Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: E-1 a B&W

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

E-1 a B&W

Może było ale nie znalazłem.

1. Czy w E-1 można w ogóle ustawić menu na robienie fotek B&W. Ja znie znalazłem ale może jest jakiś tajemny sposób tego ustawienia

2. Co sądzicie o stosowaniu filtrów B&W do E-1, czy ktoś próbował? Albo, który kolor polecacie do fotek typu street?

Z góry dzięki za odpow.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1. nie ma takiej opcji w menu

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Przy obecnej cenie E1 byłoby ciekawe zobaczyć 15mln px w wersji czarno-białej po usunięciu mozajki bayerowskiej z matrycy--

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: E-1 a B&W

Cytat Zamieszczone przez bit4
    Może było ale nie znalazłem.

1. Czy w E-1 można w ogóle ustawić menu na robienie fotek B&W. Ja znie znalazłem ale może jest jakiś tajemny sposób tego ustawienia

2. Co sądzicie o stosowaniu filtrów B&W do E-1, czy ktoś próbował? Albo, który kolor polecacie do fotek typu street?

Z góry dzięki za odpow.
    1. Dag odpowiedział
    2. Oczywiście jest to bezsensowne (za wyjątkiem stosowanego w fotografii cz-b filtra polaryzacyjnego). Przy zastosowaniu filtrów do fotografii cz-b zafarbujesz tylko obraz na kolor filtra. Balans bieli będzie robił, co mógł, ale gotowy obraz, będzie i tak bleee. Zajrzyj do fotek Wacka Wantucha, on też robi E-1

Cytat Zamieszczone przez irek50
    Przy obecnej cenie E1 byłoby ciekawe zobaczyć 15mln px w wersji czarno-białej po usunięciu mozajki bayerowskiej z matrycy--
    Zrobiłem sobie E-1 w wersji czarno-białej, ale nadal mam 5 mega i pozostał bayer, co spowodowało, że mocno podskoczył szum
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jack: Nieodzowna zmiana softu w tym wypadku , aby liczone były pojedyńcze piksele, a nie trójki...--pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W fotografii b&w można stosować triki z filtrami kolorowymi.
    Ustawić sobie balans bieli np. na 5300 i przykręcić filtr. Radzę spróbować sfotografować tą samą scenę z różnymi filtrami i później zrobić surową konwersję do b&w w programie graf.
    Innym sposobem jest zrobienie zdjęcia bez filtra, ale z mocno pokręconym balansem bieli - i późniejsza zamiana na b&w.
    Jeszcze inna metoda to wołanie b&w zdjęcia z RAWa - i także wtedy kręcenie balansem bieli - daje to efekt zbliżony do stosowania kolorowych filtrów.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    5Mpix to całkowita liczba pikseli czyli 1.25M pikseli czerwonych, 2.5M pikseli zielonych i 1.25M pikseli niebieskich.

Po usunięciu "kolorków" i tak będziesz miał tylko 5megapix ale prawdziwych a nie nadmuchwanych przez interpolację.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Przy obecnej cenie E1 byłoby ciekawe zobaczyć 15mln px w wersji czarno-białej po usunięciu mozajki bayerowskiej z matrycy-- :)
    5Mpix to całkowita liczba pikseli czyli 1.25M pikseli czerwonych, 2.5M pikseli zielonych i 1.25M pikseli niebieskich.

Po usunięciu "kolorków" i tak będziesz miał tylko 5megapix ale prawdziwych a nie nadmuchwanych przez interpolację.
    Raw to zapis rozkladu swiatła - kolor jest zapisany w pliku pobocznym.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Po usunięciu "kolorków" i tak będziesz miał tylko 5megapix ale [...]
    Raw to zapis rozkladu swiatła - kolor jest zapisany w pliku pobocznym.
    ???

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    skow: Faktycznie jakieś zaćmienie miałem z tą ilością pikseli ( ale jakość obrazu czarno-białego wzrosłaby bez mozajki plus odpowiedni soft)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów