Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Pomóżcie wybrać dobry, niedrogi aparat

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jestem w szoku! W miłym szoku, bo nikt mnie nie potraktował z góry jak na innych forach podobnych do mnie Na pytanie: jaką kupic lustrzanke do 2000, czytam: lepiej kup za 10 tys, albo jak sie nie znasz to kup kompakt...itd. Dziękuję wszystkim za pomoc. Tak myslałam, ze 410, czy ten drugi obiektyw ma dobry zoom?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Faktycznie 500 zł. za stabilizację (i nieco bardziej wydajne zasilanie) to dość sporo, choć to pożyteczny gadżet. Z drugiej strony dokładając, do zaoszczędzonej kwoty, niewiele ponad 200 zł. można pokusić się o zakup obiektywu do makro 35mm 1:3.5 Macro, lub lampy błyskowej.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak myslałam, ze 410, czy ten drugi obiektyw ma dobry zoom?
    najlepszy w swojej klasie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ewentualnie dla Koleżanki może być to: http://www.allegro.pl/item307244559_...orba_2aku.html skoro właściwie tele byłby rzadko używany. Za 650 można na Alle... dokpupić zuiko 35 macro (makro i portretówka w jednym) No i wychodzi te 2 tysiące

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    Ewentualnie dla Koleżanki może być to: http://www.allegro.pl/item307244559_...orba_2aku.html skoro właściwie tele byłby rzadko używany. Za 650 można na Alle... dokpupić zuiko 35 macro (makro i portretówka w jednym) No i wychodzi te 2 tysiące
    To byłby o tyle dobry wybór, że kiedyś w przyszłości mogłabyś dokupić teleobiektyw 40-150 ale ten 'starszy' a zarazem lepszy - światło 3.5-4.5 a nie 4-5.6 - to naprawdę spora różnica a w dualkicie na pewno dostałabyś ten ciemniejszy. /Ceny na allegro tych 2 obiektywów są bardzo zbliżone/
    Z makrem bym się narazie wstrzymał, za to jeśli masz gdzieś na półce/w piwnicy starego Zenita z jakimś szkiełkiem to możesz sobie kupić adapter m2->3/4
    (mówiąc po polsku - pierścień, dzięki któremu będziesz mogła podpinać stare obiektywy na gwint (np. Zenit/Praktica) do swojego super wypasionego Olympusa).
    - Jeśli nie posiadasz takowych obiektywów na pewno masz kogoś w rodzinie lub znajomego, który by je miał. Ewentualnie możesz raz na jakiś czas "zaszaleć" na allegro. Ja kupiłem bardzo fajny obiektyw 200mm f3.5 za 45zł (z transportem)..
    Do makro oczywiście najlepiej najlepiej obiektyw Olympusa z AutoFocusem za 800zł ale jak dokupisz sobie zestaw pierścieni to będziesz mogła szaleć na makro na starych obiektywach Zenitowskich i też na pewno będziesz mieć frajdę. Ja tak robię i jestem zadowolony.
    Pożyteczny przy robieniu makro jest live-view (podgląd na żywo), który akurat w e-410 jest. To bardzo mały aparacik (miałem przez chwile i wymieniłem na e-330 ze względów gabarytowych oraz przez to, że w e-330 jest odchylany ekran) - nie wszystkim to pasuje. No ale za to na pewno wejdzie do torebki gorzej już z obiektywami (innymi niż mały i lekki 14-42), no ale jeśli to stanowi problem to kup sobie jakiś kompakt (w nim będzie lepsze makro), ale Twój wkład w zdjęcia już niestety (lub stety) mniejszy.
    Powodzenia w wyborze a jeśli masz jakieś pytania śmiało pisz na Forum.
    Znamy się nie tylko na Olympusach :P
    pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blingbling
    ...czy ten drugi obiektyw ma dobry zoom?
    Podziel ostatnią ogniskową przez pierwszą, a będziesz wiedziała, jaki ma zoom . Ale po co Ci ta informacja, to nie wiem...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    Cytat Zamieszczone przez blingbling
    ...czy ten drugi obiektyw ma dobry zoom?
    Podziel ostatnią ogniskową przez pierwszą, a będziesz wiedziała, jaki ma zoom . Ale po co Ci ta informacja, to nie wiem...
    To tak samo jak przeliczamy dolary na złotówki bo jesteśmy bardziej oswojeni z taka miarą. Inna sprawa, że pojęcie zoom jest nieprecyzyjne.

blingbling - Za pomocą tego drugiego obiektywu uzyskamy przybliżenie (zoom) odpowiadające 10,7x w apracie SP-550.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ktoś tu sprzedaje 410 w dual kicie za 1350 PLN! https://forum.olympusclub.pl/topics1...900c078#170652 Chyba warto?

Swoje fotki wrzucam na Insta

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Z makrem bym się narazie wstrzymał, za to jeśli masz gdzieś na półce/w piwnicy starego Zenita z jakimś szkiełkiem to możesz sobie kupić adapter m2->3/4
    (mówiąc po polsku - pierścień, dzięki któremu będziesz mogła podpinać stare obiektywy na gwint (np. Zenit/Praktica) do swojego super wypasionego Olympusa).
    pzdr
    Tak, to jest na pewno jakieś rozwiązanie, ale warto tutaj uprzedzić, że AF nie działa i trzeba ostrzyć manualnie. Przy pierwszym lustrze może być to nieco uciążliwe.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek
    Ktoś tu sprzedaje 410 w dual kicie za 1350 PLN! https://forum.olympusclub.pl/topics1...900c078#170652 Chyba warto?
    nie jestem pewny czy w dual czy jednak tylko w kicie z jednym obiektywem