Bardzo dziękuje za wyczrpującą oceno-radę Tadeusz!
Cieszę się jednocześnie z tego, że ktoś docenił zdjęcie cygar w szkle - moje ulubione sposród zdjęć samodzielnie zrobionych.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Smerf Maruda - dzięki!
Bardzo dziękuje za wyczrpującą oceno-radę Tadeusz!
Cieszę się jednocześnie z tego, że ktoś docenił zdjęcie cygar w szkle - moje ulubione sposród zdjęć samodzielnie zrobionych.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Smerf Maruda - dzięki!
1 - Trudno jest zrobić zdjęcie natury, które nie zawiera żadnych wad. A to niepotrzebna gałązka, a to liść, czy "bąbelek" na wodzie. Moim zdaniem, takie "wady" należy usunąć poprzez retusz zdjęcia. W fotografii klasycznej (nie cyfrowej) też się zdjęcia retuszowało. Tutaj trzeba byłoby wyczyścić wodę wokół łabędzia.
Druga sprawa - to światło. Nie może być "wypaleń", czyli miejsc, gdzie jasność jest maksymalna, ani niedoświetleń, gdzie jest zerowa. W aparacie jest taka funkcja, która po zrobieniu zdjęcia pozwala sprawdzić, czy nie ma przepaleń i niedoświetleń. Jeśli po zrobieniu zdjęcia są przepalenia, to korygujesz ekspozycję na minus. Jeśli nie możesz dobrać tak ekspozycji, aby nie było przepaleń i niedoświetleń - zmniejsz kontrast (nie wiem jak to jest w 410, w 510 - są takie funkcje).
2. Również retusz. "Paproszki" po przełamaniu są do usunięcia.
3, 4 - nie mam zdania.
5. Niebo przepalone. Generalnie - jeśli nie masz na celu jakichś specjalnych efektów - przy zdjęciach w mocnym słońcu ustawiasz się tak, żeby słońce mieć za plecami. Tu miałeś po lewej stronie z przodu. Takie oświetlenie powoduje powstawanie głąbokich cieniu. Np. plecy człowieka na pierwszym planie z teczką są zupełnie nieczytelne. Jeśli już musisz takie zdjęcie zrobić (nie ma innej możliwości ustawienia się, a zdjęcie sytuacji jest Ci potrzebne) - ustaw kontrast w aparacie na minimum, a potem - w programie graficznym zmniejszasz wsp. gamma, co wyciąga cienie i podnosisz kontrast. Wtedy światła masz takie jak bez tych kombinacji, a jednocześnie masz szczegóły w cieniach.
5 i 6. Jeśli nie ma specjalnych założeń, to w przypadku zdjęć architektury (ulic, jezior, morza, itp.) zachowujemy poziomą linię horyzontu. Jeśli po takiej korekcie linie pionowe (np. lampy) nie są pionowe - dokonujemy korekcji perspektywy. Oczywiście czasem zależy nam na takich "walących" się domach, ale nie wiem, czy tu jest ten przypadek.
dzięki za wskazówki Stefan!
Światło. Ostre, surowe, zupełnie nie na miejscu.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ostatnie takie trochę bez wyrazu - poprzednie z cygarami dobre.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Początkowe z cygarami świetne. Naprawdę wysoki poziom. Później, szczególnie oglądając w stanie zaostrzonego apetytu pierwszymi zdjęciami - słabsze.
Mam dziwne wrażenie Grzesiu że zdjęcia z cygarami robiłeś w innym wcieleniu
Kwiatek (10), Czekolada (2) - bezpośrednie światło aż razi w oczy.
W kaczkach i łabędziach brakuje polara, a na zdjęciu numer 8 widać efekt "zoomu cyfrowego"
Pozostałe zdjęcia (szczególnie 3 i 9) widać że coś chciałeś przekazać (prawdopodobnie kontrast między świetnymi furami a uświnionymi murami), ale nie do końca wyszło, blok w tle za bardzo skupia uwagę.
5 i 6 - nie wiem na czym skupić uwagę, na plfoto dostałbyć komentarz "gniot" lub "zwykły pstryk, w dodatku krzywy" - koniecznie poczytaj o mocnych punktach i złotym podziale.
Podniosłeś poprzeczkę cygarami, teraz będziesz musiał się duużo napracować aby utrzymać poziom.
Pozdrawiam !
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !