Poprawiony aparat poznasz po tym, że jest w sklepie, bo wadliwe zostały wstrzymane i w ogóle nie trafiły do sprzedaży.
Poprawiony aparat poznasz po tym, że jest w sklepie, bo wadliwe zostały wstrzymane i w ogóle nie trafiły do sprzedaży.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tak, bo właśnie dlatego sprzedaż była opóźniona. Nie można było tego aparatu nigdzie kupić.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie powiem, jest w tym logika i mogło tak być. To brawa (no może nie takie dosłowne bo jednak w czymś tam zawiódł) dla Olympusa, ze nie wprowadził bubla do sprzedaży. Zazwyczaj jakieś wady wychodzą później od użytkowników. Mnie zatrważa, czytając forum, ilość różnorodnych (powtarzających się często u różnych użytkowników) wad w puszkach u4/3 Olympusa. I chyba głównie ostatnio w tych nowszych, serii OMD 5/10.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 20.01.16 o 00:35
andtor2
pojawiają się informacje o wadach, problemach i zepsutych aparatach Olympusa, bo to jest forum Olympusa. A zazwyczaj tak jest, że jak ktoś ma problem to o nim pisze a my to czytamy i zapamiętujemy. Nikt raczej nie pisze: dzisiaj robiłem zdjęcia i aparat działał - migawka się nie zacinała, LCD działał, ramka ekranu nie pękła itp.
Czy inne aparaty mają mniej czy więcej problemów - tego nie da się ocenić po wpisach na forum OC. Czy np. aparaty Panasonica mniej się psują? Po ilości problemów z aparatami tej marki opisywanych tutaj można wysnuć wniosek, że się wcale nie psują. Tylko po co ktoś miałby opisać o problemach z Panasem na forum Olka?![]()
Oczywiście masz rację, ale i ja też chyba mam "swoją rację"Naprawdę nie chce mi się teraz wymieniać powtarzające się często (czy nawet te rzadko) wady.
Nie wiem, może dlatego, że to ten sam system mikro 4/3 (wprowadzonym chyba się nie mylę przez Panasonika), ten sam rozmiar matrycy, czyli bardzo porównywalne aparaty.
Forum Olka obecnie to raczej forum systemu u4/3 (czy nawet można powiedzieć forum bezlusterkowców, w każdym razie za dwa, trzy lata tak będzie) fakt, ze użytkowników panasa jest zdecydowana mniejszość.
Napisałem to co napisałem, bo już dawno nauczyłem się brać pewną poprawkę na problemy ze sprzętem jakie ludzie opisują w internecie. Zresztą mój Olek po roku użytkowania zaliczył wizytę w serwisie a wcześniejszy Panasonic mimo że kupiony jako używany działał 2 lata bez zarzutu i pewnie nadal działa u nabywcy. Mam wrażenie, że aparaty Panasonica są jednak lepiej wykonane - może nie tak ładne, bardziej plastikowe ale za to solidniejsze.
Wracając do E-M10 mkII - wada dotyczyła problemów z mocowaniem obiektywów z plastikowym bagnetem(?) Nie kumam, dosyć enigmatyczna wada
Nie mam problemów z puszką u4/3. Nie wiem czy to przeważy szalę na drugą stronę, ale stwierdziłem że warto napisać. Na FB to by pewno było, kto nie ma problemów klika "lubię to", a kto ma problemy, wpisuje komentarz
---------- Post dodany o 23:45 ---------- Poprzedni post był o 23:33 ----------
Na tej stronie jest dość szczegółowa informacja wraz z podaniem listy numerów seryjnych, które problem obejmował:
http://www.imaging-resource.com/news...rs-free-repair
Generalnie chodziło o to, że niektóre obiektywy z plastikowym bagnetem nie były poprawnie "trzymane" po zwolnieniu przycisku blokady obiektywu i mogły spaść na ziemię lub na coś innego. Generalnie w dół, bo do góry to tylko baloniki lecą. Lista obiektywów też jest wymieniona w tym artykule. Poza tym, wygląda że coś tam na rynek trafiło, skoro zarówno na tej stronie jak i na japońskiej (w oświadczeniu), Olympus informuje, że klientom przysługuje bezpłatna naprawa.
The question is, who cares?
To podobnie jak i ja. Nie mam (nie miałem nigdy) żadnych problemów z swoja puszką u4/3 (tą pierwszą).
Działa do tej pory jak w momencie zakupu (mocno eksploatowany). To już bodajże 7 lat. Mam nadzieję, że z drugą (G5) będzie podobnie
Można powiedzieć, że mikro 4/3 rządzi i jest bezawaryjne![]()