Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: FF (full frame) Sony.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak już gdzieś się na tym forum wypowiadałem: fizyczna wielkość matrycy, to przede wszystkim plastyka. Wszelkie dywagacje o wielkości szumu z tym związane są bezcelowe - to elektornika, więc tu wyścig trwać będzie. Rodzi się tylko pytanie do jakich granic?
    Wracając do plastyki. Chodzi między innymi o głębię ostrości - czy też raczej o rozmycie tła. I nie mam tu na myśli owych 3 czy 4 mm czystego, krwistego i morderczo ostrego obszaru na którym skupia się uwaga widza, a to, co dzieje się metr, dwa metry dalej.
    Przykład z naszego forum zapodany przez kolegę Mily:
    wraz z jego opisem:
    u gory 50mm x1.6 czyli jakby nie patrzyc 80mm na canonie 30d. Jpg prosto z aparatu, kolory zdjete coby nie rozpraszalo. Na body zapiety smc takumar 50:1.4 przymkniety do 2.0. Na dole pelna klatka 85mm ze szklem 85:1.8 domkniety rowniez do 2.0.
    Mnie to akurat bardzo rusza, bowiem w foceniu zainteresowany jestem głównie portretami.
    Z drugiej strony, jeśli kogoś pasjonuje fotografowanie przyrody, podglądanie dzikich zwierząt czy też macro, to myślę, że Olek jest tu nie wątpliwie najlepszym wyborem - właśnie ze względu na crop.
    Osobiście nie sądzę, by inżynierowie Olympusa szli w jakieś cuda na patyku w postaci 3CCD. Po prostu na rynku wypełni daną niszę i prawdopodobnie będzie miał tam dość mocną pozycję. A przy tym bądźmy szczerzy - sprzętem tym można przecież robić wszelakie doskonałe zdjęcia - co widać chociażby po galerii na tym forum.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Michu, głos rozsądku z zaprzyjaźnionego forum
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie ma co się martwić. Tak myślę, że jeśli Olek zdobył już pozycję na rynku to tak łatwo jej nie odda. Technika idzie do przodu w takim tempie że osobiście nie martwię się o to co stanie się z małymi matrycami Olympusa. Teraz jakiś żal sie pojawia...że to że tamto. Ale zobaczymy co będzie pod czas wydania ewentualnych następców E510, E410 czy może E3
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    Racja. Masowa produkcja FF w końcu się rozkręci. Najpierw Canon wyszedł z 5D. Inni widzą że też trzeba. Będzie następca 5D, Nikon wypuści konkurencję. Sony do nich doszlusuje, najpierw z topową Alfą, potem z numerem niżej. Pentax z Samsungiem nie będą mieli wyboru. Każdy ma w swojej ofercie szkła FF, więcej lub mniej.
    Potem jak już się zacznie ostrzej na rynku w segmencie 5D, ktoś wypuści FF w niższej półce (40D, D300, A700, K20, E3) i reszta za nim pójdzie bo nie będzie miała wyboru. Albo połączą te półki. Fakt faktem że wtedy potencjalny następca E3 nie będzie miał już tam czego szukać z 4-krotnie mniejszą matrycą. Być może E3 to ostatni reprezentant 4/3 w tym segmencie... Następców być może nie będzie.

Jak już każdy będzie miał w semi-pro FF, ktoś wypuści FF w budżetowym segmencie. Produkcja matryc FF już się tak rozkręci, że będa tanie. I historia się powtórzy. A potem zakończą produkcję APS.

W końcu wsadzą FF w droższe kompakty w stylu Sigmy DP-1 czy Ricoha ze stałą optyką. Kompakty z zoomami będą miały mniejsze matryce.

To pewnie spokojnie dekada i kilka generacji modeli, ale w końcu się dokona.
    i wtedy e-system upadnie
    Piotr_0602 Ty to jesteś jak Nostradamus prawie
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Matryca FF z upakowanymi pikselami niesie z soba koniecznosc zastosowania wybitnych szkiel. Mozna wsadzic eLki 85/1,2 , czy 35/1,4 po 5 tysiecy i cieszyc sie dobrym obrazem. Ale z zoomami klasy L nie jest juz tak wesolo i wiele egzemplarzy trzeba przewalic by trafic na dobry.
    Nikon musial przygotowac 12-24/2,8 oraz 24-70/2,8 i 70-200/2,8 zupelnie od nowa. Kazde ze szkiel to cala kupa kasy. Nie dla amatorow w kazdym razie.
    Stare szkla czesto sa nie do uzytku. Musialem sprzedac swoje, nawet stalki takie jak 24/2,8 -szklo piekne w analogu a slabe przy matrycy.
    Olympus stworzyl nowy system, ktory nie nawiazuje do starych norm powiazanych z filmem.
    Taki E3 ma wysoka cene nie dlatego, ze jest w nim matryca FF czy 4/3 czy inna. Droga jest ta fenomenalna kostrukcja- puszka, wizjer 100%, uszczelnienia, te antyszejki i inne duperszwance. Gdyby ta sama puszka miala matryce FF to kosztowalaby nie 5 tysiecy ale 15, jak D3 Nikona. Stac Was na to? No ko kupujcie D3 i nie gledzcie!
    Wiec mi nie piszcie, ze matryce stanieja i bedzie gites. Stanieja i wsadza FF w plastik typu 350D i bedzie kosztowalo 2 tysiace. Ale dla wielu to bedzie szajs gorszy niz 4/3 w puszce E3.
    Sam rzadko pakuje iso 800, nawet jak foce Canonem. Po co? Radze sobie na iso 400.
    Plenerowe tylko na iso 100. A tu slysze o 25600 i iso 50 000.
    Kto z Was foci sport i potrzebuje czasu 1/1000 na ciemnej sali? Nawet jak kto bedzie pracowal dla prasy to sobie kupi jakis wypas i mu starczy. Ale dlaczego pisze o tym 90% uzytkownikow forow fotograficznych? Robiacych przeciez fotki amatorsko, dla siebie.
    To tak jakby samochodziarze wszyscy deklarowali, ze ich celem jest zakup Bentlei i Rollsow, albo Porszakow. Bo Audi A4/6 to gowno, bo ma szumy na iso 3200.

Mam fuji s7000 juz pomad 3 lata. To staruszka, ale pieknie sie trzyma. moralnie i technicznie wg. wielu staroc. Matryca tycia malutka 1/ 1/8 cala.
    Ale zdjecia lepsze niz z Canonow z cropem 1,6 przynajmiej w jpg a i w RAW takze.
    Sam robie zdjecia gorsze a czasem dosc udane roznymi aparatami i nie za bardzo lacze jakosc fotki z wielkoscia matrycy.
    A szkla? Latwiej je skonstruowac dla mniejszej matrycy, moga byc przy tym jasniejsze.
    Nowe fuji f100( cos tam) bedzie mialo 28-400, czy tez 24-400( nie pamietam)/2,8-5,9 przy matrycy wielkosci 2/3. Jakosc jak znam fujinony bedzie bdb. Prosze skonstruowac mi takie szklo pod FF.

Nasze dywagacje sa do niczego krotko mowiac. Nie mamy po 30 tysiecy zlotych na puszke i szkla, nie klepiemy caly dzionek fotek, na dodatek wiekszosci to do niczego nie jest potrzebne. Wystarczy fuji f6500FD, do konca zycia! By zrobic wszystko co trzeba w pieknej jakosci.
    No niektorym to nie starczy, ale tylko nielicznym.
    Tymczasem marketing narobil Wam moi koledzy takiej sieczki z mozgu, ze o niczym nie myslicie jak o nowym ISO, matrycy i jakichs duperelach. Tylko po co, skoro siedzicie non stop w necie i nie focicie? A seks, a piwko, a kumple w realu, a mecz, narty i plywanie, a w gory, a przyroda i inne takie, jak chocby kino.
    Sa dni, ze robie sporo fotek i jakos mi wystarcza to co mam w reku, zawsze mnie dziwi, ze innym nie wystarcza?
    Czesc.h.

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Tymczsem marketing narobil Wam moi koledzy takiej sieczki z mozgu, ze o niczym nie myslicie jak o nowym ISO, matrycy i jakichs duperelach. Tylko po co, skoro siedzicie non stop w necie i nie focicie? A seks, a piwko, a kumple w realu, a mecz, narty i plywanie, a w gory, a przyroda i inne takie, jak chocby kino.
    Dołożyłeś
    Aż w oczy kole...prawda.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chomsky, kurde, jak ja Cię lubię, chłopie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    a ja się pod chomskiego tekstem podpiszę obydwiema rękami

marketing, marketing, marketing
    a z realem ma to tyle wspólnego, że nie będziecie mieć kasy na żarcie. ;P

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Olek w końcu się rzuci na 6x6

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    hehe, Chomsky ma zupełną rację ale chyba każdy z nas chciał by miec FF-a i wiadro szkła...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?