod kątem wideo, bitrate 45 mbps, własne ustawienia kodeka i było całkiem OK. Pod tym względem E-M10 niestety wysiada.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    flammer
    szukasz porady a apz dał Ci radę i to bardzo dobrą. Jakaś tam mglista, nieoficjalna linia podziału w mikro 4/3 jest - Olympus zdjęcia, Panasonic filmy. I tak od dawna.

Ja podzielam Twoje zdanie - nie podobają mi się filmy wychodzące z Olympusów. Ani z E-M5, ani z mojego E-M10. Nowsze E-M1 czy E-M5 mark II też nie zrobiły na mnie wrażenia pod tym względem. Nie wiem, kwestia oprogramowania matryc, kodeków?

W Panasonic G3 miałem wgrane oprogramowanie hackowane pod kątem wideo, bitrate 45 mbps, własne ustawienia kodeka i było całkiem OK. Pod tym względem E-M10 niestety wysiada.
    I tak jest od początku odkąd pojawiło się oprogramowanie alternatywne do producenckiego, gdzieś od premiery GF1... A ja sienie wypowiadam o filmowaniu bo nie sam nie filmuję.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zależało mi na subiektywnej opinii, typu: mam e-m5 mk ii, nie warto kupować olympusa jeśli zależy ci na filmowaniu i tyle. Od początku w sumie miałem takie nastawienie, ale chciałem się upewnić(bo w internecie krążą różne opinie, jedni chwalą inni nie) zanim definitywnie skreślę go z listy.

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez flamner Zobacz posta
    Zależało mi na subiektywnej opinii, typu: mam e-m5 mk ii, nie warto kupować olympusa jeśli zależy ci na filmowaniu i tyle. Od początku w sumie miałem takie nastawienie, ale chciałem się upewnić(bo w internecie krążą różne opinie, jedni chwalą inni nie) zanim definitywnie skreślę go z listy.
    Jeśli mogę to wtrącę swoje trzy grosze. Aparat jest do robienia zdjęć przede wszystkim , filmy mamy przy okazji jako dodatkowy gratis. To co się komu podoba to już zależy od indywidualnych upodobań i to widać tez w tej dyskusji powyżej. Decyzja należy do Ciebie, niestety to tzw. nieszczęsny dar wolności.
    I na koniec taka uwaga - do oceny nie brałbym pod uwagę żadnych reklamowych filmików tylko raczej szukał w sieci tych nagranych przez normalnych użytkowników.
    Powodzenia w wyborze
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2