Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 99

Wątek: Sigma 10-20 i 70-200 dla 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hmm... AF jest przydatny pod warunkiem ze działa sprawnie, szybko i pewnie. MF jest fajny ale:
    - trzeba miec dobry wzrok (oraz duzy jasny wizjer) zeby móc wyostrzyć tam gdzie się chce
    - obiekt ktory fotografowujecie jest w miarę statyczny

A piszę to bo od roku posiadam Pentacona 50/1.8 m42 a od tygodnia Sigme 30/1.4. Mechaniczne pierscienie do ostrości podobaja mi sie bardziej anizeli elektronicze ostrzenie ZD, ale i tak mam problemy ze złapaniem ostrości. Z reguły AF robi to lepiej odemnie choć im dalej od celu tym łatwiej mi złapać ostrość w MF (to oczywiste bo i GO rośnie). Panowie wracając do wątku nie każdy potrafi manualni złapać focus tam gdzie chce i tu jest pies pogrzebany w przeciwnym razie wszyscy chętnie korzystaliby ze szkielek manualnych.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Panowie wracając do wątku nie każdy potrafi manualni złapać focus tam gdzie chce i tu jest pies pogrzebany w przeciwnym razie wszyscy chętnie korzystaliby ze szkielek manualnych.
    A jeśli dochodzi wada wzroku to już po ptokach. Okulary przeszkadzają a bez nich nie jestem w stanie ocenić ostrości pomimo małej wady (astygmatyzm 0,75).
    Dlatego mam obiektywy tylko z AF i z silniczkami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    sławekb: nie pognębiaj
    Mam to samo, a od wczoraj zmagam się z manualem bo .... chciałem zobaczyć jak to jest, skoro tylu entuzjastów.
    Testy, ćwiczenia, próby swoją drogą, ale zamówiłem matówkę więc może będzie lepiej .... hmm. Ostrzenie na LV z powiększeniem jest dobre i skuteczne ale do statywu. Jakoś przyzwyczaiłem się do patrzenia w wizjer. Ponadto za stosunkowo niewielkie pieniądze można mieć przysłonę 1.4 na początek aby to poznać.
    kisi: czy ta sigma z motorkiem na 1.4 daje ostrość akceptowalną?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    kisi: czy ta sigma z motorkiem na 1.4 daje ostrość akceptowalną?
    Najlepiej sam oceń - sa w galerii fotki osób ktore ja posiadają np. dzemski. Dla mnie ma ostrość wystarczającą, oczywistym jest ze nie sięgnie do pięt Leice 25/1.4 ale tez z "jakogoś" powodu owa Leica jest droższa. Dla mnie problemem jest trafić w ów punkt ktory chciałbym aby był ostry. To spora loteria, choć jak do tej pory robiłem fotki 1.5 rocznej córce a to ruchliwy dzieciak wiec i wiekszy problem to zrobić. Jesli sie uda trafić to na ostrość nie można narzekać.
    Panowie majać ową SIGME zdałem sobie sprawe z dwóch rzeczy:
    - dlaczego kitowe obiektywy sa ciemnawe (pomijając cene) - ludzie zniechęcili by sie do fotografii
    - jaką sztuką jest trafić w ostrosc tam gdzie sie chce
    - jaka sztuką jest pstrykać fotki na MF

Ta wiedza uczy pokory ze z fotografią nie jest tak ze "...chop na krowe i będzie ciele".
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    MicSzu: różnica w cenie w polsce to prawie 1000 zł, dochodzi jeszcze 2mm w krótszym końcu, a to jest nie do przecenienia.

zuiko: 98,2 stopnia
    sigma: ponad 100 stopni
    Dokładnie to:

ZD 89°

Sigma 94,5°

Ja dodam, że te Sigmy pod 4/3 są większe niż pod pozostałe bagnety.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    C+:

jak to większe? zawsze mi się wydawało że wymieniają tylko bagnet (który w 4/3 jest największy) oraz oprogramowanie a reszta ma stałe gabaryty...

rocco
    Gość
    Do Sigma-Warszawa:
    A tę długą Sigmę pod Olympusa to już można kupić?

Cytat Zamieszczone przez rocco
    Do Sigma-Warszawa:
    A tę długą Sigmę pod Olympusa to już można kupić?
    70-200 F2.8?
    Będą w kwietniu, tak samo jak i 10-20...

Marcin510
    Gość
    sigma 10-20mm
    szklo jest fajne, mam je w nikonie

jego zaleta jest szerokosc, ale to na nikonie

w olku bedzie tylko 20mm zamiast 15mm
    no i niestety bedzie bardziej mydlane, bo samo szklo ostroscia nie grzeszy na cropie 1.5 a co dopiero na 2.0

takze duzo powodow nie bedzie do jego kupna w olku skoro mowicie ze 11-22 jest bardzo dobre

poza tym nie wiem jak inne sigmy, bo nie mam porownaania ale mam wrazenie ze sigma jest zrobiona tandetnie (wrazenie sprawia solidnej, i jest bardzo ciezka), po tygodniu uzytkowania do srodka wpadly mi paprochy i jakis wlosek

po 2 tygodniach sie rozkalibrowala, tak ze jedna strona byla calkowicie mydlana
    widac ma tendencje do duzych wewnetrznych luzow, trzeba obchdozic sie jak z jajkiem i unikac wstrzasow
    wyslalem do serwisu i skalibrowali toto wywalili paprochy i znow jest ostra jak powinna

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mi wystarczy żeby ostrość była na poziomie kita.