Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 139

Wątek: Potrzebne pozwolenie ?

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    W Przemyślu kurs trwa 3 spotkania. Jedno na rok. I na początek dostaje się zezwolenie na rok czasu. Później znowu na rok i na ostatnim spotkaniu wieloletnie zezwolenie. Które chyba raz na 6 lat jest bezpłatnie już chyba odnawiane w postaci też spotkania (rekolekcji).

Pierwszy poziom kosztuje 50 zł. Następną cenę poznam w grudniu, bo na razie zaliczyłem pierwsze spotkanie.

Co do tego że coś tam się zmienia to raczej tak. Np pozwolenia sprzed 1997 roku straciły ważność właśnie ze względu na zmianę prawa liturgicznego.

A co do tego że niewierzący albo innej wiary nie mogą robić zdjęć ?
    W pierwszych słowach na kursie to wytłumaczą każdemu. Msza to nie akademia w szkole.
    Tylko człowiek wierzący jest w stanie zrozumieć sens mszy świętej i jako fotograf ma obowiązek nie tylko ją rejestrować jednocześnie pracując ale także w niej uczestniczyć.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer
    W pierwszych słowach na kursie to wytłumaczą każdemu. Msza to nie akademia w szkole.
    Tylko człowiek wierzący jest w stanie zrozumieć sens mszy świętej i jako fotograf ma obowiązek nie tylko ją rejestrować jednocześnie pracując ale także w niej uczestniczyć.
    Z tym się nie zgadzam.

PS. Żeby nie było żem jest niewierny to dodam, że od 7 lat dorabiam w weekendy jako organista

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja jak robiłem taki kurs to 2 spotkania na 2 dali legitymacje ze stemplem i tyle i w sumie 2 zasady:
    1. nie robić zdjęć na kazaniu
    2, robić tak by nie przeszkadzać
    i tyle co diecezja to inny zwyczaj widze...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Niestety jesteś w błędzie! nie trzeba być muzułmaninem, aby nie przeszkadzać w nabożeństwie, lub aby w nimu czestniczyć - zakładam że nie przeszkadza Ci uczestniczenie w nie Twoim nabożeństwie. Nie trzeba być żydem, aby wiedzieć jak się zachować w synagodze. Nie trzeba być Katolikiem, aby uczestniczyć w mszy - nie przeszkadzając.

Owszem według mnie chamstwem jest gdy wszyscy klękają biegać po ołtarzu i fotografować. ale na prawde to czy jesteś ochrzszczony, obrzezany, bieżmowany, czy cokolwiek innego - na prawdę nie ma wielkiego znaczenia w tym czy potrafisz uszanować czyjąś religię.

Grizz - masz rację trzeba się najpierw dowiedzieć bo znów dyskusja bazuje na plotach i domysłach - ale temat mnie na prawdę zaciekawił mimo iż nigdy w życiu ślubiu nie fotografowałem zadzwonię w poniedziałek wywiedzieć się o co chodzi w tych kursach i dla kogo są otwarte. możliwe że dla wszystkich i że na prawdę nie ma najmniejszego problemu - a cała wrzawa to kwestia bazowania na strzępkach informacji

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    w mojej diecezji kurs jest dla każdego kto chce mieć takie uprawnienia ja byłem najmłodszy w grupie jak go robiłem miałem 18 lat...większosć była ludzi po 30 ale poznało się ludzi zajmujących się foto ślubym

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konradkkk
    w mojej diecezji kurs jest dla każdego kto chce mieć takie uprawnienia ja byłem najmłodszy w grupie jak go robiłem miałem 18 lat...większosć była ludzi po 30 ale poznało się ludzi zajmujących się foto ślubym
    U mnie w zeszłym roku też był taki kurs, jednak nie odważyłem się tam pójść. Ale przy następnej okazji z pewnością już nie popuszczę. Nigdy nie wiadomo co może się przydać.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    Grizz - masz rację trzeba się najpierw dowiedzieć bo znów dyskusja bazuje na plotach i domysłach - ale temat mnie na prawdę zaciekawił mimo iż nigdy w życiu ślubiu nie fotografowałem zadzwonię w poniedziałek wywiedzieć się o co chodzi w tych kursach i dla kogo są otwarte. możliwe że dla wszystkich i że na prawdę nie ma najmniejszego problemu - a cała wrzawa to kwestia bazowania na strzępkach informacji
    Ja nie bazuję na plotach tylko na tym co mówili mi na kursie w grudniu, więc nie tak dawno.
    To co piszesz to brzmi rozsądnie i się z tym zgadzam. Ja podaję Ci tylko fakty z takiego kursu.

.....Warunkiem uzyskania akredytacji do wykonywania zdjęć i filmów w kościołach Archidiecezji Przemyskiej jest uczestnictwo w formacji prowadzonej przez Komisję Liturgiczną Kurii Metropolitalnej.
    Do formacji dopuszcza się osobę, która przedstawi rekomendację księdza proboszcza parafii zamieszkania. ...........

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    I?

Co z tego wynika?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    I?

Co z tego wynika?
    Że jak jesteś niewierzący to ci proboszcz nie da skierowania. Więc nie odbędziesz kursu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    I?

Co z tego wynika?
    Że jak jesteś niewierzący to ci proboszcz nie da skierowania. Więc nie odbędziesz kursu.
    Zalezy od księdza.

A jeżeli nawet to nie odbędziesz i spokój. W czym problem?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.