Czarne zdjęcia wychodzą Ci lepiej niż w kolorze. Powinieneś się w tym kierunku rozwijać.
Czarne zdjęcia wychodzą Ci lepiej niż w kolorze. Powinieneś się w tym kierunku rozwijać.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Cześć,
Zdjęcia na które zwróciłem uwagę to 3 i 12.
Zimowe morze zupełnie nie przypadło mi do gustu.
pozdrawiam,
Myślę, że to trochę za bardzo upraszasz, fret. Oczywiście, 'górom' łatwiej się obronić bez względu na porę roku, ale i morze potrafi być ciekawe zarówno zimą, jak i każdej innej pory roku, choć oczywiście ze światłem jest trudniej. Widać zresztą, że auto próbował - zdjęciu nr 7 nadał 'napotkaną' ramkę, co dodało uroku, mimo braku światła.
Miał tez fajny rytm na zdjęciu nr 4, niestety niewykorzystany, ptak od tyłu niepotrzebnie w mocnym punkcie, wszak nie ma żadnej przeciwwagi w zdjęciu, nuda straszna do tego jakość też, statek z chorągiewkami - jakże soczystymi - a mimo to zgaszony, nudą wieje, a można było zastanowić się jak wykorzystać taki dar czerwonych chorągiewek w takich warunkach, i kolejne - łabędzie z sercem - klasyk do bólu, może można było go podać lepiej, nieco obrobić fotę, trudno zgadnąć, czy też ostatnie z setu zdjęcie- ciekawostka - Pan Mors. No tak, ale czy nie lepiej byłoby go zestawić z plażą i spacerującymi - ubranymi w kurtki osobnikami? Z kadru nie wynika, że to zima, jedynie z komentarza, podczas gdy raczej się narzuca komentarz w nawiązaniu do promu i wyprawy za wielką wodę...
Tym samym chciałbym doprecyzować swoją wypowiedź - zimowe morze podane w tym wątku nie przypadło mi do gustu.
pozdrawiam,
Bardzo dziękuję za oceny, chociaż po ocenie Sawy poszło trochę w pięty ale rozumiem i trochę się zgadzam. Cóż, trzeba się dalej uczyć.
Teraz trochę z innej dziedziny może znajdę to co mi się najbardziej podoba (na ten moment BW dla mnie wygrywa)
Dopadłem adapter do M42, heliosa i pierścienie, lampę SB800 no i trochę zabawy było.
Proszę o łagodną krytykę
KROPELKI
15.
16.
17.
![]()
Pochwalę za kadrowanie w 12. Minimalnie bym ściął lewą stronę żeby usunąć fragment siatki w lewym górnym. Pozostałe cz-b niestety do mnie nijak nie przemówiły.
Makro to dłuuuuuuuga droga i setki/tysiące ćwiczen i w głębi ostrości i plastyce oświetlenia. Są całe szczęście na forum użytkownicy, którzy mogą dużo podpowiedzieć.
Pozdr
witam krajanaFajne zdjęcia miejsc, które poznaje - zarówno Wrocławia jak i Świnoujścia. Z tych ostatnich makro to 16-tka mi się podoba. Co do Heliosa to jest dobry, bo tani, niestety jakością nie grzeszy