Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Lampa studyjna za "5"zł

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    MicSzu: Mam na myśli to wykonanie -- halogen będzie szkodził ruskim palnikom (odpada sreberko) z powodu ciepła . Piloty halogenowe są w lampach, które w miarę dokładnie powtarzają rozkład światła pilotującego w stosunku do światła błyskowego (są odpowiedniej wielkości i właściwie umiejscowione względem odbłyśnika i palnika błyskowego). Ten odbłyśnik z miski nadaje się w zasadzie do światła odbitego (z parasolki itp), więc wystarczy żarówka energooszczędna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Ja w takich konstrukcjach od prawie 30lat stosuję nieporównanie pewniejsze profesjonalne palniki kołowe Bowensa --poza tym elementy od lampy Fil są także niepewne --układ wysokiego napięcia (jonizacja palnika) może padać... Ważne są także fotokomórki do wyzwalania błysku. W sumie lepiej oprzeć się obecnie na dobrej elektronice z żarówek błyskowych --kupuje się je od razu z fotocelami...(montujemy 4 żarówki błyskowe w rurze i po sprawie) --to nie będzie kosztowało "5zł", ale będzie znacznie mniej awaryjne.
    Zaprezentuj prosze swoje rozwiązanie może ktoś sie skusi i wykona na swój użytek.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Ja w takich konstrukcjach od prawie 30lat stosuję nieporównanie pewniejsze profesjonalne palniki kołowe Bowensa --poza tym elementy od lampy Fil są także niepewne --układ wysokiego napięcia (jonizacja palnika) może padać... Ważne są także fotokomórki do wyzwalania błysku. W sumie lepiej oprzeć się obecnie na dobrej elektronice z żarówek błyskowych --kupuje się je od razu z fotocelami...(montujemy 4 żarówki błyskowe w rurze i po sprawie) --to nie będzie kosztowało "5zł", ale będzie znacznie mniej awaryjne.
    Zaprezentuj prosze swoje rozwiązanie może ktoś sie skusi i wykona na swój użytek.
    Ja się podejmę Chetnie bym sobie złożył choc jedną.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dobrze, ale nie dzisiaj. Muszę sprawę przedstawić systematycznie i od podstaw. Założę wątek w dziale "Porady" za 2-3dni. Pokażę różne rozwiązania. Mi świateł ciągle mało. Obecnie robię symulator światła słonecznego z anteny satelitarnej (inną na światło rozproszone używam od lat). Teraz wykleję duży talerz folią lustrzaną, aby uzyskać promienie skierowane i równoległe

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dobrze, ale nie dzisiaj. Muszę sprawę przedstawić systematycznie i od podstaw. Założę wątek w dziale "Porady" za 2-3dni. Pokażę różne rozwiązania. Mi świateł ciągle mało. Obecnie robię symulator światła słonecznego z anteny satelitarnej (inną na światło rozproszone używam od lat). Teraz wykleję duży talerz folią lustrzaną, aby uzyskać promienie skierowane i równoległe
    Są już gdzieś te ''Porady'' czy jendak ich nie będzie? chętnie zerkną bym na jakieś schemaciki tych ''zawodowych konstrukcji''.

Pozdrawiam.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nie mogę się na razie zabrać za ten temat --proszę o cierpliwość --pozdrawiam