Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: Pentax K-1 Full Frame

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Qrczaczek - mały ten świat

...
    Czasem mam wrażenie, że sklejanie modeli samolotów jest jak świnka, czy inna ospa, każdy musi to przejść Ja traktuję ten temat raczej wspomnieniowo, ale zaglądam na fora modelarskie No i zainspirowałeś mnie do tego stopnia, że nawet wybrałem się do Martoli, żeby kupić nową foczke Edka, ale niestety, rozchodzą się jak świeże bułeczki i z marszu się nie kupi
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Czasem mam wrażenie, że sklejanie modeli samolotów jest jak świnka, czy inna ospa, każdy musi to przejść Ja traktuję ten temat raczej wspomnieniowo, ale zaglądam na fora modelarskie No i zainspirowałeś mnie do tego stopnia, że nawet wybrałem się do Martoli, żeby kupić nową foczke Edka, ale niestety, rozchodzą się jak świeże bułeczki i z marszu się nie kupi
    Moja inspiracja pochodzi z powodu Irlandzkiej pogody a raczej jej braku... od listopada prawie ciągle pada

Wracając do puszki to mam wrażenie, że patrzę na swojego K-5. Użytkownicy przyzwyczajeni do aparatów z bagnetem K nie powinni mieć problemów z przesiadką.
    Ekran jest faktycznie oryginalny
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarovit Zobacz posta
    Bagnet K ze swoją mechaniką raczej też nie jest na dziś specjalnie nowoczesny.
    Przecież dzięki temu jest wstecznie kompatybilny... No i w systemie jest już sporo szkieł z własnym silnikiem (inna sprawa, że nie są one raczej demonami prędkości przy ostrzeniu tak jak np canonowski USM).
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Ciekawe czy nowy Tamron 85mm 1.8 zmaterializuje się jako Pentax
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ekran jest faktycznie oryginalny
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 22.02.16 o 17:59

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    No to ładnie. Prawdę powiedziawszy to nie miałem pojęcia o tej szklarni.

Szkla OM z AF:

• 24/2.8 AF
    • 28/2.8 AF
    • 50/1.8 AF
    • 50/2 PF - Only for the OM-101 / OM-88
    • 50/2.8 AF Macro
    • 28-85/3.5-4.5 AF
    • 35-70/3.5-4.5 AF
    • 35-70/3.5-4.5 PF - Only for the OM-101 / OM-88
    • 35-105/3.5-4.5 AF
    • 70-210/3.5-4.5 AF
    • 70-210/3,5-4,5 PF rare, modified AF without electrical contacts, but with rectangular part for the contacts
    Te obiektywy mimo podobieństwa bagnetu miały inne mocowanie (szersze wypustki bagnetu) i nie dają się założyć do starych OM - mają inne sterowanie przysłona. Natomiast OM-y działają na OM-77 i 88 w trybie priorytetu przysłony. Olympus poległ na systemie AF i w dalszej perspektywie doprowadziło go to do wypadnięcia z rynku lustrzanek. Pentax poradził sobie dużo lepiej......zapewne też dzięki pozostawieniu mocowania, chociaż tych wersji bagnetu K też pojawiło się kilka, nie do końca kompatybilnych.

Warto pamiętać , że pelnoklatkowy model opart na pentaxie MZ-S pokazali jako jedni z pierwszych chyba w 2001, tyle że nie wszedł w końcu do produkcji. Szkoda....może byli byśmy wszyscy fu fu pentaksiarzami? Cykałem kiedyś LX-em......

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    No ale my wlasnie o kompatybilnosci wstecz, a nie w przod.
    Pentax mi wlasnie wpadl w oko, bo na ebayu mozna kupic 645D za niewiele wiecej niz ma kosztowac K1.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    No jak potrzebujesz średni format ( a właściwie taki format połówkowy" bo wielkości matrycy najbliżej do połowy kadru 6x4,5) to co innego. Tyle że:
    Matryca sprzed 5 lat? I tylko 4mpix więcej od K1, za to większy, cięższy z mniejsza ilością obiektywów.....

PS. Patent z podświetleniem bagnetu K1 ułatwiającym zmianę obiektywu po ciemku - świetny
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 22.02.16 o 21:28

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gibalność ekranu jest iście spektakularna. I green button na batterygripie - fiu fiu.
    PENTAX

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie rozumiem o co chodzi z tym ekranem.
    Nie tylko Ty. Po co ta cała komplikacja? Żeby takie mocowanie miało większą użyteczność od dotychczasowych rozwiązań, to mogłoby mieć sens, jednak wygląda na typowy przerost formy nad treścią. Jak dla mnie wciąż najlepszy jest wyświetlacz obrotowo-uchylny, taki jak chociażby w Panasach serii ''G'' i ''GH''.