Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: FF (full frame) Sony.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Koledzy, moje myslenie jest takie.
    Jak bylem licealista kupilem Smiene 8M( spory wydatek), potem zmienilem system na Zenita a potem na Exe, a potem na Practice, a potem na Nikona i Kieva19, a potem na manualne Canony FD ( uzywki z Niemiec), a potem na Canony EF( EOS-y)- byl i OM.
    Teraz to mam powalone dopiero. Wszystko z innej wsi.
    Za kazdym razem kupe szmalu na szkla, lampu, filtry ( no bo inne srednice), wezyki, wyzwalacze, futeraly, gripy, baterypacki, fotocele, srele i dupele.
    Wiec jak 4/3 padnie to sobie kupie nastepny system, jaki tam bedzie pod reka. I tak przeciez co 3 lata musi sie kupic cos nowego, bo starym sie przeciez nie da focic!!
    Wiec nic sobie nie robie z tego co i kiedy padnie. Zawsze tracilem to i teraz strace.
    Wracajac.
    Zona mnie nienawidzila z calego serca. A dzieci nie przymkna mi powiek po smierci. Pamietam jak kupilem EOS-a 600, EF-M a potem 5, jaki to kawalek szmalu byl. A kolega (duzo madrzejszy) focil cale lata eos-em 1000, jeszcze lepsze fotki niz ja i to w profesjonalnym zakladzie foto. Smial sie ze mnie, ze jestem onanista.
    Ja wydawalem krocie by przetestowac szkla, ktore jest lepsze i ostrzejsze "na piczny klak"( to cytat ze starych fachowcow- bez obrazy) i nocami myslalem jakie szklo by tu sprowadzic ze Stanow ( bylo taniej i przy odsprzedazy sie nie tracilo a nawet zarobilo troszke).
    Wiec przezywalem wszystko jak mrowka orgazm, chociaz zdawalem sobie sprawe z tego, ze zwykla Practica robie takie same zdjecia jak EOS-em.

Kiedys sie objuczylem gratami i robilem za guru na jakims kursie zawodowym.
    Poznalem mloda i bardzo ladna mezatke, ktora niesmialo spytala, czy robi fajne fotki.
    Jak mi pokazala to mi szczena opadla, przepiekne portrety jej malych dzieci i meza. Przepiekne inne zdjecia. jak sie okazalo, ze ma tylko Zenita z 58mm i nic wiecej, to pochowalem graty i przez miesiac nie wyjmowale.
    Pomyslcie- Zenitem, standartem 58mm i na dodatek kobieta.
    Zawsze uwazalem, ze cacuszka techniczne ograniczaja inwencje i rozleniwiaja. Zas niedoskonalosci wymuszaja myslenie i w konsekwencji daja lepsze efekty.
    Chocby focenie z jednym szklem! Stalka! Mozna dokupic wrotki i ma sie Zooooom i jeszcze sie zostaje sportowcem.
    Bez zartow, na przyklad. Focilo sie szybkie sceny bez AF ustawiajac ostrosc wczesniej na jakis przedmiot i korzystajac z glebi ostrosci ( na pierscieniach stalek byly genialne kalkulatorki). Jesli osoby znajdowaly sie w strefie ostrosci to sie focilo. Dzis potrzeba super dobiegaczki. Canonierzy placza, ze 5D nie ma fajnej dobiegaczki i za nic nie moga zrobic fotki koszykarzom na sali. Jakby nie mogli ustawic ostrosci na tablicy do kosza lub w innym miejscu i poczekac na sytuacje przy rzucie pilka. W koncu jestesmy amatorami i nie musimy miec tysiecy zdjec robionych seriami po 12/sek z jednego meczu. Wystarczy kilkadziesiet ciekawych ( a te sa pod koszem akurat w jednym miejscu).
    Zawodowy fotograf musi miec wszystkie ujecia z meczu, ale on wyposazony jest w jakies 1D a tam dobiegaczka jest w porzadku.
    Amator moze kupic na drugi dzien gazete.
    Albo magiczna GO. Kazdy chce miec papierowa. A ja chce miec wieksza! Przynajmniej w 90% sytuacji. Ludzie chca miec ostre fotki, a nie artystyczne mamlaki. Babcia na wersalce w czasie blogoslawienstwa tez ma byc ostra, a nie tylko lewe oko pani mlodej.
    Przyznaje, ze kilka- kilkanascie portretow z niewielka GO takze warto wykonac.
    Jak wykonywano fotki w czasach filmow ISO25? Albo gdy emulsja miala znacznie nizsze jeszcze czulosci. W mojej mlodosci bylo to iso 50, a 100 to juz bylo ok. 200 mialo ziarno wrecz artystyczne.
    Racja lepsze jest wrogiem dobrego i postep jest nieunikniony. Tylko czy nam chodzacym po polach i lasach, po ulicach i wycieczkach potrzebne sa cuda techniki- wielkie i ciezkie. I szkla jasne- ciezkie.
    Na koniec zanudze Was opowiescia.
    Pojechalem w Tatry z kolegami. No i kazdy czyms tam focil, a ja nabralem wielka torbe szkiel, lampe, dwa body i statyw. No i kolesie ida i pstrykaja jakimis lekkimi szkielkami na leciutkich aparatach, a ja z gripami, pelen wypas. Rozstawiam to na kamieniach ( statyw), wyjmuje z torby, wkladam, ukladam na kolanach jedno, by wyjac drugie, potem od nowa by to schowac. Koszmar, krew mnie zalala.
    Innym razem postanowilem w samotnosci, bez kolegow, co bez przerwy ponaglaja.
    No ale musialem z tym worem chodzic do kibelka ( ciasny jak cholera) bo balem sie zostawic w schronisku na stole, albo na kwaterze, albo na dworcu. Caly czas pilnowalem majatku! Koszmar!
    Potem na Wegrzech na basenach uzmyslowilem sobie, ze jestem idiota! Niewolnikiem hobby, ktore zamienilo moje zycie w koszmar. Mojej rodzinie( nienewidzili pozowac do kolejnych testow i blyskania w oczy), przyjaciolom. Zamiast wakacji i luzu, kapieli i szukania wrazen i piekna, ciagle ten wor z gratami.
    Od lat mam to w ..... wiecie gdzie?!? Owszem Fuji f710 maly metalowy genialny kompakcik ze sterowaniem jak w lustrze, matryca typu SR ( podwojny czujnik), RAW. Jasny obiektyw. Wszystko w pięści sie miesci. Jeszcze wczesniej analogowa Yashica T4*- genialne 35mm Zeissa i nic wiecej. A zdjecia lepsze! Bo zanim wyszukam w worze sprzetu, to mi ucieknie motyw. A tu zawsze mam.
    Przepraszam, ze sie tak rozpisalem.
    czesc.ch.
    Uzmyslowilem sobie jeszcze jedno. Zakup albumow z najpiekniejszymi fotkami jest tanszy od zakupu sprzetu i wyjazdow w swiat, mozna siedziec w domu i sie wszystko ma pod reka. Za zamiast focic to ogladac NG.
    No tym razem to zartowalem!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    fajnie się nakręcacie chłopaki... może ktoś wywróży z fusów kiedy wyjdzie E-3 bez bandingu albo która seria aparatów jest "bezpieczna"?

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jedno pytanko - kupiliście lustrzankę żeby robić zdjęcia, czy wymieniać body i obiektywy na nowe wersje?

Co dałoby mi FF? Mniejsze szumy? Ale po co, jeśli robię do ISO400 bo więcej mi nie potrzeba? Jeżeli coś jeszcze dokupię, to E510 dla stabilizacji i LV. Jeżeli za 5 lat 4/3 przestanie istnieć to co niby ma to zmienić? Aparat to komputer który trzeba upgrade'ować, bo wymagania gier rosną? Co się niby stanie, jeżeli kupię sobie cały system który upadnie? Skoro kupiłem masę szkieł, to przecież nigdy już nie będę musiał go zmieniać - mam wszystko. Czy za 20 lat będą aparaty które robią zdjęcia ładniejsze niż np. E500? Naprawdę już nie rozumiem tego jojczenia.

Jak królowały kompakty i lustrzanki z potwornym szumem, to można było planować i przebierać. Teraz nawet entry levelowy E510 daje możliwości takie, że dalsze żyłowanie parametrów nie ma żadnego znaczenia dla robienia zdjęć.

Aparat jest jak farby, nie jak komputer.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    A nie mówiłem?...

I co ten temat ma jeszcze wspólnego z FF Sony'ego? Zaraz zrobię porządek.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

OFFTOP OFFTOP

Suchar, jesteś jedynym modem, który tak strasznie tupie nogą i się "wtranca". Ja wiem, że to rola moda, się "wtrancać", ale czy to nie przesada?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: OFFTOP OFFTOP

Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Suchar, jesteś jedynym modem, który tak strasznie tupie nogą i się "wtranca". Ja wiem, że to rola moda, się "wtrancać", ale czy to nie przesada?
    Nie wiem, może tak. Dzięki za zwrócenie uwagi, przemyślę to. Niestety, ale jak czytam takie wątki i te hm... dziwne treści, to nie poprawia to nastroju... A czytać je muszę i potem porządkować... :/ Nie wiem, też mam wrażenie, że jestem ostatnio jakiś nerwowy. Przemyślę to. I tak pewnie będę tu musiał posprzątać...

PS. Może powinienem po prostu działać i nie mówić o tym.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cóż, kiedyś we wprawnych rękach Zenit mógł robić takie same fotki jak jakiś topowy Nikon czy Canon, bo nawet przy tych samych umiejętnościach fotografa można było wsadzić w każdy ten sam film. To była tylko puszka na film, z udogodnieniami bądź bez.

Dziś już nie ma filmu, ale matryca + procek + soft i teraz aparat ma większe znaczenie.
    Owszem, można obchodzić słabości każdego aparatu, ale wygodniej mieć większe możliwości.
    Po co komu stabilizacja skoro można mieć statyw bądź woreczek z grochem - to tylko kwestia wygody (lenistwa). Puryści obejdą się bez stabilizacji. Większość jednak się z niej ucieszy.
    Po co komu wysokie użyteczne ISO, skoro można robić na ISO 100? Ale nie w każdej sytuacji to wygodne, i nie wszystke efekty da się w ten sposób uzyskać.
    Itd.
    Owszem, można robić zdjęcia każdym aparatem umiejętnie obchodząc jego słabości.
    To fotograf robi zdjęcia.

Jednak podobnie można jeździć "gołym" samochodem, też dowiezie na miejsce. Tylko dlaczego mimo to wolimy takie z klimatyzacją, wspomaganiem, elektryką, mocniejszym silnikiem?

Ci którzy zauważyli trend do FF a mają Olka, martwią się po prostu czy dobrze zainwestowali, czy Olek się utrzyma. Lepiej wydając 1000 zł wydać je na coś co trzyma poziom konkurencji niż to co jest poniżej. Nawet jeśli 50% możliwości sprzętu nie wykorzystujemy.

Ale oczywiście można przecież robić świetne fotk E300 z 14-45. I po co komu więcej?
    Więcej chcą tylko onaniści sprzętowi.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pokasuj nam posty najlepiej, bo nasza dyskusja nie zgadza się z jakimś napisem na górze strony.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Pokasuj nam posty najlepiej, bo nasza dyskusja nie zgadza się z jakimś napisem na górze strony.
    Czy ja tu jestem jakimś wrogiem publicznym? O co chodzi Chcę tylko, byście potem nie musieli się babrać w bajzlu, jaki się tworzy. Czy to za dużo? Po takich tekstach to mam szczerą ochotę zrezygnować z tego moderowania i nic mnie już nie będzie obchodziło, co się z tym forum dzieje. I chyba tak zrobię.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    A nie mówiłem?...

I co ten temat ma jeszcze wspólnego z FF Sony'ego? Zaraz zrobię porządek.
    Otóż, skoro moderator tego nie dostrzega, spieszę wyjaśnić, że informacja o FF matrycy Sony dobitnie pokazuje kierunek obrany przez producentów lustrzanek cyfrowych i o tym jest dyskusja, a więc ma wiele wspólnego z FF Sony. Czy użytkownicy w tym wątku mieliby dyskutować o zdjęciu nowego sensora, czy może o tym jakie fajne jest na nim upakowanie pikseli, żeby moderator był zadowolony ze zgodności z tematem??