Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Zdjęcia Grzesia..

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Bardzo dziękuje za wyczrpującą oceno-radę Tadeusz!

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Najlepsze w moich oczach jest zdjęcie cygar w szklance - ukazany jest kontrast delikatnej substancji szkła z bezładną, ciężką statyką cygar. Całkiem znośne światło.
    Pzdr, TJ
    Cieszę się jednocześnie z tego, że ktoś docenił zdjęcie cygar w szkle - moje ulubione sposród zdjęć samodzielnie zrobionych.

Smerf Maruda - dzięki!

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    po dłuższej przerwie nabyłem własny sprzęt.. Poniżej efekty mojej "pracy":

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Będe wdzięczny za opinie, kryrtykę i wskazówki.

Stefan
    Gość
    1 - Trudno jest zrobić zdjęcie natury, które nie zawiera żadnych wad. A to niepotrzebna gałązka, a to liść, czy "bąbelek" na wodzie. Moim zdaniem, takie "wady" należy usunąć poprzez retusz zdjęcia. W fotografii klasycznej (nie cyfrowej) też się zdjęcia retuszowało. Tutaj trzeba byłoby wyczyścić wodę wokół łabędzia.
    Druga sprawa - to światło. Nie może być "wypaleń", czyli miejsc, gdzie jasność jest maksymalna, ani niedoświetleń, gdzie jest zerowa. W aparacie jest taka funkcja, która po zrobieniu zdjęcia pozwala sprawdzić, czy nie ma przepaleń i niedoświetleń. Jeśli po zrobieniu zdjęcia są przepalenia, to korygujesz ekspozycję na minus. Jeśli nie możesz dobrać tak ekspozycji, aby nie było przepaleń i niedoświetleń - zmniejsz kontrast (nie wiem jak to jest w 410, w 510 - są takie funkcje).
    2. Również retusz. "Paproszki" po przełamaniu są do usunięcia.
    3, 4 - nie mam zdania.
    5. Niebo przepalone. Generalnie - jeśli nie masz na celu jakichś specjalnych efektów - przy zdjęciach w mocnym słońcu ustawiasz się tak, żeby słońce mieć za plecami. Tu miałeś po lewej stronie z przodu. Takie oświetlenie powoduje powstawanie głąbokich cieniu. Np. plecy człowieka na pierwszym planie z teczką są zupełnie nieczytelne. Jeśli już musisz takie zdjęcie zrobić (nie ma innej możliwości ustawienia się, a zdjęcie sytuacji jest Ci potrzebne) - ustaw kontrast w aparacie na minimum, a potem - w programie graficznym zmniejszasz wsp. gamma, co wyciąga cienie i podnosisz kontrast. Wtedy światła masz takie jak bez tych kombinacji, a jednocześnie masz szczegóły w cieniach.
    5 i 6. Jeśli nie ma specjalnych założeń, to w przypadku zdjęć architektury (ulic, jezior, morza, itp.) zachowujemy poziomą linię horyzontu. Jeśli po takiej korekcie linie pionowe (np. lampy) nie są pionowe - dokonujemy korekcji perspektywy. Oczywiście czasem zależy nam na takich "walących" się domach, ale nie wiem, czy tu jest ten przypadek.

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dzięki za wskazówki Stefan!

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to może te spotkają się z większym zainteresowaniem

7.

8.

9.

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Światło. Ostre, surowe, zupełnie nie na miejscu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ostatnie takie trochę bez wyrazu - poprzednie z cygarami dobre.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Początkowe z cygarami świetne. Naprawdę wysoki poziom. Później, szczególnie oglądając w stanie zaostrzonego apetytu pierwszymi zdjęciami - słabsze.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam dziwne wrażenie Grzesiu że zdjęcia z cygarami robiłeś w innym wcieleniu
    Kwiatek (10), Czekolada (2) - bezpośrednie światło aż razi w oczy.
    W kaczkach i łabędziach brakuje polara, a na zdjęciu numer 8 widać efekt "zoomu cyfrowego"
    Pozostałe zdjęcia (szczególnie 3 i 9) widać że coś chciałeś przekazać (prawdopodobnie kontrast między świetnymi furami a uświnionymi murami ), ale nie do końca wyszło, blok w tle za bardzo skupia uwagę.
    5 i 6 - nie wiem na czym skupić uwagę, na plfoto dostałbyć komentarz "gniot" lub "zwykły pstryk, w dodatku krzywy" - koniecznie poczytaj o mocnych punktach i złotym podziale.
    Podniosłeś poprzeczkę cygarami, teraz będziesz musiał się duużo napracować aby utrzymać poziom.
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !