Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zestaw ochronny do C-4000

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zestaw ochronny do C-4000

Witam!

Jest już od niewdawna posiadaczem Oly c-4000. Zastanawiam się czy warto inwestować w zestawy ochronne zawierające tulejkę 52mm, filtr UV i filtr polaryzacyjny wraz z dekielkiem (foto-tip). Miałem kilka zdjęć w których denerwowało mnie niemal białe niebo... Sadzicie że warto wydać ok 170 zł na w/w zestaw czy raczej lepiej pobawić się photoshopem - próbowałem ale nie jestem jeszcze wprawny w obróbce zdjęć i efekt był raczej przeciętny, raczej nienaturalny...
    Pytanie kolejne - podobno w czasie korzystania z lampy występuje winietownie na zdjęciach. Czy w związku z tym tulejkę z w/w filtrami zdejmuje się za kazdym razem, czy raczej jest to osprzęt zamocowany na stałe? Przedewszystkim proszę o wnioski użytkowników takiego zestawu - czy warto wydać te pieniądze?
    Pozdrowienia!

Awatar trax
    Mieszka w
    Łask
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pod względem ochronnym odpowiem Ci tak:
    wciśnięcie wysuniętego obiektywu lub próba wysunięcia obiektywu przez aparat po włączeniu, gdy jest on czymś przyblokowany = zniszczenie przekładni ślimakowej, która znajduje się w obiektywie. Nie wszędzie tą usterkę naprawią bo nie może być zanieczyszczeń po montażu (kurz + matryca).
    Koszt zestawu do 200 pln - koszt naprawy w serwisie za zachodnią granicą ok. 140 euro (nie sądzę aby w Polsce było dużo taniej) więc wnioski do wyciągnięcia pozostawiam Tobie.
    Wszystko co napisałem usłyszałem od Pana z serwisu Olympus.

Mieszka w
    Tomaszów Mazowiecki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kriskce:
    1. PhotoShop nie jest lekarstwem na wszystkie bolączki o ile można próbować przyciemnić niebo, to nie da się, IMO, za jego pomocą pozbyć odblasków np. od szkła czy powierzchni wody.
    2 Posiadanie filtra POL też nie daje 100% gwarancji ciemnego nieba, ale na pewno znacznie ułatwia to zadanie
    3. Dość istotna jest funkcja ochronna takiego zestawu, o czym napisał Ci trax, niestety Olympus się nie popisał projektując w taki sposób obiektyw w C4000.
    4. Co do cienia rzucanego przez tuleję, to trzeba ustawić zoom bardziej w kierunku tele i jest znośnie. Niestety, jak za zwyczaj bywa, to nie można mieć wszystkiego na raz.
    5. Filtr taki jak POLAR zazwyczaj się wykorzystuje przy fotografii przyrodniczo/krajoznawczej a w takim przypadku raczej nie będziesz dopalał lampą
    6. Reasumując, uważam że warto wydać te pieniądze.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jesli to ma byc zestaw ochronny to kup sobie tulejke z UV... no a pozniej moze cos wiecej..

Pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    białystok
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    polecam tulejkę i UV jako zastępstwo nieudanego rozwiązania z dekielkiem. Niestety minusem jest w/w cienie tulejki przy lampie. Ale jest inne rozwiąznie (jeśli nie potrzebujesz lub nie chcesz filtrów/tuleji) - jest to dekielek z innym mechanizmem otwierania - nasadzony na obiektyw "otwiera się jak okno" (*widziałem na allegro
    jesli sie zdecydujesz na tzw zestaw ochronny a zależy ci na jakości to polecałbym skompletoanie samemu takiego zestawu - chodzi głownie o jakość filtrów dołączanych do takiego zestawu: plecałbym na początek UV firmy HOYA (np z serii zielonej to ok 30-40 zł ewent filoletowej) zamiast Matinów, Kingów itp. Poczytaj o filtrach i ich wpływie na zdjęcia zanim dokonasz zakupu.
    C4000z, http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=17463
    c4000, Dane Elec SM 128MB+ Kingston 128MB, Olympus SM 16MB. Emos 8168, 4x Camelion 2300, 4xHahnel 2100, tulejka 52, Hama UV 52, Case Logic CBV1