Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: prosze o rady i oceny

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    typowe zachowanie forumowego mądrali. koleś kupił sobie aparat, zrobił kilka fot, wstawił je tu i prosi o RADY. tymczasem Twoje jojczenie nie wnosi tu NIC, poza posmakiem pseudorecenzenckiej bufonady. jeśli nie masz mu nic do przekazania, nie chce Ci się nawet wypunktować wad tych zdjęć, to nie nabijaj chociaż kolejnego posta, o wszechwiedzący.
    E tam, co tu radzić? To tak, jakby ktoś wszedł po raz pierwszy w życiu do kuchni, przygotował coś do jedzenia i kazał sobie powiedzieć, co by tu poprawić.

Moja odpowiedź jest następująca - wszystko. Tematykę, światło, kadrowanie, obróbkę. Wszystko. Chcesz zobaczyć foty dzieci? Tu są foty dzieci:

Airplane Pilot. sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2348/2227721076_48b81c0613_m.jpg@@AMEPARAM@@2227721076@ @AMEPARAM@@48b81c0613
    Will at the Knitting Mill sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2198/2204519011_9ec16fba38_m.jpg@@AMEPARAM@@2204519011@ @AMEPARAM@@9ec16fba38
    Lion in the Wild sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2320/2110044858_ba22a73207_m.jpg@@AMEPARAM@@2110044858@ @AMEPARAM@@ba22a73207
    Hasselblad Will (2) sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm2.static.flickr.com/1243/1373189722_b367da4af3_m.jpg@@AMEPARAM@@1373189722@ @AMEPARAM@@b367da4af3
    sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2062/2125719236_5277a32e5a_m.jpg@@AMEPARAM@@2125719236@ @AMEPARAM@@5277a32e5a

Dodatkowo: osobiście, ale to tylko moje zdanie, i nie trzeba się nim przejmować, osobiście, powtarzam, uważam, że nieuprzejmością w stronę forumowiczów jest wrzucanie swoich pierwszych zdjęć po dwóch postach na forum, przed zapoznaniem się z tym, co inni fotografują i jak to robią, przez uczestniczeniem nieco w życiu forum. Uważam, że to jest nieuprzejme.

I na zakończenie jeszcze coś: nikt nigdy nie nauczył się robić zdjęcia słuchając rad. Zdjęcia uczy się oglądając dobre foty i robiąc je - zdjęcia - samemu. Porady dinxów6, Robertów, sucharów czy Łukaszów G. niczego, ale to absolutnie niczego nie zmienią.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Michał po pierwsze foty nie są dobre
    po drugie na początek książka poczytasz o ekspozycji robieniu portretów przyrody itp.
    po trzecie wyjdź poza mury domu na spacer do lasu i trenuj ja nie cierpię zdjęć z domu jeżeli już musisz robić to zakup lampę. Palnik w sufit na wysokim ISO min 800. Co do zdjęć czarno białych to obróbkę zrobisz w komputerze nie cuduj z ustawieniami z aparatu.
    po czwarte koledzy potrafią być milsi tylko nie pokazuj pstryków jak z automatu a zdjęcia bardziej przemyślane.
    Na początek zainstaluj sobie program do rasowania zdjęć polecam darmowy picasa2 - pozwoliłem sobie podrasować zdjęcie
    1 wypełnienie światłem
    2automatyczny kontrast
    3 automatyczny kolor

Co do początków to najgorszy jest pierwszy raz , po takim powitaniu może być tylko lepiej.

Do kolegów to panowie artyści kolega prosi o pomoc a nie o ocenę arcydzieł
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	t_p1266067_175a_112.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	18,6 KB
ID:	3116  

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Dodatkowo: osobiście, ale to tylko moje zdanie, i nie trzeba się nim przejmować, osobiście, powtarzam, uważam, że nieuprzejmością w stronę forumowiczów jest wrzucanie swoich pierwszych zdjęć po dwóch postach na forum, przed zapoznaniem się z tym, co inni fotografują i jak to robią, przez uczestniczeniem nieco w życiu forum. Uważam, że to jest nieuprzejme.
    Być może tak to wygląda z perspektywy osoby udzielającej sie na tym forum. Po części Cię rozumiem ale właśnie dlatego, że sam jestem tu od pewnego czasu. Jednak nowicjusz, pełen energii do robienia zdjęć a pozbawiony wiedzy praktyczno-teoretycznej zawsze będzie chciał wrzucić tu swój pierwszy strzał w nadziei, że ktoś poklepie go po plecach. Zwykle przychodzi mu zderzyć się z brutalną prawdą o swojej nieudolności i taki zimny prysznic bywa doskonały na początek.

Jeśli jednak ktoś przychodzi i z pokorą prosi o rady, besztanie go uważam za głupie. Fotografia jest wspaniałą dziedziną, miast zrażać do niej kolejne osoby, lepiej je nią zarażać. To oczywiście moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.

A tak generalnie sorry za off'a.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Zerknelem na te "Twoje" fotki,jesli one maja pokazac jak nie powinnosie fotografowac dzieci ,to przyklady w stu % trafione.Jednak jesli je pokazujesz jako autorytety to musisz jeszcze bardzo wiele sie uczyc.Chociaz moze mamy inne gusta.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Zerknelem na te "Twoje" fotki,jesli one maja pokazac jak nie powinnosie fotografowac dzieci ,to przyklady w stu % trafione.Jednak jesli je pokazujesz jako autorytety to musisz jeszcze bardzo wiele sie uczyc.Chociaz moze mamy inne gusta.
    ROTFL.

Ale faktem jest, że zapomniałem podlinkować http://flickr.com/photos/94813524@N00/737959090/.

Na podlinkowanych przeze mnie zdjęciach widać radość dzieci, ich emocje, czasem jest dobre oświetlenie, więc faktycznie mamy inne gusta i wymagania, bo mi się bardzo podobają.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podesłane zdjęcia z flickra są fajne... ale też to zupełnie inne zdjęcia, chyba nie chcesz, by kolega zaczął naśladować kwadrat hassela cyfrakiem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To ja coś bliższego, bo cyfrowego zaserwuję.
    Moją ulubienicę.
    {amanda}

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    @Smerf Maruda Oczywiscie nie chcialem Ciebie urazic,pokazalem Ci tylko jak moze zabolec takie wiadro zimnej wody.
    Kazde dziecko ma inny charakter,inny swoj swiat.Fotografujac dziecko nie mozna go zaszufladkowac do standartow.Jest to bardzo trudny kierunek ,tym bardziej jesli dziecko jest fotografowane przez rodzica.Nim kieruja inne odczucia.On je zna(zachowania,reakcje,dynamicznosc) i czesto zapomina o przekazaniu togo widzowi.Nie pisze tutaj o fotkach typowych do rodzinnego albumu,bo tymi w necie to wogule nie powinno sie chwalic,nawet,zeby zaistniec.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    @Smerf Maruda Oczywiscie nie chcialem Ciebie urazic,pokazalem Ci tylko jak moze zabolec takie wiadro zimnej wody.
    Kazde dziecko ma inny charakter,inny swoj swiat.Fotografujac dziecko nie mozna go zaszufladkowac do standartow.Jest to bardzo trudny kierunek ,tym bardziej jesli dziecko jest fotografowane przez rodzica.Nim kieruja inne odczucia.On je zna(zachowania,reakcje,dynamicznosc) i czesto zapomina o przekazaniu togo widzowi.Nie pisze tutaj o fotkach typowych do rodzinnego albumu,bo tymi w necie to wogule nie powinno sie chwalic,nawet,zeby zaistniec.
    Dobry Boże... Nie przejmuję się komentarzami na forum, nie uraziłeś mnie. A odnosząc się do reszty Twoich uwag - czy w takim razie mam rozumieć, że świat dziecka autora wątku jest szarobury, ciemny i ponury? To koszmar w takim razie, potworne dzieciństwo. Bo przecież zaprezentowane foty są szarobure, ciemne i ponure, zapominając o ocenianiu ich pod kątem stricte fotograficznym.