Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: FF (full frame) Sony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan
    Historia rozwoju matryc przypomina mi sytuację jaką od kilku lat możemy obserwować na rynku wyświetlaczy LCD.
    Nie strasz... 95% to beznadziejne TNki .. taniość rządzi.
    A przyzwoite monitory robią Eizo, Nec i dosłownie 2-3 innych za dość konkretne pieniądze.
    Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W kwestii jakości nic się nie zmieniło. Jakość dalej zależy od potrzeb i pieniędzy jakimi dysponujesz Chodzi o to, że kiedyś na jeden spełniający wymogi wafel przypadał spory odsort wafli nie spełniających kryteriaów jakościowych. To pordażało koszty produkcji. I Teraz możesz kupić sobie LCD 20" w cenie 800zł, gdzie kilka lat temu trzeba było zapłacić 1600zł za panel 15" o znacząco gorszych parametrach.
    zaraz zaraz

Na panelu 20" za 800 zł niebieska kartka " u góry" ma inny kolor niż "na dole". I nie ten kolor o który chodzi. Nic (albo niewiele) zmieniło się od paru lat. Poza tym, ze na 20" jest to bardziej widoczne niż na 15"
    Kąty prawo / lewo dalej beznadziejne.
    Paleta kolorów... Zamiast realnego skrócenia reakcji matrycy - mamy dopalacze i "markieting" polegający na mierzeniu tego czasu w sposób niewiele mający wspólnego z realnym użytkowaniem.

The z00m
    Gość
    Historia rozwoju matryc przypomina mi sytuację jaką od kilku lat możemy obserwować na rynku wyświetlaczy LCD.
    Nie strasz... 95% to beznadziejne TNki .. taniość rządzi.
    A przyzwoite monitory robią Eizo, Nec i dosłownie 2-3 innych za dość konkretne pieniądze.
    Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W kwestii jakości nic się nie zmieniło. Jakość dalej zależy od potrzeb i pieniędzy jakimi dysponujesz Chodzi o to, że kiedyś na jeden spełniający wymogi wafel przypadał spory odsort wafli nie spełniających kryteriaów jakościowych. To pordażało koszty produkcji. I Teraz możesz kupić sobie LCD 20" w cenie 800zł, gdzie kilka lat temu trzeba było zapłacić 1600zł za panel 15" o znacząco gorszych parametrach.
    zaraz zaraz

Na panelu 20" za 800 zł niebieska kartka " u góry" ma inny kolor niż "na dole". I nie ten kolor o który chodzi. Nic (albo niewiele) zmieniło się od paru lat. Poza tym, ze na 20" jest to bardziej widoczne niż na 15"
    Kąty prawo / lewo dalej beznadziejne.
    Paleta kolorów... Zamiast realnego skrócenia reakcji matrycy - mamy dopalacze i "markieting" polegający na mierzeniu tego czasu w sposób niewiele mający wspólnego z realnym użytkowaniem.
    Boziu kochana Coś się czepił tych paneli za 800zł. Przykład miał pokazać jak wiele się zmieniło na rynku LCD w drodze udoskonalania technologii produkcji. Biurowy LG 15" o dramatycznie kiepskiej jakości kosztował dwa razy więcej niż obecnie 20" LCD o lepszych parametrach To, że tani panel 20" nie spełnia Twoich oczekiwań jest bez znaczenia. Czy 21'1" Eizo S2111W-K lub 21.1" CE210W-K jest dla kolegi wystarczająco dobry?

Na rynku matryc chyba jesteśmy świadkami podobnej sytuacji. Produkcja matryc staje się w miarę udoskonalania technologii znacząco tańsza przez co z czasem FF będzie mogła być oferowana w produktach przeznaczonych na segment semi i amatorski. Udoskonalanie procesu technologicznego pozwala obniżyć koszty produkcji czyniąc produkt tańszym przez co bardziej przystępnym, ale i osiągnąć lepszą jakość obrazowania. To dobrze wróży użytkownikom, którzy z FF będa mogi skorzystać.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    AAAAA koniec świata, Sony ma FF......

"A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    To, że tani panel 20" nie spełnia Twoich oczekiwań jest bez znaczenia. Czy 21'1" Eizo S2111W-K lub 21.1" CE210W-K jest dla kolegi wystarczająco dobry?
    Czyli wybór przed nami taki - albo kupować badziewne FF za 3k - 4k, albo płacić kwoty za produkty z matrycami FF super jakości na obecnym lub wyższym poziomie. Dla mnie to nic nie zmienia, bo nie chcę badziewnego FF i nie stać mnie na taki ekstra

Pytanie, czy w pościg za konkurencją ruszy teraz Olek z coraz tańszymi i badziewnymi matrycami/aparatami w ręku.

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    E3 + sigma 30/1.4, AF jak błysk, ostrzy w szarówce
    Dzemski, gratuluje nabytku :mrgeen:
    Nie zapomnij dopisać w profilu

Kurczę, zazdrość to paskudne uczucie :/

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    oj tak E-3 marzenie a to czy wypuszczą FF za 3-4 K to przynajmniej przez najblizsze lata raczej nie możliwe bo sami sobie by zaszkodzili...Echh.. co ta sprzęto mania robi z ludzmi
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    To, że tani panel 20" nie spełnia Twoich oczekiwań jest bez znaczenia. Czy 21'1" Eizo S2111W-K lub 21.1" CE210W-K jest dla kolegi wystarczająco dobry?
    Czyli wybór przed nami taki - albo kupować badziewne FF za 3k - 4k, albo płacić kwoty za produkty z matrycami FF super jakości na obecnym lub wyższym poziomie. Dla mnie to nic nie zmienia, bo nie chcę badziewnego FF i nie stać mnie na taki ekstra

Pytanie, czy w pościg za konkurencją ruszy teraz Olek z coraz tańszymi i badziewnymi matrycami/aparatami w ręku.
    Sam sobie jestem winien Na FF w tanim lustrze musisz jeszcze poczekać. Skoro musi upłynąć jeszcze troszkę czasu to chyba nie sądzisz, że dostaniesz w przyszłości gorszej jakości FF niż w obecnym 5D Obniżenie jakości względem tego co jest obecne na rynku nie będzie miało racji bytu ponieważ jakość z APS-C już jest na wyskokim poziomie i będzie pewnie lepsza.

Cytat Zamieszczone przez MicSzu
    Echh.. co ta sprzęto mania robi z ludzmi
    Kolejny Twój post w tym tonie, a jeszcze kilka dni temu bebłałeś o zmianie systemu, przyszłości e-systemu czy też jej braku i tym podobnych. Skończ ze zdrowo rozsądkownym postowaniem lub wyłącz komputer pozwalając ludziom "pogdybać".

Pozdrawiam...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Ja myślę, że w perspektywie dłuższego czasu z FF będzie tak, jak z każdą masową produkcją na szeroką skalę. Tanio, masowo, tnąc po kosztach i jakości. Oczyma wyobraźni widzę już te tłumy Japońskich turystów z uwieszonymi u szyi lustrzankami FF. Nikomu to specjalnie nie potrzebne, ale wszyscy kupują i jest promocja.

Pewnie spowoduje to, że rynek się rozmieni na mass-FF i profi-FF. Samo w sobie to brzmi durnie, ale wystarczy, że któryś producent zacznie zbijać swoją cenę w dół...

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ALeż pozwalam gdybac i sam sobie też gdybam a to, że myślałem nad zmianą systemu to, było mineło...kiedyś napewno znów nad tym pomyślę
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Racja. Masowa produkcja FF w końcu się rozkręci. Najpierw Canon wyszedł z 5D. Inni widzą że też trzeba. Będzie następca 5D, Nikon wypuści konkurencję. Sony do nich doszlusuje, najpierw z topową Alfą, potem z numerem niżej. Pentax z Samsungiem nie będą mieli wyboru. Każdy ma w swojej ofercie szkła FF, więcej lub mniej.
    Potem jak już się zacznie ostrzej na rynku w segmencie 5D, ktoś wypuści FF w niższej półce (40D, D300, A700, K20, E3) i reszta za nim pójdzie bo nie będzie miała wyboru. Albo połączą te półki. Fakt faktem że wtedy potencjalny następca E3 nie będzie miał już tam czego szukać z 4-krotnie mniejszą matrycą. Być może E3 to ostatni reprezentant 4/3 w tym segmencie... Następców być może nie będzie.

Jak już każdy będzie miał w semi-pro FF, ktoś wypuści FF w budżetowym segmencie. Produkcja matryc FF już się tak rozkręci, że będa tanie. I historia się powtórzy. A potem zakończą produkcję APS.

W końcu wsadzą FF w droższe kompakty w stylu Sigmy DP-1 czy Ricoha ze stałą optyką. Kompakty z zoomami będą miały mniejsze matryce.

To pewnie spokojnie dekada i kilka generacji modeli, ale w końcu się dokona.

Chyba że się mylę i opracują technologię w której 4/3 będzie miało bezszumowe ISO 50 000, i DR jak ludzie oko. Wtedy szkła pod 4/3 będą miały przewagę nad szkłami FF.

Chyba że Olek wprowadzi do lustzanek jakiś patent w stylu 3xCCD lub jakiś 2xCMOS, gdzie każda z matryc będzie wrażliwa na nieco inny kawałek widma, co da niesamowity DR. W takim wypadku 4/3 miałoby przewagę na FF, bo łatwiej byłoby zmieścić w body 2 czy 3 matryce 4/3 niż 2 czy 3 FF.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami