Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Stabilizacja w SP 550UZ

  1. #1

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    Zgierz
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Stabilizacja w SP 550UZ

    Witam.

    Chciałem zapytać czy możliwe jest aby stabilizacja w SP 550UZ nie działała? Ja odnoszę takie wrażenie, ze tak jest. Przy robieniu zdjęć w pomieszczeniu bez lampy, czułości ISO 100, F3.5 muszę wykazać nadludzką bez ruchowość ręki ;/ co nie jest komfortowe, ale w przeciwnym razie zdjecie jest rozmazane... Moze ta podówjna stabilizacja w takich przypadkach na nic się zdaje...

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    680
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jakie czasy ustawia aparat?
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

  3. #3
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    W jakim trybie robisz fotkę - w ciemnym pomieszczeniu bez lampy aparat ustawi się na kilka lub więcej sekund - żadna stabilizacja tego nie wytrzyma.

    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

  4. #4

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    Zgierz
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm nie wiem czy dobrze opisze to : 1.10 lub 1"

  5. #5

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    Zgierz
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk
    W jakim trybie robisz fotkę - w ciemnym pomieszczeniu bez lampy aparat ustawi się na kilka lub więcej sekund - żadna stabilizacja tego nie wytrzyma.

    pzdr
    Nie dodałem jeszcze, ze obecne jest sztuczne światło

  6. #6
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.192
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SteveStrange
    Hmm nie wiem czy dobrze opisze to : 1.10 lub 1"
    1"?? I Ty się dziwisz, że zdjęcia wychodzą rozmazane? Takiego czasu to nikt nie utrzyma, a stabilizacja też nie pomoże. Po prostu jest za ciemno i czas jest przez to za długi. Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  7. #7

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    Zgierz
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.
    Przy np. ISO 200 zdjęcie będzie z szumem

  8. #8
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.192
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SteveStrange
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.
    Przy np. ISO 200 zdjęcie będzie z szumem
    W kompakcie będzie. Tak to już jest. W lustrze byś miał szum przy ISO 800. Niestety, czasem po prostu jest za mało światła i trzeba się inaczej ratować, np. błyskiem.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  9. #9
    | OlyJedi Awatar Tojfi
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Posty
    183
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przybliż w aparacie jakis odlegly cel i przycisnij do polowy spust migawki , odrazu zobaczysz dzialanie stabilizacji. Z reki nie robi sie fotek z czasami naswietlania 1 sek (chociaż mozna próbować, mi sie udało kilka razy - oparłem ręke z aparatem np o sciane )
    Zjedz jeszcze z przysłony na F2.8 (nie moze byc wtedy zoomu) i wtedy mozesz jeszcze troche zmniejszyć czas naświetlania chociażby do 1/60.

    a jak nie wyjdzie to masz dwa wyjscia albo użyć lampy , albo statywu
    Pozdrawiam Rafał M.
    __________________________________________________

    E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

  10. #10
    | OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Dołączył
    Aug 2007
    Posty
    699
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To kompakt typu megazoom i stabilizacja jest przewidziana raczej jako wspomaganie długich ogniskowych, a nie bardzo krótkich czasów. Wysuń lufę i zobacz jak Ci wtedy obraz lata. Naciśnij spust do połowy, jak już było mówione, i zobacz jak się ładnie przestanie telepać. ISO200 z tego kompaktu jest zupełnie znośne.

Podobne wątki

  1. fukcje w SP-550uz
    By mac412 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12.11.09, 15:37
  2. Telekonwenter do SP-550UZ
    By bobeslaw in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 25.02.09, 10:28
  3. Olympus SP-550UZ
    By jac in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24.04.08, 11:25
  4. Olympus SP-550UZ
    By Roys in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12.05.07, 19:16
  5. Olympus SP-510UZ a SP-550UZ
    By Coolmax in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 12.04.07, 21:58

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.