Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: XZ-2 czy Fuji X30 lub Canon G7X?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ...No dobrze, może nie tyle lepszy co bardziej naturalnie wygląda (kwestia gustu). ...
    i o tym właśnie pisałem "chwaląc" tryb EXR

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hondac Zobacz posta
    Ale, to niewielke wymagania są, ten tryb z tej matrycy to rewolucja w fotografii a przy najmniej innośc podobnie jak matryca produkowana obecnie przez Sigme. Tyle, żę niedość rozreklamowana i bardzo, ale to bardzo nie wielu kuma o co w tym EXR chodzi, a to już jest spowodowane nieumiejętnością przekazania wiedzy przez marketing Fiji....

Innymi słowy trzeba samemu mieć aparat w rękach i chcieć tę wiedzę posiąść a następnie dociec, wyeksperymentować, bo przeczytać niesposób. Chyba, że opinię o guście i jotpegu.... Nawet nasz Guru od Fuji epicure jakby się w tym wszystkim gubi...
    A przy okazji nauczyć się softu producenta...

Dlatego chyle czoła przed tymi, którym sie chciało.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    No cóż! Dalej nie rozumiesz, że ten RAF był zapisany w trybie EXR z wyborem DR400. To jest para RAW+jpg. Ściągnij sobie oba te obrazki i pooglądaj 1:1. Resztę masz w exif'ch.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dla mnie x10 był pstrykadełkiem jpg-ów do rodzinnej fotoksiązki i w tej roli sprawdzał sie znakomicie moim zdaniem.

​Tryb EXR na kółku miał możliwość robienia w RAF? To nie wiedziałem

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Tryb EXR na kółku miał możliwość robienia w RAF? To nie wiedziałem
    Na to już Ci odpowiedziałem w #33.
    RAW'y EXR uzyskasz w trybach PASM używając odpowiednich nastawień.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co można wyciągnąć z RAF-ów Fuji to wiem doskonale już od matrycy SuperCCD(np s5 pro)
    Tu zaś chwale gotowe jpg-i które produkuje x10 w trybie EXR na kółku.
    Z mojej strony tyle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pozwolę sobie wypowiedzieć dość ryzykowną tezę - Fuji X10 tylko w ręce świadomych i zaawansowanych użytkowników. Dla kogoś, kto nie wie i nie zdaje sobie sprawy czym się charakteryzuje matryca EXR, nie będzie ten model dobrym wyborem...

Pisałem to ja, zwolennik EXRa, ale nie potrafiący ujarzmić tej bestii.
    Jest w tym dużo racji. Ale ten problem nie dotyczy X20 i X30, bo w nich nie ma EXR.

---------- Post dodany o 12:48 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Prawie prawie nikt kto miał tę matrycę nie wie o co chodzi, a żeby ją wykorzystał to pewnie znowu tylko co trzeci...
    I niestety tutaj wina leży po stronie Fuji, bo nigdzie nie wyjaśnił, jak to działa i w jakim trybie można korzystać z zalet tej matrycy. A sprawa jest dziecinnie prosta, wystarczyło zmienić rozdzielczość na 6 mpx.

---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nawet nasz Guru od Fuji epicure jakby się w tym wszystkim gubi...
    Haha, ani nie jestem żadnym guru, ani się w tym nie gubię. Nieskromnie powiem, że zanim sam nie rozgryzłem tego EXR, to nigdzie w sieci nikt nie potrafił wytłumaczyć, w jaki sposób tę technologię wykorzystać. Wszystko jest w wątku o X10...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...
    Haha, ani nie jestem żadnym guru, ani się w tym nie gubię. Nieskromnie powiem, że zanim sam nie rozgryzłem tego EXR, to nigdzie w sieci nikt nie potrafił wytłumaczyć, w jaki sposób tę technologię wykorzystać. Wszystko jest w wątku o X10...
    No właśnie najbardziej zaskakującym jest, że dając ludziom taką fajną zabaweczkę nie ma w Fuji pana, który przystępnie wytłumaczyłby by użytkownikom jak tego "cudu" optymalnie używać.
    Zdradź jeszcze czy wołałeś to w Silki czy w Lightroomie?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Silkipix nigdy nie używałem, odrzuca mnie ten program. Lightroom za to świetnie sobie radził z EXR - po ruszeniu suwakiem Highlights światła robiły się jak z gumy. Oczywiście w granicach rozsądku, bo to nie jest lekarstwo na bezmyślność operatora aparatu
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Silkipix nigdy nie używałem, odrzuca mnie ten program. Lightroom za to świetnie sobie radził z EXR - po ruszeniu suwakiem Highlights światła robiły się jak z gumy. Oczywiście w granicach rozsądku, bo to nie jest lekarstwo na bezmyślność operatora aparatu
    Odnoszę wrażenie, że SilkiPix daje jeszcze większe możliwości, a ACR wprowadza tylko algorytmy jak do jpg z aparatu. Interesuje mnie to o tyle, że w poniedziałek ma mi przyjść X-M1 do zdjęć z gwiadkami. Wiem, że to inna matryca, ale maksymalna elastyczność rejestracji słabych światłeł będzie miała dla mnie podstawowe znaczenie.