Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zestaw do studia

dinx6
    Gość

Zestaw do studia

Witam,

śni mi się mieć codziennie takie perspektywy w wizjerze jak Willow32

A tak poważnie, chciałbym spróbować z fotografią studyjną. Póki co, mógłbym przeznaczyć na ten cel (światełka i inne duperele) około 5k, ale nie chcę mieć za to wszystkiego bo zdaję sobie sprawę, że to niemożliwe. Chciałbym jednak skompilować rozsądny zestaw który z czasem nie będzie mnie przesadnie ograniczał i który da się rozbudować, w miarę przypływu finansów. Zależy mi na trwałości, jakości i stabilności pracy.

Co byście mi na początek polecili? Mimo świadomości, że to nie są tanie zabawki chciałbym za pierwszą pulę mieć już coś, z czym będę mógł się już bawić i eksperymentować, więc sugestie zakupu jednej, wypasionej lampki nie są mile widziane

Wszystko to będzie docelowo pracowało w zamkniętym pomieszczeniu, ale nie wykluczam też wypadów w plener.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    na początek wystarczy Ci jedna lampa, 500 albo 750Ws. Do tego jakiś softbox, czasza z plastrem miodu, wyzwalanie bezprzewodowe żeby się o kabel nie potykać, ze dwie blendy, kawał styropianu pomalowany na czarno do wysłaniania. Jako tła polecam płyty gipsowe i tapety właśnie jestem w trakcie organizowania czegoś takiego do mojego studia
    Co do producentów, używam Bowensa i Sun-boxa z jednych i drugich jestem zadowolony, nie zawiodły mnie mimo że uzywam dosć intensywnie. Z opini zasłyszanych poleciłbym jeszcze czaskiego Fomei podobno trzymają poziom Hensla czy Bowensa a cenowo znacznie tańsze.
    To chyba z grubsza tyle w temacie Jak będziesz miał jakies precyzyjniejsze pytania postaram się pomóc
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

dinx6
    Gość
    Dzięki Willow32, po cichu także na Ciebie liczyłem.

Będę tu pewnie notorycznie zanudzał, dopiero się za tym wszystkim rozglądam.

Czym się właściwie różnią softboksy "reporterskie" od "studyjnych"? Metoda składania? Trwałość?

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    Dzięki Willow32, po cichu także na Ciebie liczyłem.

Będę tu pewnie notorycznie zanudzał, dopiero się za tym wszystkim rozglądam.

Czym się właściwie różnią softboksy "reporterskie" od "studyjnych"? Metoda składania? Trwałość?
    te studyjne sa właśnie mało mobilne reporterskie można szybko składac i zabierac poza studio.
    A jeżeli chodzi jeszcze o zasilanie poza studiem, tzw "gniazdko w lesie" to najtańsze są TravelPack Bowensa (ma wadę, można podpinać tylko lampy Bowensa) i własnie Fomeiowski Power Star. Tutaj masz ciekawy wątek na temat oswietlenia studyjnego:
    http://www.forum.promodels.pl/14463....f29585bbb19ac9

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a moje pytanie brzmi jak duze te pomieszczenie..... bo jesli na początku chcesz sie pobawic w malym mieszkaniu to IMHO 500Ws to jest za silna lampa na pierwsze testy. Wiem ze jest modne stwierdzenie "minimum 500Ws" ale w domysle jak mowa o normalnym studio, jakis halach w ktorych bedzisz focil i bedziesz mial mnostwo miejsca na rozlozenie tla itp.

Ja mam 400Ws i dla moich potrzeb jest to za silna lampa!! i zaluje ze posluchalem wlasnie opinii mim. 500Ws. Zreszta jesli bedziesz mial jakas slaba lampeczke to zawsze pozniej mozna ja wykorzystac do doswietlania wlosow lub poprostu wykorzystac jako jakies boczne małe.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    500Ws to górna granica moim Bowensem mogę zjechac do f/5.0 przy błysku bezpośrednim, a jeżeli nadal mam za duzo światła to zawsze można odsunać lampę albo odbić od blendy, sufitu czy białej ściany, można tez zastosowac dodatkowy dyfuzor, np rzucić na SB białą szmatę Lepiej mieć zapas światła niż ma go braknąć

piotr147
    Gość
    Zapisz się do szkoły policealnej która ma fototechnike + wynajmuje studio i po sprawie ...

dinx6
    Gość
    pomieszczenie będzie powiedzmy w granicach 6 x 6 m. nie chciałbym, by mi tego światła brakowało tym bardziej, że chciałbym tez spróbować w plenerach i zapas się przyda.

Softboksy, parasolki- jakaś konkretna firma?

Jak jest w takim przypadku z wszelakimi mocowaniami? W co nie wchodzić, żeby potem nie rozkładać bezradnie rąk?

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jeżeli chodzi o mocowania akcesoriów, kazda z dużych firm ma własny system mcowania, Hensel, Bowens, Elinchrom czy Multiblitz. Fomej czy Sun-box mają mocowanie Bowensa choć w przypadku SunBoxa wymaga ono minimalnej korekty. Najlepiej kupować akcesoria firmowe, czyli jeżeli kupisz Bowensa to akcesoria tez Bowensa, nie ma sesnu pakowac kasy w Bowensa a akcesoria brać u chińczyków. Najlepsze softboxy robi Wafer http://bowenswafer.com/ ale ceny mają kosmiczne Jest też amerykański red wings, ale softboxy Bowensowskie też sa ok. Podobnie Fomeia, mam stripa dużego i nie narzekam.
    A co do parasolek, ja nie pamiętam kiedy ostatnio uzywałem, baaaardzo dawno to było, lepiej pomyśl o beauty dishu
    pozdro

dinx6
    Gość
    Dzięki Willow32! Pomyślę, jak trochę o tym poczytam.

Nęci mnie wejście w Fomei, tych kilka opinii które przeczytałem było bardzo OK. No i cenowo jest dobrze. Ktoś z forumowiczów dotykał? Używał?