Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 150

Wątek: Olympus PEN-F oficjalnie

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Powiem Wam szczerze, że też się dałem zapędzić w tę pogoń za króliczkiem, w ten onanizm sprzętowy i biegunki dostawałem bo koniecznie chciałem zmienić korpus na młodszy,a jak już zobaczyłem pierwsze zdjęcia Pen F'a to się mało nie pos... no...
    Maltretowałem już jednego forumowego Kolegę pytaniami o wyższość G5 nad E-M10 i na odwrót, jeździłem po fotojokerach i innych i macałem sprzęt.. I wreszcie się porządnie pierdykłem w czoło i przypomniałem sobie, że i tak nie poprawi to moich zdjęć i tak bez większego zachwytu moi odbiorcy rzucą okiem na relację z takiej czy innej imprezy nie zależnie od tego czym zrobię fotki i przejdą nad tym do porządku dziennego. Dokupiłem trzecią Sigmę, jeszcze dokupię szeroki kąt ze względu na brak ogniskowych i koniec. Dojadę mojego poczciwego Panasa i potem albo E-M1 albo Pen F (możliwe, że wtedy to już będzie Mark VIII). Życie pokaże.

A wracając do wątku. Nadal jestem zakochany w tej puszce ze względu na wygląd nie zwracając uwagi na specyfikację techniczną
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Najwyrazniej nie doceniasz szafiarek (szafiarki?)
    Jak widać paranoja (w tym przypadku chyba inventoria) projektantów mody nie ma granic.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Ten stereotyp raczej sie utrwalil po reklamach i dzialaniach marketingowych firmy - komentarze pojawily sie pozniej i nie bez powodu
    Miałem na myśli komentarze, ale dobra idźmy dalej.

Alez dokladnie tak! Ciekawi mnie tylko, co kaze sadzic, ze osoba, ktorej pasja sa modne damskie ubrania, po wejsciu na strone ulubionej szfiarki i dostrzezeniu na ktoryms zdjeciu ogromnej perkusji, w te pedy pobiegnie do sklepu i kupi sobie taka sama....
    Nie wiem jak z perkusją, ale aparat na zdjęciach może dawać sygnał, że inne zdjęcia, np. te na których ów aparat nie występuje, są nim właśnie wykonane. Naciągane, ale jeśli zdjęcia i aparat się nie kojarzą dobrze, to chyba się nie zrozumieliśmy.

Zresztą jakie jest najpopularniejsze pytanie przy prezentacji zdjęć, które się podobają: Czym robiłaś/robiłeś te zdjęcia, że tak świetnie wyszły?" Entuzjaście fotografii przypomina się wtedy jeden z popularniejszy dowcipów foto o fotografie i gospodyni, w którym aparat i garnki są utożsamiane z wysoką jakością, odpowiednio zdjęć i potraw. Proste skojarzenia, ale u sporej grupy działają.

Czy ty wlasnie powiedziales "duzego grona"?
    A znasz statystyki? Ja szczerze mówiąc bazowałem na stereotypach. Do tej pory jeśli chodzi o szafiarki, orientowałem się jedynie, że skoro ktoś taki przebija się gdzieś do mainstreamu to nie może mieć 100 czy 200 czytelników. No to cyferki.
    Pierwsze linki z brzegu. Trochę stare dane, bo 2013 roku: http://www.topnaj.pl/najlepsze-blogi-modowe/. Dają pogląd na ilości odbiorców. No dobra jeszcze jeden link: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...-i-lewandowska z przed prawie roku.
    Dzięki tym linkom chyba można zaryzykować, że 20 czy 50 tysięcy śledzących (no ok, tylko subskrybentów, co wcale nie oznacza rzeczywiście oglądających), to duża liczba odbiorców. Niektóre tytuły prasowe mają mniejsze nakłady, a uważa się je za poczytne.

Nie chodzi o to by przerzucać się cyferkami, ale o to, że czy chcemy czy nie, są w sieci ludzie, którzy nie są fotografami, a robią zdjęcia i są bardziej rozpoznawalni.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nie wiem jak z perkusją, ale aparat na zdjęciach może dawać sygnał, że inne zdjęcia, np. te na których ów aparat nie występuje, są nim właśnie wykonane. Naciągane, ale jeśli zdjęcia i aparat się nie kojarzą dobrze, to chyba się nie zrozumieliśmy.
    Eeeeeee..... naciagnales skojarzenie do granic mozliwosci... skoro aparatu nie ma na zdjeciach, to musza one byc nim zrobione...
    Zdaje sobie sprawe, ze ktos mogl wpasc na taki pomysl - nie jest w tym nic zlego. Przynajmiej dopoki nie jest to osoba w firmie odpowiedzialana za budzet reklamowy. I zebysmy sie zrozumieli - nie obchodzi mnie w jaki sposob firma wydaje, czy tez marnuje swoje pieniadze - przynajmniej tak dlugo, jak dlugo to nie sa moje pieniadze

Zresztą jakie jest najpopularniejsze pytanie przy prezentacji zdjęć, które się podobają: Czym robiłaś/robiłeś te zdjęcia, że tak świetnie wyszły?" Entuzjaście fotografii przypomina się wtedy jeden z popularniejszy dowcipów foto o fotografie i gospodyni, w którym aparat i garnki są utożsamiane z wysoką jakością, odpowiednio zdjęć i potraw. Proste skojarzenia, ale u sporej grupy działają.
    I znwou stane okoniem. To pytanie pada tak rzadko, ze nie pamietam kiedy ostatni raz je slyszalem. Za to pamietam, ze pada z ust innych fotografow. Z ust normalnych "ogladaczy" pada pytanie "jak ty to zrobiles?". Przyznam sie, ze sam je czesto zadaje. Ale skoro wspomniales o stereotypach...

A znasz statystyki? Ja szczerze mówiąc bazowałem na stereotypach. Do tej pory jeśli chodzi o szafiarki, orientowałem się jedynie, że skoro ktoś taki przebija się gdzieś do mainstreamu to nie może mieć 100 czy 200 czytelników. No to cyferki.
    Pierwsze linki z brzegu. Trochę stare dane, bo 2013 roku: http://www.topnaj.pl/najlepsze-blogi-modowe/. Dają pogląd na ilości odbiorców. No dobra jeszcze jeden link: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...-i-lewandowska z przed prawie roku.
    Dzięki tym linkom chyba można zaryzykować, że 20 czy 50 tysięcy śledzących (no ok, tylko subskrybentów, co wcale nie oznacza rzeczywiście oglądających), to duża liczba odbiorców. Niektóre tytuły prasowe mają mniejsze nakłady, a uważa się je za poczytne.

Nie chodzi o to by przerzucać się cyferkami, ale o to, że czy chcemy czy nie, są w sieci ludzie, którzy nie są fotografami, a robią zdjęcia i są bardziej rozpoznawalni.
    Zgadzam sie, ze nie chodzi o cyferki, bo tutaj pomysl z szfiarkami by polegl doszczetnie. Moge wymienic pierdyliard blogow, ktore beda mialy kilka-kilkanascie - kilkadziesiat razy wiecej fanow, odslon, lajkow, wielbicieli, czytajacych, fanow, itepe, itede. Moge tez przytoczyc dane, w ktorych widac jaki procent tych wszystkich cyferek jest zafalszowany i wygenerowany przez boty, jaki procent kupiony i jaki procent po prostu wyklikany przez samych blogerow. Moge tez znalezc dane dotyczace "mainstreamu" - w jaki sposob jest on uznawany za "mainstream" i przez kogo. Moge tez ci zarzucic, ze w statystykach nie ma slowa o skutecznosci takiej "reklamy" - jest za to informacja ile "potencjalnie" blogerzy zarobili - bez ich kosztow. Tam wogole nic nie ma, oprocz liczby odslon, ktora nic nam nie mowi. Ale pewnie o to autorowi artykulu chodzilo
    Ale do tego wszystkiego wystarczy zdrowy rozum. Jesli on nie wystarcza - coz - trzeba sie podpierac cyframi. Statystycznie to pewnie masz racje. Zycie jednak weryfikuje statystyczne tabelki niemilosierne.
    Wazne, ze ktos tam zarobil, ze ktos tam mial robote i ze teraz ma ktos o czym pogadac
    I reasumujac - Olympus nie niewidzialny w najwazniejszym "mainstreamie" - w zyciu. Przynajmniej na jednym z najwazniejszych i najwiekszych rynkow na swiecie - w USA. Nie ma go w TV, radio, prasie, w najwazniejszych sklepach, w malych lokalnych sklepikach fotograficznych, w szeroko pojetym internecie, na yotubie. Za to (prawdopodobnie) jest w niszowych blogach, specjalistycznej, malozasiegowej prasie specjalistycznej, specjalistycznych stronach internetowych.
    Jesli taki jest pomysl firmy na model biznesowy - firmy sprawa - nic mi do tego.
    Nie bardzo tylko rozumiem to tlumaczenie, ze firma robi dobrze i jest w tym sens, bo tego sensu tam najzwyczajniej w swiecie nie ma. Ale zapewne dzial marketingu ma swoje tabelki i statystyki i jest zupelnie inaczej Wiem - pracowalem pare lat w marketingu i reklamie. Do tego tez zajmowalem sie PR w obie strony - dla klientow i dla wlasciciela firmy
    Na koniec uprzedzam - jesli uzyjesz argumentu, ze wielkosc sprzedazy bezlusterkowcow Olympusa mowi zupelnie co innego, to bede dyskutowal
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    na forum dpreview piszą, że pen-f jako pierwszy korpus olka ma kompensację ekspozycji w trybie M.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Czyli że jak - ustawiam sobie iso, przysłonę i czas manualnie - a potem mogę bez zmiany tych parametrów wprowadzić korekcję ekspozycji?
    Chyba przy pomocy magii...

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jak dotad zawsze tylko pokazywalo roznice pomiedzy tym co masz ustawione, a tym co aparat se pomierzyl.
    ponoc teraz w M z wlaczonym autoiso bedzie mozna korygowac ekspozycje (za pomoca wlasnie iso).

co jednak stanowi istotna roznice bo mozesz powiedziec "ja chce o 1EV ciemniej niz ty liczysz" zamiast za kazdym razem zmieniac iso recznie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Czyli że jak - ustawiam sobie iso, przysłonę i czas manualnie - a potem mogę bez zmiany tych parametrów wprowadzić korekcję ekspozycji?
    Chyba przy pomocy magii...
    Ustawiasz sobie migawkę i przysłonę, a ISO pozostawiasz na Auto. Nie musisz wtedy ciągle kręcić kółkiem, żeby dopasować czułość do odpowiedniego poziomu ekspozycji - dopisuje się sama. Tylko wtedy, gdy będziesz chciał wprowadzić zmiany, będziesz mógł użyć kompensacji ekspozycji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Jak dla mnie - jeśli ISO ustawię na AUTO, to już aparat pracuje w automatyce a nie manualnie...
    Ale ja starej szkoły jestem, magii nie używam