Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Pomóżcie wybrać dobry, niedrogi aparat

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Cytat Zamieszczone przez lolo23
    Dzięki za odpowiedzi! Co forum to inne zdanie :P zawsze radzili kupić 510 ze stabilizacja. A jak jest z tymi pierścieniami? bo na innym forum czytałem, że pogarszają jakość zdjęcia... No i wyczytałem, że jak sie kupi pierścień olka (a nie tańszy zamiennik) to pokazuje czy ostrość jest dobrze ustawiona i coś tam jeszcze ale nie pamiętam co :P Bo jeśli pierścienie nie drogie i pokazują ze ostro(mam wadę wzroku muszę bryle nosić co utrudnia ręczne ostrzenie) to wtedy myślę ze nie byłoby tak źle z kupnem jakiegoś starszego obiektywu do makro co?

ps. https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=18&pos=105
    właśnie to zobaczyłem skąd wziąć taki ruski pierścień i obiektyw jak autor opisał poniżej zdjęcia? Nie wspominając o umiejętnościach... ;]
    nie jestem pewny czy chodzi Ci o to zdjęcie pszczoły? To jest kompaktem z konwerterem makro Raynox DCR - 250.
    Co do adaptera 4/3 > m42 to Olek nie robi takich, robi jedynie OM > 4/3.
    Jest na forum wątek o m42 tam wiele się dowiesz.

nie pszczoły tylko ważki ale to nie ważne:P
    pod zdjęciem było takie coś:
    "dziekan
    4 - Świetnie / zd35 siekane ?
    kapir
    nie - pierścień ruski + sonnar 135/3,5 "

pierścień ruski i ten sonar o to mi chodzi ;p A wątek o pierścieniu przejrzę. Thnx za info!

edit: o masakra ile informacji, głowa mi pęka... mam coraz większe wątpliwości co do zakupu... :/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zostały mi jeszcze niecałe 2 tygodnie do zakupu.
    Poradzcie proszę co lepiej wziąć na początek:

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6486
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6484
    410 z sigma 18-50
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-410-body.html
    http://www.medialux.pl/product.php?a=opis_prod&id=38593

W jaki sposób wybierać dobry obiektyw "wielozadaniowy"?

rocco
    Gość
    Na początek weź sobie E-410 z dual kitem.
    To naprawdę dobry aparacik i jak stworzony do damskich dłoni.
    Obiektywy kitowe są bardzo przyzwoite, wszyscy Ci powiedzą, ze w żadnym systemie nie dają lepszych, poza tym lekkie i małe.
    Sigmy nie kupuj, jest za wąska, po cropie będzie to 36mma u Olka masz 28mm.
    Wierz mi, to duża różnica, zwłasza w pomieszczeniach.

PS
    Poniżej masz wykresy i pole widzenia obiektywu w zależności od ogniskowej.
    Te dane sa dla małego obrazka czyli tzw. Full Frame, żeby dopasowac to do obiektywów Olympusa musisz dzielić przez dwa., czyli Olympusowy obiektyw 14-42 odpowiada ogniskowej 28-84 na widocznych obrazkach.

Jak widać, 14 mm (2 u Olka a 18mm (36) u Sigmy to spora różnica.

PPS
    No i oczywiście mozesz śmiało kupowac w fotozakupy.pl. To uczciwa i solidna firma

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdecydowanie polecam E-410 w dual kicie. Oba obiektywy są bardzo dobre, a ich podstawową zaletą jest ich rozmiar i waga. Oba z aparatem są bardzo lekkie i sam aparat przez to bardzo wygodnie się trzyma. Mam teraz dodatkowo obiektyw ZUIKO 14-54 i ten z aparatem daje sporo większy ciężar. Dla mnie to nie problem, ale dla kobiety lekkość trzymanego zestawu to napewno duży atut (no chyba, że trenujesz jakieś sporty siłowe ).
    Proponowany przez ciebie sklep fotozakupy jest rewelacyjny. Kupiłem tam w grudniu swój komplet za 1999 zł i następnego dnia (oczywiście po poinformowaniu mnie) aparat był u mnie w domu. Wczoraj kupiłem tam kolejny aparat do firmy i telefonicznie ustaliłem wszystkie szczegóły. Dostawa umówiona na poniedziałek. Nie mam wątpliowści, że tak będzie .
    P.S. W jakimś poście dowiedziałem się, że na hasło olympusclub.pl (czy coś podobnego) reagują jakąś zniżką. Może warto się zainteresować tematem i podyskutować telefonicznie ze sklepem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pewnie jestem meczący ale wybaczcie. Jeszcze was troszkę pomęczę - mam nadzieje ze pomożecie.
    Poszedłem do sklepu foto i tam sprzedawca powiedział mi, że:
    1. on by brał pentaxa k100d super z tym ze obiektywy do niego to cholernie drogie są(nic nie wspomniał ze można mocować stare obiektywy na m42) a poza tym wad nie ma.
    2. jak nie pentax to canon 400d z "Jego" sklepowym zestawem czyli kit + torba i cf2gb lub 4 (nie pamiętam pojemności) dodał ze obiektywów jest cala masa i coś se do niego znajdę w rozsądnych cenach.
    3. olek to nie jest aparat - bo mały taki i w ogóle obiektywy droższe itp. - wyszło na to ze dla jełopów co chcą szpanować. Obok stali inni klienci słuchali co gość mówi a potem sie tak na mnie patrzeli jak na jełopa co chce "lustrzanko-kompakta"...
    Co o tym myślicie?

Sam zrobiłem rozeznanie na różnych stronkach i nie widzę powodów czemu olek miałby być gorszy. Dodam, że podoba mi się jakość zdjęć z nikona d40x - z tym, że ponoć bez drogich obiektywów niewiele więcej od konkurencji potrafi (widziałem foty tylko z tych lepszych szkieł).

Dziś zobaczyłem taką ofertę:

http://www.fotoklik.pl/p/10064/sony_...m_f4.5_-_f5.6/

O samym soniaczu w sumie jeszcze nic nie wiem. Warto? Na innych forach jedni strasznie po nich jadą ale czytałem też parę naprawdę pozytywnych opinii (ludzie canona i nikona jednakże zaraz "pojechali" po osobach które to napisały - w tym moderator forum - "canonier":P).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heh gościu najwieksza marzę ma na pentaxa, mniejszą na canona, a najmnejszą na olka...

stąd radził co radził - NIE SŁUCHAJ SPRZEDAWCÓW ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sam pracuje w sklepie ze sprzętem więc wiem jak jest ;P także to rozumiem - ale nie tylko on mówi o wyższości canona i pentaxa...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    lolo23 to lol co mówisz, albo idziesz za owczym pędem, albo jesteś istotą rozumną i masz swój rozum , albo postępujesz jak reszta stada
    większość tak mówi bo większość kupuje nie myśląc.

Niestety trzeba siedzieć w tym i mieć własne zdanieD40X to dobry aparat, ale nie ma czyszczenia, Dobre obiektywy są droższe, a stabilizowane już w ogóle.

Poza tym większość u nas oznacza to ok 80%. Słyszałem ze w Polsce w listopadzie 20% lustrzanek sprzedanych to były Olki. Olympus to generalnie 3 cia firma na świece w aparatach, choć konkurencja jest bardzo ostra. Daje najlepsze wykonanie swoich produktów i w Polsce dwuletnią gwarancję, jak żadna inna.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

zonkinho
    Gość
    A mnie to akurat sprzedawca nakierował na Olka gdy chciałem Canona 400D. Tylko, że on mi polecał E410, a ja pomacałem i kupiłem E510. Z tym, że nie u niego tylko przez internet bo taniej. Z zakupu jestem zadowolony.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupując 410 w dualu czego jeszcze będę potrzebowała? Jaką kartę itp.