Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Pomóżcie wybrać dobry, niedrogi aparat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    Ktoś tu sprzedaje 410 w dual kicie za 1350 PLN! https://forum.olympusclub.pl/topics1...900c078#170652 Chyba warto?
    nie jestem pewny czy w dual czy jednak tylko w kicie z jednym obiektywem
    Chyba masz rację... Coś podkoloryzowałam Sorki za wprowadzenie w błąd ewentualnych zainteresowanych.

Swoje fotki wrzucam na Insta

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aparat nie musi się mieścić w torebce. Wystarczy jak wejdzie pod wózek mojej córci albo do plecaka Od dawna myślę o lustrzance. Kompakt mam, ale strasznie ogranicza, więc kolejny odpada. Jestem pilną uczennicą, więc będę się nocami uczyć
    Zanim tu trafiłam poszłam kupić Panasonica fz18, ale sprzedawca namieszał mi w głowie 410, który baaardzo mi się spodobał.
    Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

Z tą nocną nauką mogą być spore problemy.
    Pzdr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Napisalas,ze bedziesz focic dzieci w ruchu wiec nic innego poza lustrem nie widze.Trafi Ci sie kiedys osa na kwiatku,to albo bedzie kwiatek bez osy,albo nieostry,bo sie bedzie kiwac po jej odlocie.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Z makrem bym się narazie wstrzymał, za to jeśli masz gdzieś na półce/w piwnicy starego Zenita z jakimś szkiełkiem to możesz sobie kupić adapter m2->3/4
    (mówiąc po polsku - pierścień, dzięki któremu będziesz mogła podpinać stare obiektywy na gwint (np. Zenit/Praktica) do swojego super wypasionego Olympusa).
    pzdr
    Tak, to jest na pewno jakieś rozwiązanie, ale warto tutaj uprzedzić, że AF nie działa i trzeba ostrzyć manualnie. Przy pierwszym lustrze może być to nieco uciążliwe.
    ee tam! widzę, że z tego co piszę blingbling wynika, że należy do osób ambitnych. Pierwsza karta może wyjść nieostra ale później będzie miodzio. Ja już teraz mało co robię na AF, 95% zdjęć jest z M42 a robienie ich sprawia mi ogromną frajdę (ostatnio nawet gubię się podpinając np. 14-45 bo tam i przysłonę trzeba jakoś pokrętłami i ten AF sam chodzi.. ).
    Podsumowując ostrzenie ręczne nie jest ciężkie - wystarczy trochę popróbować, a że mowa o cyfrach to nic nie kosztuje po za odrobiną cierpliwości. No bo warto i już. dobranoc

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi! Co forum to inne zdanie :P zawsze radzili kupić 510 ze stabilizacja. A jak jest z tymi pierścieniami? bo na innym forum czytałem, że pogarszają jakość zdjęcia... No i wyczytałem, że jak sie kupi pierścień olka (a nie tańszy zamiennik) to pokazuje czy ostrość jest dobrze ustawiona i coś tam jeszcze ale nie pamiętam co :P Bo jeśli pierścienie nie drogie i pokazują ze ostro(mam wadę wzroku muszę bryle nosić co utrudnia ręczne ostrzenie) to wtedy myślę ze nie byłoby tak źle z kupnem jakiegoś starszego obiektywu do makro co?

ps. https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=18&pos=105
    właśnie to zobaczyłem skąd wziąć taki ruski pierścień i obiektyw jak autor opisał poniżej zdjęcia? Nie wspominając o umiejętnościach... ;]

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lolo23
    Dzięki za odpowiedzi! Co forum to inne zdanie :P zawsze radzili kupić 510 ze stabilizacja. A jak jest z tymi pierścieniami? bo na innym forum czytałem, że pogarszają jakość zdjęcia... No i wyczytałem, że jak sie kupi pierścień olka (a nie tańszy zamiennik) to pokazuje czy ostrość jest dobrze ustawiona i coś tam jeszcze ale nie pamiętam co :P Bo jeśli pierścienie nie drogie i pokazują ze ostro(mam wadę wzroku muszę bryle nosić co utrudnia ręczne ostrzenie) to wtedy myślę ze nie byłoby tak źle z kupnem jakiegoś starszego obiektywu do makro co?

ps. https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=18&pos=105
    właśnie to zobaczyłem skąd wziąć taki ruski pierścień i obiektyw jak autor opisał poniżej zdjęcia? Nie wspominając o umiejętnościach... ;]
    nie jestem pewny czy chodzi Ci o to zdjęcie pszczoły? To jest kompaktem z konwerterem makro Raynox DCR - 250.
    Co do adaptera 4/3 > m42 to Olek nie robi takich, robi jedynie OM > 4/3.
    Jest na forum wątek o m42 tam wiele się dowiesz.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blingbling
    Jestem w szoku! W miłym szoku, bo nikt mnie nie potraktował z góry jak na innych forach podobnych do mnie Na pytanie: jaką kupic lustrzanke do 2000, czytam: lepiej kup za 10 tys, albo jak sie nie znasz to kup kompakt...itd. Dziękuję wszystkim za pomoc. Tak myslałam, ze 410, czy ten drugi obiektyw ma dobry zoom?
    Jezeli rozmiary tego aparatu Ci odpowiadają bierz 410 z dwoma obiektywami.Ten drugi ma dobry zoom Będziesz zadowolony i z puszki i ze szkiełek.Na początek to az nadto,wielu mozę Ci pozazdrościć takiej "aparatury" na starcie i nie tylko.Więc grzej do sklepu i pomacaj......
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Już go miałam w rękach Bardzo mi odpowiada. Przeczytałam prawie całą instrukcję do 410 i chyba rzeczywiście nie będę miała takich problemów jak myślałam Zobaczymy w praktyce
    Z tą nocną nauką to chodziło mi oczywiście o teorię. Jak coś kupuję to lubię wiedzieć co do czego. Pózniej będzie mi łatwiej
    Jeszcze raz dziękuję

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Czekamy na zdjęcia
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.