Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak używacie AF w OM-D? Skuteczne i celne trafianie.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jak używacie AF w OM-D? Skuteczne i celne trafianie.

Hej,

Obejrzałem ostatnio kilka "fachowych" filmów na temat autofocusa, które odradzały klasycznego używania punktu centralnego i ewentualnej dekompozycji kadru- płaszczyzna ostrości jest wtedy przesuwana a co za tym idzie- ostrość mniej lub bardziej- ucieka.

Osobiście najczęściej używam właśnie centralnego punktu i dekompozycji- przyzwyczajenie z dawnych czasów. Widzę po swoich zdjęciach, że często ma to negatywny wpływ na ostrość. Mam plan jednak to zmienić.

Używam obecnie OM-D M10. Wszystkie OM-D poza 1-ką mają tylko ostrzenie o kontraście więc powinno być podobnie.

Jakie są założenia?
    - chcę mieć świadomy wpływ na wybór punktu ostrości, chyba, że aparat będzie skutecznie potrafił wybrać go za mnie...
    - AF musi być szybki, z reguły nie robię studyjnych zdjęć- nie mam czasu na manualny wybór punktu ostrości.

Jakie rozważam alternatywy?
    - Manualne ostrzenie i "wyskillowanie" Focus Peaking- no ale tutaj może być też słabo z precyzją...
    - Wybór optymalnego automatycznego rozwiązania, automatyczny wybór punktu ostrości przez aparat(wszystkie pola/pole grupowe).
    - priorytety twarzy/wykrywanie źrenic? Macie jakieś doświadczenia?

Jak Wy używacie AF w Waszych OM-D? Jesteście zadowoleni z rezultatów? Chciałbym skończyć z dekompozycją...i częstą utratą ostrości.
    Podzielcie się Waszymi doświadczeniami.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Wykrywanie twarzy w priorytetem oka działa jak marzenie. Do fotografowania ludzi tylko tak. Szybkie, proste i precyzyjne. Na początku sceptycznie do tego podchodziłem, ale ta opcja użyta raz nie pozwala o sobie zapomnieć.
    Do innych zadań centralny + przekadrowanie. Przy dużej głębi ostrości aparatów 4/3 zmiana płaszczyzny ostrości ma niewielkie znaczenie. Chyba, że robię zdjęcie z małą GO, wtedy po prostu bardziej patrzę na to jak przekadrowuję. Wolę to niż automatyczny wybór pola ostrości, który przy kontrastowym tle często bywa zawodny.
    AF w Olkach jest bardzo dobry.

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam na stałe włączone wykrywanie twarzy w e-m10. Przekonałem się do tego patentu - działa. Plus manualny wybór pola na krzyżaku. Natomiast nie używam wyboru grupy pól, zbyt niedokładne moim zdaniem.
    PENTAX

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Muszę sprawdzić na dłuższą metę "prioretet oczu".
    Z tego co pamiętam, aparat często wybierał "złe" oko

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dziubnij palcem na ekranie - będziesz miał dokładnie gdzie chcesz, a jak chcesz dokładniej to powiększ i wtedy dziubnij
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Ja mam na stałe włączone wykrywanie twarzy,plus manualny punkt ostrości wybieram na krzyżaku(zmniejszyłem też wielkość punktu af)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    W m4/3 zacząłem od AF i sprawdzenia jak sobie radzi automatyka, priorytet twarzy, oczu, jak działa wybieranie pola ostrości z ekranu dotykowego w E-M10. Było świetnie. Ale korzystam często z ulubionego Zuiko 50 1.8. i macro 35-70. Poza tym mam obiektywy 4/3, a tam AF działa sekundę wolniej. Mnie to nie przeszkadza. Ale najczęściej AF jest wyłączony. Ostrzę ręcznie, czasami wspomagając się funkcjami powiększenia kadru i focus peakingu wywoływanymi zamiennie z guzika funkcyjnego. Zauważyłem, że ma to swoje poboczne zalety - nikt nie rusza aparatu z wyłączony AF.

---

Co do automatyki i pracy na wszystkich punktach AF lub w grupach do E-3 była świetna mapa kadru z najczęstszymi rejonami ostrzenia. Ciekawe czy ten algorytm dalej jest stosowany w AF Olympusów? Chodzi mi o ten wykres:

źródło: fotopolis.pl

Więcej tutaj: http://www.fotopolis.pl/n/6919/olymp...okus-i-wizjer/

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Używacie trybu AFS+MF?

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Jakiś czas miałem ustawione AFS+MF ale jakoś z tego nie korzystałem i wyłączyłem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Kiedyś miałem tak ustawione, ale nie widzę sensu przy dobrze działającej detekcji twarzy i małym punkcie centralnym AF. Poza tym dość często zdarzało mi się przy korzystaniu z zoomów przypadkowe poruszenie pierścieniem ostrości przy zmianie ogniskowej.