Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 139 z 139

Wątek: Potrzebne pozwolenie ?

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Będąc w Canadzie , byłem na chrzcinach córki mojego siostrzeńca .
    Oczywiście w Polskim kościele odmówił ksiądz ze względu na brak ślubu , ale we Włoskim / narzeczona Włoszka / nie było żadnego problemu .
    I bardzo ciekawe zachowanie księdza , na początku mszy zapytał się , ile osób będzie robiło zdjęcia i poprosił wszystkich , że na jego znak będzie można robić , ale jak poprosi o przerwanie zdjęć , aby to uszanować i przerwać .
    Wszyscy byli zadowoleni i jak mówi przysłowie ; i wilk syty i owca cała ; .
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    imho zbyt wielu Polaków w imię demokracji popada w skrajność. Zbyt często czytam protesty o ograniczaniu praw jednostek, tyle, że w imię tak pojętej demokracji, często ogranicza się prawa większości ... .
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FotoAmator Zobacz posta
    Nie może uczestniczyć nieochrzczony. Dlatego że nieochrzczony nie ma prawa wejść do kościoła.
    No to jak zostanie ochrzczony?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    cwane
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Może nie zbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie ma prawa uczestniczyć w celebrze.
    Jak zostanie ochrzczony?
    Możesz to sprawdzić (jak interesuje Cię) w kościołach gdzie jest chrzest dorosłych.
    Pisałem wyżej. Tacy kandydaci czekają przed wejściem. Drzwi są zamykane. Po dokonaniu wstępnych obrzędów, są proszeni do udzielenia im chrztu. Po chrzcie mogą już pozostać na dokończeniu ceremonii.
    Niemowlęta też oczekują z boku. Jest oczywiste, że nikt dzieciaków nie będzie trzymał na dworze.
    ================
    Demokracja. Strasznie wielkie słowo. Wszak demokracja nie jest idealnym rozwiązaniem, ale jak do tej pory nie wymyślono coś lepszego. Próbowano, komunizm miał być lepszy. Co się stało, wszyscy wiemy.
    Natomiast w kościele nie ma demokracji. Po pierwsze jest patryjarchat, po drugie jest bezwarunkowe posłuszeństwo hierarchii. W kościele nie ma miejsca dla demokracji.
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    a jak ma się do tego chrzest w wypadku niebezpieczeństwa?
    a już w ogóle - były przypadki chrzczenia "niewiernych" bez ich zgody?
    (fotografa przy tym nie było) - co by nie było OT
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    a jak ma się do tego chrzest w wypadku niebezpieczeństwa?
    a już w ogóle - były przypadki chrzczenia "niewiernych" bez ich zgody?
    (fotografa przy tym nie było) - co by nie było OT
    Qrde, zaczynamy zagłębiać się w dogmaty religijne. Przecież nie o to chodzi w tym wątku. Kolega zapytał o fotografowanie w obiektach sakralnych. Ja w miarę możliwości i wiedzy udzieliłem odpowiedzi z wyjaśnieniami.
    W sytuacjach skrajnych ochrzcić może każdy inny chrześcijanin. Wyznanie to wiara w coś. Wiara nie potrzebuje dowodów. Kiedy będą dowody, przestanie być wiara.
    Dziwi mnie fakt, że, jak domniemam, wszyscy są ochrzczeni (statystyka mówi o 95% ludzi w tym kraju), a z przekorą szukają wybiegów.
    Padają słowa o demokracji. Ktoś, właściciel czegoś, ustalił sobie jakieś przepisy w ramach tego czegoś, co jest Jego. Ustalił i tak mam być. Jego święte prawo.
    Jak stoi na drodze znak „Zakaz wjazdu”, to nie wjeżdżamy. A taka nasza narodowa przywara zaraz każe nam pytać: „A dlaczego? A właśnie że wjadę i co się stanie? Przecież jest dużo miejsca i nikomu nie przeszkadza”

Ps. Ochrzczono niewiernego bez jego zgody. Qrde, nic mu się nie stało że dostał kubełek wody na głowę. Nie wierzy, to dla niego tylko zwykła woda na łeb.
    Ostatnio edytowane przez FotoAmator ; 10.02.09 o 01:00
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja napisze od siebie.Zaznacze,ze jestem katolikiem.Jak mnie nim czyniono nie mialem na to wplywu zadnego i nikt o zdanie mnie nie pytal.
    Jest zasadnicza roznica pomiedzy Kosciolem Katolickim w Polsce i pozostalej czesci Europy.Odniose sie do Niemiec,gdyz temat jakos bardziej znam.Z opowiadan francuzow,wlochow,portugalczykow jest podobnie jak w niemczech.Mnie po prostu nie stac na uczestnictwo w polskim KK.
    Moze troche porownan.
    Zaczniemy od chrztu.W polskim-Trzeba dac ksiedzu,inaczej nie ochrzci,trzeba podac dane rodzicow,swiadectwo slubu koscielnego,chrzestni tez musza takie dokumenty przedstawic,uczestniczyc w naukach.
    W niemieckim-Wystarczy,ze sie zglosisz-ksiadz moze ochrzcic w domu jesli ja tak sobie zycze.Nic wiecej nie potrzeba.
    Komunia I.W polskim-kursy egzaminy,tysiace pytan,jakies skladki na nie wiadomo co,sprawdzanie calej rodziny...normalnie doktorat
    W niemieckim-Zgloszenie dziecka na religi w szkole,ze w tym roku chce,zeby ono przystapilo-zadnych kursow,doktoratow.
    Slub.W polskim-podobnie jak komunia tylko jeszcze gorzej.W niemieckim-wystarczy chec zawarcia zwiazku.
    Podobnie jest z pogrzebem.
    Zaznacze,ze piszac o KK niemieckim i polskim to roznica jest w tym rowniez,ze pojecie takie jak "na tace" w niemieckim nie istnieje.
    Przynaleznosc do jakiejkolwiek religi okreslasz w swojej karcie podatkowej,Na tej podstawie jest odprowadzana skladka,chyba 1-3% dokladnie nie pamietam.Sa w niemczech koscioly katolicke(w moim miescie dwa) gdzie ksiadz odprawia po polsku i wlasnie w tych kosciolach jest tak jak w Polsce,i takie sa wymagania jak przedstawilem wyzej.W kosciolach niemieckojezycznych takiego czegos nie ma.Jest skromnie,czysto,nie ma pokazywania bogactwa na zewnatrz.
    Tam kosciol utrzymywany jest z podatkow, u nas z datkow, dlatego ksiedzu trzeba dac za chrzest.
    Tam katolicyzm umiera, poniewaz stal sie mialki, byle jaki i nie wymaga od wiernych wysilku, ani intelektualnego, ani organizacyjnego, znika tradycja.
    Dlaczego mialbym chrzcic dziecko w domu? Skoro wprowadzam je do mojego kosciola to czynie to w swiatyni, tak by inni wierni wymodlili mojemu dziecku potrzebne laski. Nie ukrywam tego faktu w domu bo sie nie wstydze.
    Z pierwsza komunia to takze wole to co jest u nas, dzieki niej powtorzylem sobie trzy razy katechizm, to chyba dobrze, skoro mam wychowac w duchu katolickim swoje dzieci. Te dzieci takze musza troche wysilku wlozyc by poznac zasady swojej religii.
    To nie wyprawa do mac donalda. Tylko jedno z najwazniejszych dla katolika sakramentow i nalezy sie do niego przygotowac.
    Piszesz, ze jestes katolikiem? Wiec zrozumiesz o co mi chodzi.
    Wykonuje od wielu lat uslugi, pracujac w kosciolach z aparatami i nie narzekam na kursy. Widzialem rozne historie w tym te mrozace krew w zylach. Takie kursy sa potrzebne.
    Kosciol to troche taki klub, dosc ekskluzywny i nie kazdy moze sie domagac by do tego klubu moc wejsc. Trzeba miec karte klubowa, jest nia chrzest. Ja taka karte mam, nigdy tez nie mialem klopotow z zadnym ksiedzem.
    Nie laze po klubach golfowych z aparatem, po boznicy, czy meczecie ( chyba, ze sa to obiekty udostepnione do zwiedzania). Nie narzekam z tego powodu i nie domagam sie prawa wejscia ze sprzecichem w miejsca swiete dla innych, by dorobic sobie troche grosza.

Czesc.ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 10.02.09 o 02:36

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Powiem tak.

Temat jest w dziale Porady Fotograficzne i chciał bym aby tu został.
    Cały wątek dotyczący chrztu, nie chrztu, wiary sacrum i dogmatu
    jest wyjatkowo oftopiczny i hydeparkowy.

Tak więc zamknę go póki co i z deka oczyszczę bo wyjatkowo odeszliśmy od tematu