Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: XZ-2 czy Fuji X30 lub Canon G7X?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    ...Dla kogoś, kto nie wie i nie zdaje sobie sprawy czym się charakteryzuje matryca EXR, nie będzie ten model dobrym wyborem...

...
    A czym takim szczególnym się charakteryzuje EXR?Bo miałem kiedyś x10 i dla mnie EXR to był... świetny tryb auto dający bardzo naturalne kolory.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hondac Zobacz posta
    A czym takim szczególnym się charakteryzuje EXR?Bo miałem kiedyś x10 i dla mnie EXR to był... świetny tryb auto dający bardzo naturalne kolory.
    Pytasz poważnie czy kpisz?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    poważnie - nie jestem techniczny

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Pozwolę sobie wstawić opis z optyczne.pl, który najlepiej zobrazuje jej charakterystykę.

(...) Aparat został wyposażony w matrycę EXR CMOS 12 Mpix, konstrukcyjnie różniącą się od tych stosowanych u konkurentów. W przeciwieństwie do typowej matrycy Bayera, gdzie fotodiody dla każdej ze składowych koloru są równomiernie rozlokowane na całej powierzchni matrycy, Rozwiązanie Fuji bazuje na wyróżnieniu niejako dwóch warstw matrycy składających się z 6 mln fotodiod każda, przesuniętych między sobą. Dzięki niezależnej kontroli obu warstw uzyskano możliwość:

• łączenia obu warstw w jedną, a przez to wytworzenie obrazu o wielkości 12 Mpix;
    • dublowania senseli, a co za tym idzie – zwiększenia czułości przy wykorzystaniu 6 mln pikseli,
    • odmiennego wzmocnienia sygnału dla każdej z warstw, a więc dwukrotnemu rozszerzeniu zakresu dynamiki przy wykorzystaniu 6 mln pikseli. (...)

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    ... i dla mnie EXR to był... świetny tryb auto ...
    To w jakim trybie fotografowałeś?
    1. Auto,
    2. EXR?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pozwolę sobie wstawić opis z optyczne.pl, który najlepiej zobrazuje jej charakterystykę.

(...) Aparat został wyposażony w matrycę EXR CMOS 12 Mpix, konstrukcyjnie różniącą się od tych stosowanych u konkurentów. W przeciwieństwie do typowej matrycy Bayera, gdzie fotodiody dla każdej ze składowych koloru są równomiernie rozlokowane na całej powierzchni matrycy, Rozwiązanie Fuji bazuje na wyróżnieniu niejako dwóch warstw matrycy składających się z 6 mln fotodiod każda, przesuniętych między sobą. Dzięki niezależnej kontroli obu warstw uzyskano możliwość:

• łączenia obu warstw w jedną, a przez to wytworzenie obrazu o wielkości 12 Mpix;
    • dublowania senseli, a co za tym idzie – zwiększenia czułości przy wykorzystaniu 6 mln pikseli,
    • odmiennego wzmocnienia sygnału dla każdej z warstw, a więc dwukrotnemu rozszerzeniu zakresu dynamiki przy wykorzystaniu 6 mln pikseli. (...)
    Opowiadasz...
    Prawie prawie nikt kto miał tę matrycę nie wie o co chodzi, a żeby ją wykorzystał to pewnie znowu tylko co trzeci.... Najlepsze co czytałem to świetne jotpegi prosto z puszkowego Photoshopa....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Opowiadasz... (...)
    Spoko, spoko... zaraz się zacznie. Włożyłem kij w mrowisko.

Teraz poważnie. Dwa razy podchodziłem do X10-tki. Za każdym razem poległem. "Kopiąc" po necie, widzę co świadomi użytkownicy potrafią z tej matrycy wyciągnąć... Może kolejne podejście do X10 zakończy się większym sukcesem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    To w jakim trybie fotografowałeś?
    1. Auto,
    2. EXR?
    2. tryb EXR

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    2. tryb EXR
    Tak oto wiesz co mówisz. A RAF'y obrabiałeś?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sprawdzasz mnie ?

w wyjątkowych sytuacjach tylko gdy nie robiłem w trybie EXR