Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: XZ-2 czy Fuji X30 lub Canon G7X?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

XZ-2 czy Fuji X30 lub Canon G7X?

Od dłuższego czasu szukam aparatu do robienia prostych zdjęć w Beskidach.
    Przejrzałem cały wątek poświęcony XZ-2 i wydaje mi się, że ten aparat spełnia moje oczekiwania, ale..
    No właśnie zawsze jest jakieś ale
    Zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć do nowszej konstrukcji jak Fuji X30 czy Canon G7X?
    Za Fujikiem przemawia EVF a za Canonem większa matryca.
    Z kolei za XZ-2 zaoszczędzenie paru stówek i dobre opinie na tym forum.
    Co robić, jak żyć?
    Wykluczam RX100, bo jakoś moje dłonie do niego nie pasują

Liczę na Waszą pomoc.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Niebieski1975 Zobacz posta
    Od dłuższego czasu szukam aparatu do robienia prostych zdjęć w Beskidach.
    Przejrzałem cały wątek poświęcony XZ-2 i wydaje mi się, że ten aparat spełnia moje oczekiwania, ale..
    No właśnie zawsze jest jakieś ale
    Zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć do nowszej konstrukcji jak Fuji X30 czy Canon G7X?
    Za Fujikiem przemawia EVF a za Canonem większa matryca.
    Z kolei za XZ-2 zaoszczędzenie paru stówek i dobre opinie na tym forum.
    Co robić, jak żyć?
    Wykluczam RX100, bo jakoś moje dłonie do niego nie pasują

Liczę na Waszą pomoc.
    Olka xz2 nowego nie kupisz, to może Canon G16 ?

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    ja na siłę chciałem zmienić XZ-2 na coś jeszcze mniejszego, i nawet kupiłem Canona G7X, oddałem go po kilku dniach testowania - rozczarował mnie obsługą, wolnym AF i brakiem makro, mam znajomych co mają Fuji x20 , x30 i są zadowoleni a też bardzo świadomie dokonywali wyboru, mnie do XZ-2 ostatecznie przekonała cena w stosunku do konkurencji i najlepsza jakość jpegów. Na dzień dzisiejszy mam Stylusa 1s bo XZ-2 niechcący się sprzedał. Może warto pomyśleć o stylusie bo to bardzo podobne aparaty. Jeśli większy rozmiar aparatu i trochę ciemniejszy obiektyw nie stanowi problemu to elektroniczny świetny wizjer i dłuższy zoom, bardzo dobrej jakości, na pewno się przydadzą.

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ja miałem x-30 i niestety się zepsuł. Ale aparat fajny tylko dziwi w nim dość nierówna praca matrycy. Raz szumi raz nie - ale to mogła być wina mojego trefnego egzemplarza Poszukaj mojego wątku o nim.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Szamaniec myślałem też o G16 ewentualnie P7800, ale jakoś wypadły z kręgu zainteresowań.

Mike017 Stylus 1 fajny, zwłaszcza wizjer mi się podoba A jak jakość zdjęć tego Stylusa do XZ-2? Warto dołożyć tysiąc, bo XZ-2 używkę za ok 1 tys. można zdobyć? Dzięki za opinie o G7X, bo jakoś też mnie interesował ten model.

MikolajN przejrzałem Twój wątek i dalej nie wiem co robić

Gdyby XZ-2 miał wizjer to już bym się nim bawił..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    ...najlepsza jakość jpegów.
    Myślę, że tu Fuji jednak byłby lepszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Myślę, że tu Fuji jednak byłby lepszy.
    Mój przyjaciel który czasem się tu żali i zwala nieostre zdjęcia na karb swoich umiejętności trochę walczy z x30

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Bo x30 to wymagający kompakt. Nawet w kwestii ORF Trzeba dogrywać nakładki na Windowsa by czytał jego format Ale jest poręczny, dość ciężki i ma wszystko pod ręką, choć mnie troszkę denerwowało włączanie go pierścieniem przy obiektywie. Zaawansowany kompakt to trudny temat choć przyznam, że po tym jak oddałem x30 to wpadł mi w ręce na chwilę rx100I i jak dla mnie jest to sprzęt optymalny. Co prawda jasny jest tylko na początku ogniskowej ale za to matryca jest bardzo dobrej jakości. Rzadko używa się zoomu w sumie - przynajmniej ja wolę używać nożnego A te maleństwa ostrzą już od 1 cm.
    Wizjer w kompakcie nie jest praktyczny. Z reguły jest mały i słabej jakości i tak robisz fotki z ekranu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Bo x30 to wymagający kompakt. Nawet w kwestii ORF Trzeba dogrywać nakładki na Windowsa by czytał jego format Ale jest poręczny, dość ciężki i ma wszystko pod ręką, choć mnie troszkę denerwowało włączanie go pierścieniem przy obiektywie. Zaawansowany kompakt to trudny temat choć przyznam, że po tym jak oddałem x30 to wpadł mi w ręce na chwilę rx100I i jak dla mnie jest to sprzęt optymalny. Co prawda jasny jest tylko na początku ogniskowej ale za to matryca jest bardzo dobrej jakości. Rzadko używa się zoomu w sumie - przynajmniej ja wolę używać nożnego A te maleństwa ostrzą już od 1 cm.
    Wizjer w kompakcie nie jest praktyczny. Z reguły jest mały i słabej jakości i tak robisz fotki z ekranu
    Dobra wyleczyłeś mnie z X30
    Wiem, że wszędzie RX100 jest zachwalany, ale ja mimo tego, że mam raczej małe dłonie to jakoś nie mam go jak pewnie trzymać
    Muszę go jeszcze raz przymierzyć
    A jak nie to zostanie XZ-2 albo wrócę do pomysłu Szamańca i G16.
    Widziałem też zapowiedź nowego Lumixa TZ100

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    X30 jest wymagający, bo "wymaga" nakładki do Windowsa, która do niczego nie jest potrzebna? Dobre
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb