Tak sobie czytam i czytam o tych hipersuper nowych nikonach i coraz bardziej ogarnia mnie przerażenie.Jeszcze niedawno jak wchodziły modele typu D7000 ogarniał mnie śmiech a teraz niestety tylko przerażenie..........podejściem firmy nikon do klienta i podejściem wielu napalonych fanów napisu NIKON.
Co to ma być??
Parę lat temu firma Nikon sztucznie zaniżyła segment lustrzanek dla „zaawansowanych amatorów”(mowa o serii D7000) ale oczywiście cena nie została obniżona.Wielu dało się na to nabrać i pokupowało te wydmuszki które nietylko mają obniżone standardy (porównuję do serii D300/D300s) ale i wiele wad jak chlapanie olejem itp. Oczywiście nie twierdzę, żenie da się robić tym G zdjęć bo można, tylko cena powinna byćinna.
Teraz widzę jaki miało cel todziałanie. Patrzę na zapowiadaną cenę D500 i wszystko wiadomo.Takie działania miały na celu przyzwyczajenie (wytresowanie) naiwnych klientów do następcy D300. Teraz D500 to już klasa sama wsobie

Kiedyś kupiłem nowego D300 za jakieś 4700zł. Oczywiściepoczekałem jak trochę cena spadła poniżej 5tyś.zł
Patrzę na D500 i ni cholery nie mogę dojść dlaczego cena następcy D300 wzrosła dwukrotnie. Czy jego parametry się podwoiły czy jak, bo ja ślepy chyba jestem patrząc na tą specyfikację. Nie przeczę, dużo rzeczy poprawionych jest ale skąd ta cena???? Czy on taki skomplikowany jest, że więcej tych azjatów musiało go składać w fabryce???
Dajemy się dymać niestety. My klienci oczywiście. Początkowo fajnie mi się czytało o nowej puszce N alejak dojechałem do ceny to ogarnęło mnie to co napisałem wyżej.Wiem, że ja się nie dam dymać

, kupię go jak stanieje alboużywkę.
Nie ma się z czego cieszyć, że ten„nasz nikon” taki przodownik w tej dziedzinie lustrzanek. Bardzo mi żal, że nie ma większej konkurencji poza canonem.
Do tego ten fanatyzm na punkcie napisu... porażka. Ludzie wezmą kredyty itp. żeby tylko mieć, patrzeć i głaskać.

P.S.
Ale jest nadzieja....
Nadzieja w Olympusie i m4/3. Wszystkoidzie w dobrą stronę, powoli ale ku lepszemu.
Jeśli dożyję takich czasów, żebezlusterkowce dogonią jakością zdjęć chociaż D3s to z wielkąulgą sprzedam ten cały żółty złom i kupię Olympusa EM-3 +M.Zuiko Digital 300/2,8 IS PRO
Pozdrówka