wczorajsze fotki fotkami, ale jesień idzie nieubłaganie juz ;(
wczorajsze fotki fotkami, ale jesień idzie nieubłaganie juz ;(
Faktycznie, nad kompozycją to się nie namyślałeś
Światło też płaskie.
a bo robilem kolo zakładu karnego na montelupich w krakowie.. i sie przypieprzyl pan straznik ze zdjec w poblizu nie mozna robic i juz mi chcal kasowac zdjecia... wiec to tak troche 1 i ostatni strzal byl... niestety... jutro planuje powtorzyc, teraz na spokojnie, w parku jordana
tak wiec kasztan-do poprawy
szkoda ze piórko przeszlo bez echa bo mi sie osobiscie podoba![]()
Nie zawsze najprostsza poza dla fotografującego jest najlepsza dla kadru. Często przy fotografowaniu w plenerze chwyta się obraz taki jaki się w danym momencie widzi. Jeśli jest się w nowym miejscu lub zupełnie nieoczekiwanej scenerii próbuje się sfotografować wszystko, bo wszystko jest interesujące... na pierwszy rzut oka. Później przy selekcji okazuje się, że foty są nie do końca zgodne z naszą wizją. Mam pewnie z kilka tysięcy takich fotografii w archiwum na płytach bo wydawały mi się bardzo ciekawe na pierwszy rzut oka.
Spróbuj podejść inaczej do tematu, który chcesz zrobić. Jeśli masz już obrany temat do fotografowania (może to być kasztan, budynek, osoba), to popatrz na obiekt z różnych stron. Nawet obejdź fotografowany obiekt, jeśli jest duży i jeśli to to konieczne kilka razy. Zwróć uwagę na tło. Czasami by pokazać główny temat zdjęcia trzeba odseparować go od tła przez operowanie głębią ostrości. Ułóż sobie w wyobraźni pojedynczy kadr lub całą serie z wybranym tematem, które chciałbyś otrzymać. Dalej to już czyste rzemiosło.
Dzięki temu będzie ci łatwiej sprawdzać samego siebie czy realizujesz zdjęcia, których oczekiwałeś.
Choć czasami dla rozluźnienia warto po prostu popstrykać sobie bez celu. Coś fajnego zawsze się przyniesie.
jako ze nie mam aparatu i troche czasu wolnego, powrzucam teraz co poniektore fotkimoze ktores sie spodoba.
[bede edytowal ten temat]
20.
Słonecznik, ot, co!
21, 22.
teatr ognia na rynku...
23.
kazimierz, podczas przechadzki...
Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 17.08.09 o 00:35
21 super, ale 22 już mi się nie podoba, wg mnie trochę za ciemne i cienkie te smugi.
Słonecznik na tle błękitnego nieba to MZ ładny motyw. U Ciebie jest za dużo liści. Jeden, dwa wystarczy. Ładne kolory w ładnym świetle wyszły![]()
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 17.08.09 o 09:18 Powód: Automatyczne scalenie postów
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA