Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Najlepszy zestaw/obiektyw w plener

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Re: Najlepszy zestaw/obiektyw w plener

Cytat Zamieszczone przez dawid_
    Fotografuję głównie miasto i (o ile mam okazję) plenery. Taki rodzaj fotografii najbardziej mnie cieszy, ale z oczywistych względów czasem przyjdzie też fotografować coś innego, oraz nie wykluczam, że mogą mi się spodobać też inne rodzaje fotografii.

Który zestaw będzie najbardziej wszechstronny z lekkim wskazaniem na plener?

1) ZD 12-60
    2) ZD 11-22 + ZD 50
    3) ZD 14-54

Muszę kupić jakiś obiektyw, bo to co teraz posiadam nie można nazwać obiektywem..
    Wez z tego linka pobierz aplikacje.Instalnij.Wskaz folder z fotkami i kliknij analize.Program zanalizuje parametry Twoich fotek.Na ich podstawie dobierz sobie szkielko z odpowiednimi zakresami.Napewno statystycznie bedziesz go najczesciej uzywac.

http://www.datenschleuder.eu/get_b02...3bd47eb7a.html

haslo to moj nik na forum

Mnie wyszlo,ze taki to mi najlepszy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Lucca

Coś TY a taczkę do tej bazooki dodają ????
    A może ma wysuwane kółka.
    Pzdr

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lucca

Wez z tego linka pobierz aplikacje.Instalnij.Wskaz folder z fotkami i kliknij analize.Program zanalizuje parametry Twoich fotek.Na ich podstawie dobierz sobie szkielko z odpowiednimi zakresami.Napewno statystycznie bedziesz go najczesciej uzywac.

http://www.datenschleuder.eu/get_b02...3bd47eb7a.html

haslo to moj nik na forum

Mnie wyszlo,ze taki to mi najlepszy
    Oki lucca tylko pamiętać trzeba, że to bedzie analiza na podstawie już istniejących szkieł Ja potrzebuję szerzej niż fotografuję, - potrzeba wewnętrzna - ale z analizy tak mi nie wynika

pozdrowionka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas

Oki lucca tylko pamiętać trzeba, że to bedzie analiza na podstawie już istniejących szkieł Ja potrzebuję szerzej niż fotografuję, - potrzeba wewnętrzna - ale z analizy tak mi nie wynika

pozdrowionka
    Oczywiscie,ze te co masz.Jednak z tych co masz jak Ci wychodzi,ze jestes bardziej przy szerokim to napewno przyda Ci sie jeszcze szerzej.Taka moja dedukcja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Czemu nikt nie wspomina o nowej Sigmie 10-20mm, która może jest i ciemnawa, ale od takiego 11-22 tańsza o jakieś 800 złociszy?
    Ktoś może przetestuje nowe szkło

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Skoro chcesz szerzej od 14-45, to bierz 11-22.
    1) szerzej od 14-54 i od 12-60
    2) taniej od 12-60, łatwiej też znaleźć używane (jeszcze taniej)
    3) mniej zniekształceń od 12-60 (2x zoom kontra 5x zoom)
    4) jaśniej (niewiele) od 12-60
    5) sprawdzone szkło, od jakiegoś czasu na rynku, a 12-60 to nowość i jakość/awaryjnośćmoże być jeszcze do dopracowania.
    6) na końcu ani 14-54 ani 12-60 nie są tak dobre jak na szerokiej ogniskowej, do portretu już gorzej, ostrość spada, ale w końcu to normalne przy takich krotnościach zoomów
    7) ZD50 będzie na 50mm ZNACZNIE lepsze od 14-54 i 12-60, choć będzie wolniejszy AF, ale za to będzie opcja makro
    14-54 to bardzo dobre, uniwersalne szkło, za dobrą cenę, można znaleźć też używane za jeszcze lepszą cenę, a 12-60 może ma nieco większy zakres i jest nieco szybszy (choć 14-54 nic nie brakuje co do szybkości AF), to jest już drogi

Jeśli chcesz coś uniwersalnego - 14-54 zamiast 12-60 (niewiele gorzej a cenowo znacznie lepiej, starczy jeszcze na drugi obiektyw lub lampę, albo i E410).

Jeśli chcesz coś szerszego to 11-22. 12-60 powyżej 22mm ani mistrzem nie będzie, jasny nie będzie, a okolice 50mm będą już takie sobie.

Jeśli chcesz mieć TYLKO jedno szkło, szybkie i uniwersalne, a cena nie gra za bardzo roli to 12-60 bierz śmiało.

Co do Sigmy - o 1mm szersza od 11-22 (co coś znaczy), ale ciemniejsza, nie uszczelniona, no i Sigma a nie Zuiko (co przy pechu może skutkować nietrafionym egzemplarzem, albo serwisem). Choć jakość optyczna 10-20 powinna być w 4/3 lepsza niż przy lustrzankach z matrycą APS. No i taniej (nowa vs. nowa) niż 11-22, ale za to Zuiko można znaleźć w świetnym stanie używane - wtedy cena będzie ta sama.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

dawid_
    Gość
    Dzięki Było by jedno szkło i człowiek by nie miał kłopotu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Czemu nikt nie wspomina o nowej Sigmie 10-20mm, która może jest i ciemnawa, ale od takiego 11-22 tańsza o jakieś 800 złociszy?
    Ktoś może przetestuje nowe szkło
    Coś nieuważnie czytasz Ja wspominałem. Przy szerokim kącie każde 2mm to spora różnica, a 20mm to już całkiem szeroko. Być może kiedyś sobie kupię tę Sigmę, choć czasem szkoda tego światła w ciemnych wnętrzach. No i taniej niż ZD 11-22.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dawid_
    Dzięki Było by jedno szkło i człowiek by nie miał kłopotu
    z jednym szkłem kupuje się hybrydę

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jezeli ma byc tylko jedno szklo to tylko ZD 14-54 i tyle na początek wystarczy popstrykaj intensywnie z miesiąc może dwa i obejrzyj zdjęcia.To co dalej napiszę to nie moj pomysł ale swiatła rada jednego z polskich fotografików.
    A więc takrzeanalizuj fotki pod względem ,warunków swietlnych,zastosowanych ogniskowych,to powinno Ci podpowiedzieć jakie szkło lub szkła powinieneś dokupić.Osobiście nie zgadzam się z opinią,ż mając lustro trzeba miec kilka szkieł.W przypadku cyfry lustro to szybkośc,dobry wizjer,mniejsze szumy itd itp.Tysiące zdjęć ,najlepszych zdjęć wykonano jednym szkłem......no ale to juz temat do zupełnie innych rozwazań.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.