Chyba masz rację... Coś podkoloryzowałamZamieszczone przez ziemia01
Sorki za wprowadzenie w błąd ewentualnych zainteresowanych.
Chyba masz rację... Coś podkoloryzowałamZamieszczone przez ziemia01
Sorki za wprowadzenie w błąd ewentualnych zainteresowanych.
Aparat nie musi się mieścić w torebce. Wystarczy jak wejdzie pod wózek mojej córci albo do plecakaOd dawna myślę o lustrzance. Kompakt mam, ale strasznie ogranicza, więc kolejny odpada. Jestem pilną uczennicą, więc będę się nocami uczyć
![]()
Zanim tu trafiłam poszłam kupić Panasonica fz18, ale sprzedawca namieszał mi w głowie 410, który baaardzo mi się spodobał.
Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi![]()
Witam !
Z tą nocną nauką mogą być spore problemy.![]()
Pzdr
Napisalas,ze bedziesz focic dzieci w ruchu wiec nic innego poza lustrem nie widze.Trafi Ci sie kiedys osa na kwiatku,to albo bedzie kwiatek bez osy,albo nieostry,bo sie bedzie kiwac po jej odlocie.![]()
ee tam! widzę, że z tego co piszę blingbling wynika, że należy do osób ambitnych. Pierwsza karta może wyjść nieostra ale później będzie miodzio. Ja już teraz mało co robię na AF, 95% zdjęć jest z M42 a robienie ich sprawia mi ogromną frajdę (ostatnio nawet gubię się podpinając np. 14-45 bo tam i przysłonę trzeba jakoś pokrętłami i ten AF sam chodzi..Zamieszczone przez Mysikrólik
).
Podsumowując ostrzenie ręczne nie jest ciężkie - wystarczy trochę popróbować, a że mowa o cyfrach to nic nie kosztuje po za odrobiną cierpliwości. No bo warto i już. dobranoc
Dzięki za odpowiedzi! Co forum to inne zdanie :P zawsze radzili kupić 510 ze stabilizacja. A jak jest z tymi pierścieniami? bo na innym forum czytałem, że pogarszają jakość zdjęcia... No i wyczytałem, że jak sie kupi pierścień olka (a nie tańszy zamiennik) to pokazuje czy ostrość jest dobrze ustawiona i coś tam jeszcze ale nie pamiętam co :P Bo jeśli pierścienie nie drogie i pokazują ze ostro(mam wadę wzroku muszę bryle nosić co utrudnia ręczne ostrzenie) to wtedy myślę ze nie byłoby tak źle z kupnem jakiegoś starszego obiektywu do makro co?
ps. https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=18&pos=105
właśnie to zobaczyłem skąd wziąć taki ruski pierścień i obiektyw jak autor opisał poniżej zdjęcia? Nie wspominając o umiejętnościach... ;]
nie jestem pewny czy chodzi Ci o to zdjęcie pszczoły? To jest kompaktem z konwerterem makro Raynox DCR - 250.Zamieszczone przez lolo23
Co do adaptera 4/3 > m42 to Olek nie robi takich, robi jedynie OM > 4/3.
Jest na forum wątek o m42 tam wiele się dowiesz.
Jezeli rozmiary tego aparatu Ci odpowiadają bierz 410 z dwoma obiektywami.Ten drugi ma dobry zoomZamieszczone przez blingbling
Będziesz zadowolony i z puszki i ze szkiełek.Na początek to az nadto,wielu mozę Ci pozazdrościć takiej "aparatury" na starcie i nie tylko.Więc grzej do sklepu i pomacaj......
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Już go miałam w rękachBardzo mi odpowiada. Przeczytałam prawie całą instrukcję do 410 i chyba rzeczywiście nie będę miała takich problemów jak myślałam
Zobaczymy w praktyce
![]()
Z tą nocną nauką to chodziło mi oczywiście o teorię. Jak coś kupuję to lubię wiedzieć co do czego. Pózniej będzie mi łatwiej![]()
Jeszcze raz dziękuję![]()
Czekamy na zdjęcia
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.