Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139

Wątek: Potrzebne pozwolenie ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Potrzebne pozwolenie ?

Chciał bym zacząć fotografować obiekty sakralne od wewnątrz . Dlatego zwracam się z pytaniem do starszych kolegów i koleżanek czy potrzebne jest do tego jakieś pozwolenie ? Jeżeli tak od kogo takowe można otrzymać , czy jest ono jednorazowe czy " na dłużej " ? Nie interesują mnie świątynie w czasie uroczystości ale w tzw . dzień powszedni . Pytanie może i głupie ale jak napisał któryś z Was "nie wiesz i pytasz wstydzisz się raz ..." .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    zwykle warto pogadać z klechą jesli chcesz pofocić uczciwie, ze statywu itd..zwykle nie robią problemów a za kilka fotek będą Ci wdzięczni i nawet podeślą czasem jakąś parkę od ślubu...
    pozostaje pytanie co chcesz potem robić z tymi fotkami...bo jak wykorzystać komercyjnie to już nie da rady...jak do własnego albumu to nie masz co się martwić.

wiesz...może ja jestem starej daty ale rozmowa gęba w gębę zawsze jest lepsza od partyzantki spod łokcia...no, prawie zawsze. Jak powiesz że mu do Kancelarii parę odbitek dasz to zmięknie...i nie będzie kurią straszył ( czasem tak lubią )

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Wiesz co - to zależy chyba od parafii. Napisałam chyba, ponieważ spotkałam się z dwojakim traktowaniem. 1,5 roku temu byłam na wycieczce po zabytkach Dolnego Śląska - i w jednym kościele ksiądz wyraźnie zaznaczył, że fotografowanie tylko za zgodą w kurii, w drugiej - żeby tylko pamiętać gdzie jest ołtarz. W niektórych natomiast można robić zdjęcia wyłącznie bez flasha. Myślę, że najrozsądniej jest poprosić o pozwolenie proboszcza danej parafii. Najszybciej i bez kłopotu.

PS Kursy w kurii dotyczą zdjęć wykonywanych podczas uroczystości.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Mozna focić ( bez flasha!) na Jasnej Górze czy w Kościele Mariackim w Kraku (za dopłatą)... niestety bez stabilizacji nawet z 14-54 niewiele ciekawego wyszło.
    W Katedrze Wawelskiej nie można w ogóle.
    IMO dobrze grzecznościowo porozmawiać z księdzem- ale nie wiem na jakiej podstawie mógłby zabronić fotografowania poza uroczystościami

| OlyJedi Awatar MariuszM
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak sobie myślę, że jak nie ma żadnego wyraźnego zakazu fotografowania, to bez flesza i bez robienia jakiegoś strasznego zamieszania i w czasie, kiedy nie odprawiana jest msza, to chyba zawsze można.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witaj

Ja chcesz focić w kościołach, to MUSISZ porozmawiać z proboszczem lub z wikarym. Najlepiej zaanonsuj się wcześniej telefonicznie. Jak w podróży to oczywiście z marszu. Warto mieć z sobą kilka fotek z innych kościołów dla pokazania, że nie jesteś jakimś szalbiercą. W wiejskich kościołach często wykonywane są zwykłe prace porządkowe i to jest najlepsza pora na robienie zdjęć.
    W rozmowach z proboszczami przydaję się odrobina dyplomacji, a jak znajdzie się ksiądz gawędziarz to można przy okazji ciekawych historii się dowiedzieć. I pamiętać o tym, że w kościołach boją się kradzieży i.t.p.
    Wiele lat wykonywałem fotki dla kurii i konserwatora zabytków i czasami pismo od biskupa nie wystarczało, aby wzbudzić zaufanie. Pamiętaj o tym.
    Podesłanych kilka fotek nie zaszkodzi i może na przyszłość zaowocować poleceniem do innego znacznie ciekawszego obiektu. Nie zawadzi jakiś datek na remont kościoła dyskretnie wrzucony do puszki lub dany księdzu, zależnie od sytuacji
    Powyższe uwagi dotyczą rzecz jasna małych, rzadko odwiedzanych przez turystów obiektów sakralnych. W tych popularnych sprawę regulują ogłoszenia umieszczone przy wejściu.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A zastanówcie się czyją własność stanowi dany budynek kościoła? To przecież właściciel/zarządca obiektu decyduje co wolno w nim robić.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    A zastanówcie się czyją własność stanowi dany budynek kościoła?
    na pewno nie księdza

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    A zastanówcie się czyją własność stanowi dany budynek kościoła?
    na pewno nie księdza
    Piszmy do papieża
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    No to inaczej. Zastanówcie się kto budował kościół w waszej parafii. Z czyich pieniędzy sie on utrzymuje?