Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 139

Wątek: Potrzebne pozwolenie ?

| OlyJedi Awatar MariuszM
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Też tego nie rozumiem, czyli co, na taki kurs trzeba przynieść odpis z aktu chrztu, czy opinię od proboszcza ze swojej parafii?
    Wydaje mi się, że ludzie za bardzo ulegają dziwactwom księży. Księdza też trzeba sobie wychować, a z reguły parafianie mają takiego na jakiego zasługują. Znałem jedną wioskę, gdzie jak ksiądz przeginał to go parafianie przy pomocy biskupa wywalili.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie maja prawa zakazać, niestety niektórzy nie baczą na dobre obyczaje.
    A co do związków z miejscowymi, to kiedys chcieli mi mordę obić jak na 25-leciu znajomych fociłem pamiątkarstwo dla jubilatów. Dopiero jubilatka pomogła, nie chcieli wierzyć, że facet
    z F4 to nie konkurencja z "wielkiego miasta"

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ciekawe kiedy zarządzą, że fotograf nie tylko musi być wierzący ale również musi iść do spowiedzi przed foceniem na ślubie?

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    Ciekawe kiedy zarządzą, że fotograf nie tylko musi być wierzący ale również musi iść do spowiedzi przed foceniem na ślubie?
    no co Ty , na tackę dasz masz

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kolejny kurs odbędzie się w okresie wiosennym. Instytut Teologiczny im. Bł. Wincentego Kadłubka w Sandomierzu upoważniony został przez bp. Andrzeja Dzięgę, ordynariusza diecezji, do zorganizowania w takiego kursu. Całość kursu składać się będzie z 5 zjazdów. Zajęcia odbywać się będą co tydzień, w piątki. Nieobecność w jednym spotkaniu powoduje skreślenie uczestnika z listy kursu. Na zakończenie uczestnicy kursu otrzymają stosowne upoważnienia, ważne na okres 3 lat, z możliwością przedłużenia na kolejne 5 lat pod warunkiem udziału w specjalnych warsztatach organizowanych każdego roku. Kurs jest odpłatny, a jego wysokość wynosi (za całość) 250,00 zł. Pisemne zgłoszenia wraz z poświadczeniem księdza duszpasterza należy składać do 1 marca 2007 r. w sekretariacie Instytutu Teologicznego w Sandomierzu, ul. Mariacka 9. Do zgłoszenia należy dołączyć 2 szt. fotografii formatu legitymacyjnego. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu (+4 15 8327230, od wtorku do soboty włącznie, w godz. 8:00-15:00.

Z tego co sie dowiedziałem to chodzi o poświadczenie od swojego księdza proboszcza. No chyba, że mi złych informacji udzielono.
    Mam wrażenie, że takie poświadczenie ma mi uniemożliwić odbycie kursu w np. sąsiedniej diecezji, gdzie nawiasem mówiąc taki kurs kosztował w tym roku chyba ok 150 zł. Mniejsza o to ile, ważne dla mnie, że bezterminowo.

http://www.sandomierz.opoka.org.pl/akt/info.php?id=10

| OlyJedi Awatar MariuszM
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niezłe jaja. KK rządzi się swoimi prawami, a one są spisane. Ciekawe gdzie w prawie kanonicznym jest o kursach i foceniu w kościołach? To mi wygląda na nadużycie i myślę, że można, a może trzeba z tym powalczyć.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Za komuny były pozwolenia na bycie artystą, sam takie i wdziałem
    Kochany pnie Bareia, wsań z grobu i coś nakręć, bo nawet za komuny takich tematów nie miałeś
    I będzie jak z Niemenem, co mu nie chcieli dać I-ej kategorii bo szkół muzycznych nie miał
    Dla wyjasnienia dla młodzieży, artyści za PRL-u byli podzieleni na kategorie i w zależności od tego rózne były możliwości tantiem, występów i.t. p.

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    choopaki i dziewtrzyny ależ nie miejcie pretensji do arcy cosia ale kolo chyba zna się na foceniu ,że strach pomyśleć co to za fachura .za to można zapłacić (250) kurs jest nie po to by wywalić was na kasę , ale byście się czegoś nauczyli , oczywiście tachnicznie , A TO JEST BEZCENNE . A ZA PIĘĆ LAT TO NASTĘPNA LEKCJA , A CO

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czy to jest nadużycie to ciężko powiedzieć. Spójrz na to z tej strony:
    ludzie utrzymują kościół a tym samym akceptują zasady które w kościele panują.
    Ze wszystkich fotografów, jest tylko część tych którzy fotografują śluby, a ta mała część to zdecydowanie za mało, żeby wyrazić jakiś prostest przeciw obecnemu stanowi. Przecież normalni ludzi (nie fotograficy) mają to gdzieś i a przede wszystkim nic nie zyskają na próbie zmiany tematu tych kursów.
    W związku z tym sam pomysł walczenia o to wydaje mi się z góry przegrany. Z mojego doświadczenia wynika, że na cały Koszalin i wioski w promieniu 30 km (w tym obrębie fociłem we wszystkich kosciołach) przypada tylko jeden proboszcz który miał coś do focenia przeze mnie (a i tak wynikało to z jego konfliktu z moim pracodawcą). Nikt nawet nigdy nie zapytał mnie o żaden kurs czy zezwolenie.

Jedyne problemy o jakich słyszałem (a nie doświadczyłem) to bierzmowania i komunie gdzie naprawde nie ma miejsca na wiecej niż 2 fotografów - i tu nie ze względu na kurs ale na porządek zgadzam się z klechami, że za dużo fotografów szkodzi (zwłąszcza że większosć to ciocie z małpkami).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ludzie... Weźcie się najpierw rozeznajcie, a potem ciskajcie gromy...

Wiem, zę niektórym osobom Kościół jest jak belka w oku, ale może trochę zdrowego rozsądku?

Kurs nie jest obowiązkowy - czasami ksiądz może go wymagać ze względów organizacyjnych - po prostu nie chce, zeby plątał mu się na nabożeństwie jakiś fotograf, który nie wie jak stanąć, mjak się zachować... Nie zna gościa, więc żeby +/- mieć pewność, ze ten będzie wiedział jak się zachować, to wymaga papierka.

Jak się wam nie podoba to istnieja inne drogi zarobku.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.