Rzuć sobie okiem tam.
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1239875
A ja jak się spodoba, to będzie coś więcej.
Rzuć sobie okiem tam.
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1239875
A ja jak się spodoba, to będzie coś więcej.
Zdjęcia są bardzo podobnej jakości, choć gdyby się dokładnie wpatrywać w powiększenia to lekką przewagę ma XZ-2 za sprawą ostrzejszego obiektywu, zakładając że między aparatami jest 1000 zł różnicy i nie potrzebujesz wizjera i zakresu tele 300 mm, to zdecydowanie lepszym wyborem jest XZ-2, ale jeśli chciałbyś dokupić wizjer, tulejkę , magiczny dekielek i tetekonwerter, to zabraknie Ci tego tysiąca po pierwsze, a po drugie, zestaw mocno się rozrośnie i wtedy ciężko będzie o kieszeń która to wszystko pomieści !
---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post był o 16:27 ----------
no ten w Stylusie zaadoptowany jest z OM-D i naprawdę jest dobry, myślę że ok 1/3 zdjęć zrobiłem za jego pomocą.
---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------
też zastanawiałem się nad RX100 (III) ,ale za każdym razem jak go brałem do ręki to czar pryskał, już nawet dwa razy ściągałem sobie z Kanady doklejane gripy, bo myślałem że taki G7X czy RX100 to będzie to, a brakuje w nich tylko pewnego uchwytu ! Ostatecznie wyprzedałem wszystkie, a ostatni grip który mi został wylądował na Panasonicu LF1 mojej Kobiety, którego to kupiłem okazyjnie, to jest prawdziwie kieszonkowy aparat na wszelakie wycieczki !
Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 8.01.16 o 17:46
W kolejnosci:
XZ-2, X10, reszta bym se **** nie zawracal.
pozdroofka
PS
Jak sie mocno uprzesz to sprzedam Ci Ricoha GR i pozamiatane![]()
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Rozsądne podejścieJa bym jednak kolejność odwrócił. Miałem i fuji i olka. Pierwszy był fufu. Xz-2 super do makro jest. Sprawił mi przez to wiele radochy. Natomiast z perspektywy czasu teraz raczej wrócił bym do x10. Manualny zoom, włączanie obiektywem(są tacy którym to nie pasuje ale mi tak) i jakość jpeg bardziej mi się podoba. Złego słowa na rozdziałke szkiełka olka też oczywiście nie powiem
I chyba dość istotna sprawa gdy porównuje się te aparaty, to ciut większa matryca w fuji.
Fazi,
oczywiscie, ze fufu no1, ten aparat sobie odkupie niebawemZasadniczo nie wypada na forum olka szerzyc herezyji
Widze tylko jedna ulomnosc fufu do XZ2, na upartego gdyby robic jakies duze wydruki-powiekszenia krajobrazu, tu trzeba + oddac dla XZ2, cala reszta i me serce za X10, choc oba zacne sa.
pozdroofka
PS
Rozwazylbym jeszcze jeden aparat jezeli waga i rozmiar nie ma znaczenia, kompletnie niedocenianego X-S1, genialna maszynka, ta sama matryca co X10 troche gorsze swiatlo ale maszynka na wycieczki kompletna, na prawde zacny sprzet.
Jeszcze jedno, jesli na prawde wykladnia ma byc jakosc obrazu (rozdzielczosc i kolorystyka) to zdecydowanie i BEZAPELACYJNIE szarpnalbym sie na niszowego Merilla DP1 do krajobrazu, temat walkowalem doglebnie i tam gdzie wyzsze iso nie jest potrzebne, to taka Sigma nie ma ZADNEJ konkurencji, nawet moj GR, ktory filtra nie ma, moze Zygmusiowi butki czyscic, niedoscigniona jakosc i ostrosc.
Ostatnio edytowane przez Janeczek ; 8.01.16 o 20:13
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Dzięki Mike017 to chciałem wiedzieć.
Tego się nie spodziewałem
Myślałem o Fuji, ale X30, ale chyba wystraszył mnie MikolajN
Ten X-S1 za duży.
Kurcze chyba jednak XZ-2..
A tak na marginesie to XZ-2 ma filtr ND? bo podobno jest przydatny?
Canon G16 ma to cudo.
Nie sugeruj sie mi doświadczeniem. Mój egzemplarz byl wadliwy i tyle ale podejrzewam że był to wyjątek.
Ma i nieraz się naprawdę przydał. Mimo wszystko weź jeszcze zastanów się nad fuji. Nie namawiam tylko zachęcamNie namawiam też na x30...tylko na x10
z2 to naprawdę fajny sprzęt, ale fuji za sprawą zdjęć, wyglądu, manualnego obiektywu daje wrażenie obcowania z czymś innym. Czy fajniejszym? Moim zdaniem tak
![]()
Pozwolę sobie wypowiedzieć dość ryzykowną tezę - Fuji X10 tylko w ręce świadomych i zaawansowanych użytkowników. Dla kogoś, kto nie wie i nie zdaje sobie sprawy czym się charakteryzuje matryca EXR, nie będzie ten model dobrym wyborem...
Pisałem to ja, zwolennik EXRa, ale nie potrafiący ujarzmić tej bestii.![]()