Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 77

Wątek: Poczatkujacy uzytkownik OLEK C-750UZ

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

Hm... a to z tych linkow to jakby cos to ktore lepsze dla poczatkujacego ? :>
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Również dopisuje się do słów traxa - tulejka zamiennik CLA - 4 ( 49 zł ) filtr Hoya UV i Polaryzacyjny ( cena w zalezności od tego na co nas stać w danej chwili ) plus dekielek 52 mm za jakies 15 zł

Z tych linków to chyba ten pierwszy zestaw bo szkoda inwestowac w polar Kinga, lepiej nazbierać na Hoye, więc link nr 1 zestaw za 87 zł
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest

Awatar trax
    Mieszka w
    Łask
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki Ewci@ Myśle że skoro dla początkującego to POLARA bym odpuścił ( no na razie ) a zainwestował w bardzo dobry UV. Nie będę wyjaśniał dlaczego gdyż jest to świetnie opisane tu: http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=78dzial=2
    Masz rację Ewci@ że POLAR to dobra rzecz ale trzeba się trochę nauczyć podstaw a później kręcenia filtrem - to takie tylko moje luźne wypociny :

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

hmm

Czyli mowicie ze jakby kupowac to tulejka zamiennik CLA-4 i filtr Hoya UV tak ? A ta tulejka to KING czy jaka bo slowo zamiennik za wiele mi nie mowi ? I caly czas mowimy o 52mm tak ?
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tulejka KING = Zamiennik do oryginalnego OLYMPUSA CLA-4.

Mowa tutaj o tulei 52mm.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

Jeszcze jedno pytanko z tej serii... Czy jak kupie zarowno filtr UV i polaryzacyjny to czy moge je uzywac oba jednoczesnie i czy musze zdejmowac polara jak koncze robic fotki i chowac go do torby a potem znowu przykrecac bo widzialem ze wczesniej ktos mial problem wlasnie taki tylko ze w c-4000. Jak to jest ? na polaryzacyjnym jest miejsce zeby zaczepic dekielek czy zawsze trzeba go zdejmowac i dekielek zaczepiac na filtr uv ? Co powiecie na ten temat ? Pozdrawiam...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Na filtrach polaryzacyjnych firmy Hoya nie ma umocowania na dekielek. Dla mnie to totalny bezsens. Nie bede za kazdym razem odkrecal polara i przykrecal ponownie gdy zapragne zrobic zdjecie. Co ciekawe, sprzedawca z fotozakupy.pl zdal sobie sprawe ze polary Hoya nie maja umocowania na dekielek gdy powiedzialem mu o tym w rozmowie telefonicznej Byl najwyrazniej zdziwiony, gdy sprawdzil na wlasne oczy, ze mam racje.

Coz odesle polarka spowrotem i rozejrze sie za polarem firmy b&w ---> mam nadzieje, ze polary tej firmy maja umocowanie na dekielek i gwint po obu stronach. Nie omieszkam dokladniej sie popytac. Wprawdzie polar nalezy zakladac jako ostatni, ale miejsce na dekielek i tak powinno sie znalezc.

Arturo testowal polary Hoya i nie poinformowal forumowiczow o tak waznej sprawie, jaka jest brak umocowania na dekielek i gwintu w ogole po zewnetrznej stronie ---> dziwne

Polary Kinga maja umocowanie na dekielek i pod tym wzgledem sa lepsze od Hoya, ale ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia, wiec Kinga nie kupie na pewno.

Tytulem podsumowania powiem, ze nie warto kupowac polarow Hoya ( ja kupilem polara Hoya pl-cir super i do niego dekielka nie da sie przymocowac w zaden sposob, nie wiem jak polary z innych seri Hoya, ale chyba sytuacja przedstawia sie podobnie) no chyba, ze chcecie nosic je w odzielnym pudelku i przykrecac za kazdym razem gdy zapragniecie zrobic zdjecie. Nie ryzykowalbym paradowania z nieoslonietym polarem za ponad 200 zl
    C4000 Z + 64mb+16 mb+tuleja King+Hoya UV 52 HMC SUPER+ Hoya PL-CIR 52mm HMC SUPER + dekielek

www.uranus.friko.pl <-- zapraszam na stronke

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

hnmmm... No wlasnie o to mi chodzilo... Total lipa z tego co widze.... Ale chyba masz takze filtr UV HOYA i on ma gwint z obu stron i mocowanie na dekielek ? JEsli tak to to troche dziwne....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Do filtra UV Hoya, ktory posiadam mozna swobodnie przymocowac dekielek... ma on gwint z obu stron. Niestety nie da sie tego powiedziec o polarze Hoya
    C4000 Z + 64mb+16 mb+tuleja King+Hoya UV 52 HMC SUPER+ Hoya PL-CIR 52mm HMC SUPER + dekielek

www.uranus.friko.pl <-- zapraszam na stronke

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

hmm

No to dziwnie szczerze mowiac bo jak to i to HOYA to chyba powinno byc i tu i tu tak samo.... Lipnie troche ze tak powiem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów