To może być tzw. Back fokus.
Np. tutaj możesz o tym poczytać : http://www.fotoporadnik.pl/front-fok...-fokus-en.html
To można wyregulować w serwisie.
Nie wiem czy ten model ma w menu mikroregulację, wtedy można samemu to wykonać.
To może być tzw. Back fokus.
Np. tutaj możesz o tym poczytać : http://www.fotoporadnik.pl/front-fok...-fokus-en.html
To można wyregulować w serwisie.
Nie wiem czy ten model ma w menu mikroregulację, wtedy można samemu to wykonać.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Nie ma i nie da się samemu skorygować AF. Model E-520 ma jednak AF w trybie podglądu, więc można ustawić w menu tryb LV-AF na Imager AF i wtedy prędkość nastawienia ostrości z obiektywem 14-42 i 40-150 jest na całkiem znośnym poziomie. Nie chcę jedna twierdzić, że wystarczy do fotografowania ruchliwych zwierzątale będzie na pewno celnie...
zanim wywalisz aparat do kosza lub wyślesz do serwisu sprawdź kilka rzeczy na spokojnie na statycznym obiekcie - nawet na kubku z herbatą
- kadrujesz przez wizjer czy wyświetlacz?
- czy na pewno pozwalasz na ustawienie ostrości? nie wciskasz od razu spustu do końca? (sorki, musiałem zapytać bo moja teściowa tak robi)
- może spust jest wyrobiony i kupiłaś troszkę zużyty aparat?
- sprawdź czy nie masz czasem ustawionej opcji zdjęć bez potwierdzonej ostrości - jak w załączniku poniżej;
- ustaw opcję s-af + mf tak abyś mogła doostrzyć obiektywem, niech będzie ten kubek i sprawdź czy zrobisz ostrą fotę i jak bardzo musisz poprawiać - jeśli jest katastrofa to wywal albo serwisuj
pzdr
Hołek
"pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"
Zrób tak zwany test bateryjkowy. Z tym, że zamiast bateryjek użyj kart do grania albo wydrukuj kartki formatu A4 z kontrastowym wzorem. Ustaw je w różnych odległościach od aparatu: lewa strona najbliższa karta, prawa strona najdalsza karta. Ustaw aparat na statywie, wyłącz stabilizację, włącz czasowy wyzwalacz i jeżeli jest włącz funkcje wcześniejszego podnoszenia lustra. Ustaw tylko środkowy punkt pomiaru ostrości. Celuj na środkową kartę. Zrób zdjęcie, przełącz na podgląd na żywo i zrób jeszcze jedno. Porównaj oba zdjęcia. Prawdopodobnie zdjęcie z podglądu na żywo będzie ostre tam gdzie ma być ostre. W mojej ocenie E-520 nie jest udaną konstrukcją jeżeli chodzi o autofocus. Dużo osób ma z tym aparatem problemy. Ja się szarpałem z serwisem Olympusa kilka miesięcy.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Witaj Kasiu.
Zanim wyślesz aparat do serwisu, zrób następującą prostą czynność:
Wyłącz aparat. Zdejm obiektyw, pozostałe też naszykuj. Ściereczką do czyszczenia okularów (ja używam te z Lidla), przeczyść dość intensywnie styki zarówno w aparacie jak i w obiektywach. Przedmuchaj delikatnie wnętrze aparatu jak i styki w obiektywach.
Zapnij obiektyw, zrób kilka kontrolnych zdjęć. Jak nie pomogło to serwis.
Ja też miałem te same problemy z 520-tką, a i teraz z 30-tką też się pojawiły. Prawdopodobnie zaśniedzenie styków aparat-obiektyw wprowadza fałszowanie danych dla układu AF. Taką operację powtarzam raz-dwa do roku. Powodzenia.
Pozdrawiam. romeq
Dzięki za wszystkie rady. Jeszcze dziś postaram się sprawdzić każdą z nich i dać Wam znać.
Gryphoon:
Mieszkam w Łowiczu więc w sumie "po drodze" do W-wy (pracuję w Błoniu pod Warszawą), do Łodzi lub do Kutna. Wszędzie mam praktycznie tą samą odległość.
Chętnie skorzystam z pomocy klubowicza, bo ja się na tym znam jak na "strzelających szablach".
Ktoś może mieszka w moich okolicach
---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post był o 13:46 ----------
1) Kadruję przez wizjer; E500, którą również jeszcze mam, nie ma opcji podglądu więc przyzwyczajona jestem do wizjera. Ale opcję ostrości na pdglądzie też sprawdzałam;
2) pozwalam
3) nie załamuj mnieŻeby to sprawdzić, o co muszę zrobić?
4) opcja ustawień jest ok;
5) sprawdzę i dam znać;
Dzięki
Jeżeli aparat jest uszkodzony, a na to wygląda, to naprawa jest raczej nieopłacalna. Za 200-300 zł można kupić używany w dobrym stanie, a naprawa raczej tańsza nie będzie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014