poważnie - nie jestem techniczny
Pozwolę sobie wstawić opis z optyczne.pl, który najlepiej zobrazuje jej charakterystykę.
(...) Aparat został wyposażony w matrycę EXR CMOS 12 Mpix, konstrukcyjnie różniącą się od tych stosowanych u konkurentów. W przeciwieństwie do typowej matrycy Bayera, gdzie fotodiody dla każdej ze składowych koloru są równomiernie rozlokowane na całej powierzchni matrycy, Rozwiązanie Fuji bazuje na wyróżnieniu niejako dwóch warstw matrycy składających się z 6 mln fotodiod każda, przesuniętych między sobą. Dzięki niezależnej kontroli obu warstw uzyskano możliwość:
- łączenia obu warstw w jedną, a przez to wytworzenie obrazu o wielkości 12 Mpix;
- dublowania senseli, a co za tym idzie – zwiększenia czułości przy wykorzystaniu 6 mln pikseli,
- odmiennego wzmocnienia sygnału dla każdej z warstw, a więc dwukrotnemu rozszerzeniu zakresu dynamiki przy wykorzystaniu 6 mln pikseli. (...)
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Spoko, spoko... zaraz się zacznie.Włożyłem kij w mrowisko.
Teraz poważnie. Dwa razy podchodziłem do X10-tki. Za każdym razem poległem. "Kopiąc" po necie, widzę co świadomi użytkownicy potrafią z tej matrycy wyciągnąć... Może kolejne podejście do X10 zakończy się większym sukcesem.
sprawdzasz mnie?
w wyjątkowych sytuacjach tylko gdy nie robiłem w trybie EXR