Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Wątek: Poczatkujacy uzytkownik OLEK C-750UZ

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja własnie kupowałam w stodole, wszystko masz na miejscu i porównaj po prostu oba filtry ten na zdjęciu to polar Hoi typ super ( fioletowy ) 58 mm. A dekielek w stodole kupiłam za 15 zł. To chyba najlepsze wyjście aby się przekonac co i jak, bo niestety jeśli jesteś początkującym to ja nie wiem czy chcesz tak od razu inwestować pare set złotych w filtry B&W
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie bede Was przekonywal, bo widze, ze nie wystarcza Wam, ze mam filtr przed soba i opisuje co widze. Przedstawiacie jakies zdjecia wmawiajac, ze nie mam racji. Zadzwoncie do fotozakpy.pl a przekonacie sie czy mowie prawde czy tez nie. Najgorsze jest to, ze sklep fotozakupy.pl wystawiajac dekielek do sprzedazy zamiescil pod jego zdjeciem informacje, ze dekielek pasuje do tulei i filtrow sprzedawanych przez sklep. Rzeczywistosc wyglada inaczej i to jest irytujace, bo gdyby informacja byla prawdziwa to nie mialbym teraz problemow. Nie rozumiem w jakim celu pisze sie, ze dekielek pasuje do filtrow oferowanych przez sklep skoro mija sie to z prawda, a co najgorsze to ja musialem przekonac sie o tym na wlasnej skorze. Cos tu jest chyba nie tak.
    C4000 Z + 64mb+16 mb+tuleja King+Hoya UV 52 HMC SUPER+ Hoya PL-CIR 52mm HMC SUPER + dekielek

www.uranus.friko.pl <-- zapraszam na stronke

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No ale słuchaj to są fakty - zdjęcie wykonałam wtedy kiedy posta pisałam więc...... on ma naprawde grube gwintowanie to błąd dekielka a nie filtra a być może filtry 52mm sa cieńsze nie przeczę - ja mam 58mm , szerszy więc być może inny . Spróbuj jeszcze wziąść ten filtr i iść właśnie do jakiegoś sklepu foto i spróbuj dobrac dekieleki. Lub poszukaj w innych sklepach internetowych.......foto-tip, foto-net. Jeśli sie okaże , że to filtr 52 jest kiepski to ja proponuje na tulejke redukcję 52<58mm ( 20 zł ) plus filtr 58mm (Hoya UV - 35 zł , Polar 130 zł ) , to w sumie jest dużo tańsze niż jeden B&W a jakość dużo lepsza niż King

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

..

No wlasnie.... Ja pojde do stodoly ... i tam zakupie to co chce.... Bo z tego cu tu sie naczytalem na forum i na stronach www itd to narazie kupie tulejke + filtr UV i ten nieszczesny dekielek a jesli bedzie wsio oki tzn jesli gdzies spotkam cos fajnego i dobrego zeby bylo oki z tymi gwintowaniami itd to zakupie takze polara HOYA bo z tego co wiem to chyba najrozsadniejszy wybor (UV i polar HOYA)... Mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie chyba no nie ? Pozdrawiam.......
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

a zapomnialem o jednym.... Ew@ chodzi mi jeszcze o wielkosci tzn 58mm <-> 52mm .... Czym to sie ma ? Ma to jakies znaczenie na fotkach ? Czy poprostu tylko tym ze jest mniejszy badz wiekszy ? Mozecie mi o tym jeszcze co nieco napisac ? Bo w testach chyba o tym nie bylo, no chyba ze przegapilem
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Poniewaz mam telekonwertery Olympusa (TCON, WCON, MCON) z gwintem 55 mm, uzywam tulejke CLA-4 i filtry z tym samym gwintem. Jak wczesniej pisalem, wybralem liniowy filtr polaryzacyjny B+W. Jest to bardzo dobry filtr w cenie podobnej do kolowego HMC Hoya. Ma bardzo wazna zalete: zewnetrzny gwint 55 mm i na tyle solidna konstrukcje, ze mozna bez obaw nakrecac na niego konwertery. Odpada zatem powazny problem z konwerterami Olympusa, ktore nie maja zewnetrznego gwintu i mozliwosci zalozenia filtrow. Dodam tylko, ze WCON z wstawionym polarem B+W prawie nie winietuje nawet przy najszerszym kacie (jedynie niewielki slad w lewym dolnym rogu).
    Zestaw CLA-4 - MRC B+W - WCON-07 :
    Pozdrowienia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Co do robienia zdjęć z tymi filtrami 58mm zarówno robione z lampą i bez są bez zastrzeżeń. Ja po prostu miała te filtry z lustrzanki i nie chciałam ładowac kasy w drugi komplet filtrów 52mm gdy dokupiłam tulejkę do Olka, stąd ta redukacja i było OKI. Naprawdę, trzeba pójść najpierw wszystko poogladać a potem zdecydować co się chce i co komu odpowiada, a przede wszystkim ile kasy chcemy na to wydać.

Powodzenia

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

..

Czy nie ma roznicy miedzy 58mm - 55mm - 52mm ? Chodzi mi o to ze nie dostrzega sie zadnej roznicy na fotkach ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Odeslalem filtr spowrotem odstepujac od umowy. Dekielkow, o ktorych pisalem tez chyba nie bedzie, wiec zdecydowalem sie zrezygnowac z zakupionego filtra Hoya. Szkoda... w koncu slyszalem o dwoch dobrych producentach filtrow ----> B+W i Hoya. Polarka Hoya juz nie kupie, bo nie ma mocowania na dekielek. Z kolei filtry B+W sa drozsze od Hoya Moze ktos wie, ile kosztuje dobry polar firmy B+W? Prosilbym o linka, jesli mozna. Czy istnieja inni dobrzy producenci filtrow poza B+W i Hoya? Jesli nie to bede skazany na polar B+W

Nie radze kupowac filtrow o powiedzmy 58 mm srednicy. Musialbys dokupic do niego wieksza tuleje a to spowodowaloby jeszcze wieksze winietowanie. Srednica 52mm jest optymalna. Poza tym najwiecej asortymentow foto ma wlasnie srednice 52 mm, dlatego w przypadku rozbudowy swojego aparatu o kolejne akcesoria nie bedzie problemow z dostepem do nich. Pamietaj, ze cena filtra wzrasta wraz ze wzrostem jego srednicy, wiec zakup filtra, powiedzmy 58mm nie jest najlepszym rozwiazaniem. Wiekszosc uzytkownikow aparatow ma wlasnie filtry 52mm i Tobie rowniez bym taki polecal.

pozdrawiam
    C4000 Z + 64mb+16 mb+tuleja King+Hoya UV 52 HMC SUPER+ Hoya PL-CIR 52mm HMC SUPER + dekielek

www.uranus.friko.pl <-- zapraszam na stronke

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

No wlasnie zrobie tak jak pisalem wyzej.... Zakupie tulejke 52mm a zwraz z nia filtr UV HOYA chyba ,a co do polarka to jeszcze nie wiem..... Pozdrawiam !

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów