CPL CPL i CPL ;p
zresztą poszukaj... było nie raz poruszane.
CPL CPL i CPL ;p
zresztą poszukaj... było nie raz poruszane.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
co do stalki, to wybierz sobie kat widzenia... Jaki wolisz, i tyle. ZD50 to makro, ale tylko 1:2. Sigma to f/1.4 i HSM, ale to Sigma. Poza tym, kitami tez zrobisz portrety na poczatku, wiec zobaczysz, jaki szklo bys preferowal.
Filtry - polarek![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
A dyfuzor jaki najlepiej kupić? Jest spory wybór, może nie jeśli chodzi o asortyment, ale o ceny. Czym się będzie różnił taki za dajmy na to 100zł, a taki za 50zł?
Mam jeszcze takie pytanie - czy kupno pierścienia redukcyjnego 52mm-58mm, żeby nie kupywać filtrów podwójnie, jest dobrym pomysłem?
To zależy o jakim typie dyfuzora rozmawiamyZamieszczone przez GMaciek
![]()
A kupno pierścienia redukcyjnego jest dobrym pomysłem.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
A jakie są warianty?Zamieszczone przez MicSzu
![]()
Interesuje mnie lekkie rozmycie - wyraźny obraz, ale ani niebardzo wyostrzony, ani niebardzo rozmyty. Taki złoty środek.![]()
Zamieszczone przez GMaciek
Nie mam sił, spadam z krzesła...
Poczytaj, puzniej pytaj bo to co piszesz jest śmieszne? chcesz wydac sporą sumkę na aparat a nie wiesz co z czym się je...Może lepiej będzie kupic kompakt?
Pozdrawiam...
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Kolego, ja chciałem się tylko poradzić. Ty zapewne też jak zaczynałeś swoją przygodę z fotografią na troszeczkę wyższym szczeblu, też zasięgałeś czyjejś rady i też zadawałeś mniej lub bardziej mądre pytania. W filtrach nie siedzę kompletnie i dlatego pytam. A jak Ci to przeszkadza, to po prostu mnie zignoruj, a nie przekształcaj mojej niewiedzy w śmieszność.Zamieszczone przez MicSzu
Poza tym forum chyba służy nie tylko do konwersacji o fotografii, ale również do zasięgania rad, wzajemnej pomocy w danej płaszczyźnie. Chyba, że się mylę?
dyfuzor?
LuminoQuest Promax System
polecam ciekawą recenzję na stronie Wrotniaka
http://wrotniak.com/photo/lq/index.html
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Ekhm, on pisze o FILTRACH, nie o nakladkach na lampe...
Sa takie filtry, dyfuzujace czy jak im tam w zaleznosci od producenta. Marumi ma dosc sporo, ale takich cudow to raczej ludzie nie maja... Mozesz je na kompie symulowac albo kupic jeden na probe - imho za mocno zmiekczaja obraz, bo nie maja regulacji.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
To chyba o takich dyfuzorach jest mowa, tak myślę.
I jeśli dobrze rozumiem, to efekty mają być takie: http://www.cokin.com/filtres4.html?=#820