To nie są lokalne zarządzenia. Sprawę regulują chyba wskazania Komisji Episkopatu Polski.
To nie są lokalne zarządzenia. Sprawę regulują chyba wskazania Komisji Episkopatu Polski.
koncesje są be... to prawda.Zamieszczone przez rocco
Ale z tym zezwoleniem na sluby nie widze problemu...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
No ja też nie, bo nie "robię" ślubów![]()
Cytat z książeczki kursowej.Zamieszczone przez MariuszM
biorąc pod uwagę ten zapis, nie byłoby możliwości istnienia fotografa w kościele.W żadnym z dokumentów Kościoła, w których jest mowa o sprawowaniu czynności liturgicznych, nie ma wzmianki o fotografie lub operatorze filmowym jako członku zgromadzenia liturgicznego.
W skrócie moimi słowami. Podczas mszy jest miejsce tylko dla odprawiającego, pomagających i wiernych. Nie ma miejsca dla kogoś takiego jak fotograf.
Dopuszczona jest możliwość istnienia fotografa ze względu że on ma na celu zarejestrować tylko widzialne aspekty mszy, które jako pamiątka mają na celu pozwolić ludziom na ponowne przeżywanie.
Jak widać wszystko odnosi sie do wiary.
Jeśli tak to co innego. Dalej tylko nie rozumiem dlaczego różnie to wygląda w różnych regionach, zapytam się kumpla księdza, może mnie oświeciZamieszczone przez rafrog
![]()
Bo Episkopat mógł dać wolną rekę dieciezją w dopracowaniu szczegółów?Zamieszczone przez MariuszM
lub po prostu ktoś łamie zarządzenia ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Wskazania reguluję Episkopat. Zaświadczenia wydaje już archidiecezja i co ciekawe oficjalnie tylko na swój region, więc teoretycznie papierek z Przemyskiej nie jest ważny w Krakowskiej.
Praktycznie nie było przypadku żeby papierek z jednej nie był uhonorowany w drugiej.
@Grizz
Jest jeden problem, którego nie zauważasz. Tylko do końca nie wiemy czy ten problem na prawdę jest czy to jest jakąś plotą i właśnie to chciał bym sprawdzić.
Nie widzę problemu w tym że trzeba mieć zezwolenie. Znaczy widzę ale potrafię to zaakceptować
Tak jak potrafię zaakceptować to że w zabytkach wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO nie wolno fotografować bez zezwolenia. Bo jak chcesz zdjęcie - kup se album.
To zaakceptować potrafię
właściciel obiektu - Państwo, Związek wyznaniowy - może stwierdzić że nie pozwala fotografować, Tak jak w Łodzi w Pałacu Poznańskich też nie pozwalają fotografować - chyba że wykupisz bilet na fotografowanie
W moim odczuciu problem i to poważny jest w czymś innym(jeżeli oczywiście jest to prawdą) że do kursu nie dopuści się żyda, muzułnmanina lub ateisty.
Jeśli taki problem jest to jest BARDZO poważny, poniważ narusza podstawowy i najważniejszy dokument w naszym Państwie - czyli Konstytucję RP
bo może być tak, że wydajesz koncesje, albo sprzedajesz bilety do muzeum, jednak jeśli zaczynasz mówić. "murzyn biletu nie kupi" albo "żyd nie ukończy kursu - BA nawet nie zostanie dopuszczony" to jest to gigantyczny problem !
Zaczyna się dyskryminacja na tle religijnym, bądź rasowym w Państwie, które Państwem wyznaniowym nie jest.
I nie tak jak piszesz " No to co ? Zaczniesz zarabiać na czymś innym"
Nie, ponieważ to że jestem obywatelem RP między innymi gwarantuje mi pewne prawa i pewne swobody choćby artykuł 32. Jeśli jestem Buddystą mam prawo pracować na takich samych zasadach i warunkach jak mój kolega Chrześcijanin.
MAŁO TEGO - NIKT NIE MA PRAWO RZĄDAĆ ODE MNIE ODPOWIEDZI NA PYTANIE JAKIEGO JESTEM WYZNANIA !
Pozdrawiam
Dobas
P.S.
o! właśnie rzuciła mi się w oko ta część Twojego postu :
rozumiem, że to żart...Równość jest zachowana... nikt nie broni Ci przystąpic do Koscioła.
Jak sobie wyobrażasz, że facet ma się wyrzec własnej wiary. żeby móc zarobić na chleb fotografując śluby ??!! Nie widzisz w tym zadnego problemu i uważasz że to nie jest dyskryminowanie tylko zachowanie równości...
Było by w porządku, gdby Olympus wymagał od Ciebie że jeśli chcesz kupić ich aparat to musisz się obrzezać - bo na przykład właściciel firmy jest ortodoksyjnym żydem...
Też nie widział byś problemu ? czy problemu nie ma gdy inni muszą dostosoawć się do Ciebie a nie Ty do innych ?
Grizz. nie możesz tak pisać jak piszesz. To przegięcie a nie "zachowana równość"
Nie zgodze się z Tobą.
Teoria:
Jeżeli "facet" jest innej wiary, czy niewierzący, to niech po prostu nie pakuje się w kwestie związane z wiarą innych? Jak w synagodze jest osobne miejsce do modlitw dla kobiet, to nie wwalam się tam z butami, chociaz w konstytucji jest równość płci zapisana
Praktyka:
Przy czym ewentualne problemy z przypadkami odmówienia rekomendacji będa raczej jednostkowe - wszędzie zdarzają się dziwni ludzie, także wśród proboszczów.
Rekomendacja, proboszcza po prostu poswiadczy, ze dana osoba jest ok mimo, ze niewierząca... niepraktykująca cokolwiek
hmmm a może po prostu ja jestem skrzywiony przez to, ze znam innych księży ;p
no nie, tu ja się nie zgodzę...
Babiniec w synagodze a praca w RP - to co innego
Przykład nie jest adekwatny, ale myslę że to raczej temat na pogaduchę w 4 oczy a nie na forum foto![]()
Jednak myśle że przede wszystkim trzeba po prostu się dowiedzieć czy rzeczywiscie jest jakieś utrudnienie dla innowierców w robieniu ślubówPóki co to bicie piany bez jakichkolwiek podstaw
a że lubię mieć podstawy w dyskusji - to poczekam aż się czegoś dowiem
bo do tej pory to czyste teoretyzowanie
pozdrowionka