Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 130

Wątek: Jaki bezlusterkowiec do 2600zł ?

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ... Nie żeby tanie lustro z kitem było przesadnie duże i ciężkie, ale na pewno jest bardziej upierdliwe.
    Zaciekawiła mnie ta teza, mógłby kolega rozwinąć ją?
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Niestety ten obiektyw jest fatalny.

Puszka sama w sobie fajna, ale ciekawych obiektywów jest tylko kilka:

50 f/1,8 (tani)
    35 f/1,8 (w miarę tani)
    10-18 f/4 (dość drogi, ale fajny)
    16-70 f/4 (j/w)
    70-200 f/4 (piekielknie drogi, ale parametry zacne)
    Osobiście 16 50 pozbyłem się w tydzień po zakupie bo zdecydowanie wolę stałki.
    Za 16 50 dostaniesz od ręki 350zł.
    Za to można kupić fajny mały naleśnik 16 2.8. Wcale nie takie złe za takie pieniądze i obrazek nie najgorszy.
    Ewentualnie coś z sigmy, równie taniego i ostrego.
    To taka wersja budżetowa a zestaw dla amatora jak znalazł.
    Oczywiście idąc dalej w górę ( tak jak pisałeś ) optyka E wcale nie jest przyjemna pod względem cen. Z resztą cała gama bezluster za szkła z serii premium/pro woła sporo kasy.
    To już norma.
    Kiedyś myślałem,że jak nie ma lustra to taniej, bo prościej itp. No i że tylko Fuji i FE to drożyzna ale i u Nas w mikrosystemie ceny z tej półki potrafią zaboleć.
    Reasumując A6000 to świetna puszka....
    polecam chociaż już sam jej nie mam
    pozdr.
    R/

edyta: 16 50 można zamienić na 18 55. Powinno być ciut lepiej

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź (MAF)
    Jednak Pentaxa odrzucę z racji jego gabarytów (byłby znacznie mniejszy niż C40D ale jednak chyba jeszcze trzeba zejść niżej)

Więc będę chyba kierował się ku Olkowi
    Teraz dokładnie muszę przeanalizować obiektywy, w tym stałki.

A mam pytanie.
    Ojciec ma 2gi zestaw kitowy (krótki i długi zoom) obiektywów z sytemu 4/3. Teoretycznie zamiast brać kita np. do Olka M10, mógłbym od razu wziąć samo body + jakąś stałke.
    Jak wyglądała by współpraca z takimi obiektywami tz kitowy 4/3 do kitowego micro4/3?
    To, że będzie trochę wiekszy nie będzie mi raczej przeszkadzać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez edelwolf Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź (MAF)
    Jednak Pentaxa odrzucę z racji jego gabarytów (byłby znacznie mniejszy niż C40D ale jednak chyba jeszcze trzeba zejść niżej)

Więc będę chyba kierował się ku Olkowi
    Teraz dokładnie muszę przeanalizować obiektywy, w tym stałki.

A mam pytanie.
    Ojciec ma 2gi zestaw kitowy (krótki i długi zoom) obiektywów z sytemu 4/3. Teoretycznie zamiast brać kita np. do Olka M10, mógłbym od razu wziąć samo body + jakąś stałke.
    Jak wyglądała by współpraca z takimi obiektywami tz kitowy 4/3 do kitowego micro4/3?
    To, że będzie trochę wiekszy nie będzie mi raczej przeszkadzać.
    Musiałbyś kupić przejściówkę z dużego systemu. AF będzie działać wolno. Według mnie nie ma to sensu w przypadku kitów. Nie wiem ile kosztuje przejściówka, ale za używane kity zapłacisz niedużo. 40-150 kupiłem i sprzedałem za 350zł. Cen 14-42 nie znam, ale pewnie też w tej okolicy.
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    .... Teoretycznie zamiast brać kita np. do Olka M10, mógłbym od razu wziąć samo body...
    Nie opłaca się bo w zestawie z Olkiem kity ( 12-50, 14-42 ) wychodzą całkiem tanio, z resztą nie tylko te z tych entry level...
    No a z drugiej strony pod Olkowe body będziesz podpinał dużego kita z 43, raz że będzie wolniej,a dwa że wszystko będzie większe...

........ + jakąś stałke...
    To podstawa,coś szybkiego i ostrego. Z resztą jak wszystkie szkła z mikrusów

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    oka, to w takim razie zapominam o tamtych kitach :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ja bym to zrobił zupełnie inaczej Zostawiłbym 40D, dokupiłbym nowy 50/1,8, a później jeszcze 85/1,8 i masz genialny sprzęt do fotografowania młodej modelki za pół ceny w porównaniu z innymi systemami. Dodatkowo do Canona łatwo jest dokupić jakąś lampkę do zdjęć w domu. Na wycieczki zabierałbym jakiś kompakt. Spokojnie zastąpi Olka z kitem.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Ironia dzisiejszych czasów. Zbyt dużo jest do wyboru
    Imho zostałbym przy bezlusterkowcu, no ale to tylko moje zdanie.
    Jak nie a6000 to bierz Olka 10 albo 10II a będzie Pan zadowolony Na początek możesz zostać przy samych kitach, które przecież nawet całkiem fajnie rysują...Z czasem można poszukać fajnej stałki, jak nie zależy Ci na szybkim af to Panas 20. Genialne szkło za małą kasę.
    A jak wężej i pod portret to systemowe 45 1.8. Równie dobre ale w moim odczuciu specyficzne, trzeba je polubić.
    pozdr.
    R/

edyta: Do domowego użytku jest tania lampka, nissni i40 i kosztuje około 6 stówek.
    Ostatnio edytowane przez robertos102 ; 6.01.16 o 00:26

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zostawienie 40-tki byloby najlatwiejsze, to fakt :P
    Ale juz pozbylem sie swoich 2 obiektywow.
    Mozna powiedziec, ze "zapragnalem" czegos mniejszego, czegos nowszego... z dwoch powodow.
    Raz, ze od dluzszego czasu znacznie mniej korzystam z aparatu, a dwa mam w pamieci jak szwedajac sie gdzies na wyjazdach, 40D z podpietym 17-40L dawala o sobie mocno znac, wiszac mi na ramieniu.
    Wtedy zrodzil sie pomysl tej wymiany dotyczacej obecnych obszarow fotografowania a potem doszedl temat przyszlej modelki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    No to popatrz sobie na ceny szkieł podobnych do 50/1,8 i 85/1,8 w innych systemach. Moim zdaniem w tej sytuacji pozbywanie się 40D nie ma sensu, a Olek z kitem nie jest mistrzem jasności i są kompakty, które spokojnie go zastąpią na wycieczkach.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.