Ale, to niewielke wymagania są, ten tryb z tej matrycy to rewolucja w fotografii a przy najmniej innośc podobnie jak matryca produkowana obecnie przez Sigme. Tyle, żę niedość rozreklamowana i bardzo, ale to bardzo nie wielu kuma o co w tym EXR chodzi, a to już jest spowodowane nieumiejętnością przekazania wiedzy przez marketing Fiji....
Innymi słowy trzeba samemu mieć aparat w rękach i chcieć tę wiedzę posiąść a następnie dociec, wyeksperymentować, bo przeczytać niesposób. Chyba, że opinię o guście i jotpegu.... Nawet nasz Guru od Fuji epicure jakby się w tym wszystkim gubi...
A przy okazji nauczyć się softu producenta...
Dlatego chyle czoła przed tymi, którym sie chciało.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
dla mnie x10 był pstrykadełkiem jpg-ów do rodzinnej fotoksiązki i w tej roli sprawdzał sie znakomicie moim zdaniem.
Tryb EXR na kółku miał możliwość robienia w RAF? To nie wiedziałem
Co można wyciągnąć z RAF-ów Fuji to wiem doskonale już od matrycy SuperCCD(np s5 pro)
Tu zaś chwale gotowe jpg-i które produkuje x10 w trybie EXR na kółku.
Z mojej strony tyle.
Jest w tym dużo racji. Ale ten problem nie dotyczy X20 i X30, bo w nich nie ma EXR.
---------- Post dodany o 12:48 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------
I niestety tutaj wina leży po stronie Fuji, bo nigdzie nie wyjaśnił, jak to działa i w jakim trybie można korzystać z zalet tej matrycy. A sprawa jest dziecinnie prosta, wystarczyło zmienić rozdzielczość na 6 mpx.
---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
Haha, ani nie jestem żadnym guru, ani się w tym nie gubię. Nieskromnie powiem, że zanim sam nie rozgryzłem tego EXR, to nigdzie w sieci nikt nie potrafił wytłumaczyć, w jaki sposób tę technologię wykorzystać. Wszystko jest w wątku o X10...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Silkipix nigdy nie używałem, odrzuca mnie ten program. Lightroom za to świetnie sobie radził z EXR - po ruszeniu suwakiem Highlights światła robiły się jak z gumy. Oczywiście w granicach rozsądku, bo to nie jest lekarstwo na bezmyślność operatora aparatu![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Odnoszę wrażenie, że SilkiPix daje jeszcze większe możliwości, a ACR wprowadza tylko algorytmy jak do jpg z aparatu. Interesuje mnie to o tyle, że w poniedziałek ma mi przyjść X-M1 do zdjęć z gwiadkami. Wiem, że to inna matryca, ale maksymalna elastyczność rejestracji słabych światłeł będzie miała dla mnie podstawowe znaczenie.