Witam !
Kilka makro z przeszłości.Niestety nie z Olka.Proszę o ocenę.Niestety w przeglądarce oglądane po wgraniu na forum,wyglądają trochę inaczej .
Witam !
Kilka makro z przeszłości.Niestety nie z Olka.Proszę o ocenę.Niestety w przeglądarce oglądane po wgraniu na forum,wyglądają trochę inaczej .
Ostatnio edytowane przez ANDRZEJ66 ; 15.02.16 o 22:47
Nie szkodzi, że nie z Olka. Cieszę się, że dołączyłeś do robalowej drużyny. Dość mocno zaszumione, ale mnie się podobają. Zwłaszcza gąsienica i portret ważki.![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Miło że jesteś z nami![]()
Troszkę potrenujesz i zdjęcia będą dużo lepsze, tu brak trochę obróbki. Z czasem będzie lepiej.
Gdybyś numerował zdjęcia łatwiej będzie komentować.
Pozdrawiam
Staraj się unikać fotografowania w ostrym słońcu - zdjęcia w rozproszonym świetle wyglądają korzystniej. Niektóre kadry (pierwsza gąsienica, pająk na pajęczynie) masz całkiem przyjemne, nad innymi warto by trochę popracować (niebieska ważka - przydałoby się nieco więcej marginesu nad końcem odwłoka, obciąłbym też trochę lewej dodając prawej by ważka miała przed sobą więcej przestrzeni niż za sobą, podobnie przy pająku na trawce - tu zmniejszyłbym górny i prawy margines). Warto poczytać trochę o kompozycji obrazu - jak się okazuje zasady stosowane przy portretowaniu ludzi przy stawonogach też się całkiem nieźle sprawdzają.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Serdeczne dzięki za ocenę.Niestety muszę potrenować z wrzucaniem zdjęć-braki uzupełnię!!Zdjęcia stare bez jakiejś specjalnej selekcji,obróbka podstawowa w Fast Stone,Obróbka to dla mnie trochę zbyt ciężkie.no i monitor raczej do wymiany.Wchodząc w makro bardzo dużo oglądałem zdjęć Marka Wyszomira na forum Makropasji i Pentaxa (zazdroszcząc oczywiście)Mam nadzieję że kiedyś dorównam.
Konieczna była zmiana sprzętu,i po długiej analizie padło na Olka OMD 10 Mark II.Napierwsze efekty muszę niestety poczekać.Póki co parę następnych zdjęć:
Marek dobrze napisał, ja jak mam ostre słońce używam blęndy żeby światło rozproszyć.
Na wielu zdjęciach widać duży szum, na początek możesz spróbować Neat Image, bardzo dobry i prosty program w obsłudze.
Jest płatny ale o ile dobrze pamiętam do użytku do mowego można za darmo kożystać chyba że coś się zmieniło.
P.S. Sprawdziłem demo jest tylko do użyku niekomercyjnego.
Ostatnio edytowane przez nipo80 ; 16.02.16 o 00:33
Neat Image już zainstalowany.Muszę teraz trochę potrenować,tyle że w tygodniu mało czasu na zabawę.Dzięki za uwagi i dobre rady.Mam wielu przyjaciół i dobrych znajomych,ale oni tylko pstrykają i nie mam się od kogo uczyć.Ale lekcje odrobię-jeszcze raz dzioęki.
Łowik fajny - drugie z drugiej wrzutki Dziesiątka też ok. Jak byś numerował zdjęcia byłoby łatwiej komentować. Jakiego obiektywu używałeś?
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Druga seria ogólnie fajniejsza - lepsze światło miałeś. Dobrego światła trzeba przede wszystkim szukać jak już Marek wspomniał, w silnym słońcu tylko niektóre w miarę dobrze wychodzą - te bez połysku jak np. motyle. Co do kadrów - oglądasz Makropasję więc masz skąd brać przykład
.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Zdjęcia są dość stare.Wtedy używałem SONY HX 1 z konwerterem Diogital King i Raynox 150.Drugim aparatem jest Fuji HS20-Używam go także obecnie.Z konwerterami całkiem przyzwoicie współpracuje.Także Perntax Kr z tamronem 90mm makro.Doświetlam lampą pierścieniową własnej konstrukcji,ale w zasadzie tylko w nocy(ćmy).Muszę poćwiczyć numerowanie zdjęć(brak czasu),a na razie jeszcze kilka zdjęć bez numerów.Robactwa jeszcze nie opisuję nazwami bo połowy nie znam,a wielu nie jestem pewny.