71 rewelcja
71 rewelcja
To może ja
A mnie nie bardzo
Kadr jest ciasny, pewnie z tej odległości bez szerokiego kąta nie da się inaczej (chyba, że sklejka z kilku kadrów?) ale za to nie ma tylu "przeszkadzajek" co na 77. Trochę brakuje obciętej prawej strony. Mam wrażenie, że mocno prostowałaś perspektywę, przez co frontowa ściana jest jakaś dziwnie "strzelista".
Bardziej podoba mi się bryła bazyliki na 77 ale mogłaś inaczej kadrować. Z prawej i lewej ucięty samochód, u góry ucięta iglica a w kadr wchodzi jakaś smętna postać.
Toruński ratusz też wydaje mi się mocno prostowany a potem rozciągany w pionie. Wieża w naturze jest szersza u góry- zaokrąglone narożniki wystają poza obrys wieży poniżej. Przez dokładne wyprostowanie, efekt jeszcze się uwydatnił co wygląda dość nienaturalnie. Jeszcze chyba rozciągałaś w pionie, bo wieża wydaje się być wyższa niż w rzeczywistości![]()
Generalnie (mimo tego co mam napisane w stopce), uważam prostowanie perspektywy za zasadne, dopiero od pewnej odległości od obiektu. Jeżeli prostowanie daje nienaturalny lub wręcz karykaturalny efekt, odpuszczam
Na wszystkich zdjęciach z Torunia, bardzo brakuje ładnego nieba ale podejrzewam, że zbyt wiele czasu nie miałaś aby czekać![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jejku... No mnie się nie podoba taka obróbka
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dziękuję helmuth za poświęcenie swojej uwagi i wyliczenie wszystkich... przeciwBo za nie znalazłam
77 i 78 - konia z rzędem kto bez tilta zrobi na jednym kadrze całą bryłęNiestety - jest tam pieońsko ciasno - jak widać na 77 - dookoła bazyliki mamy jeszcze mur okalający (a po lewej kamienice i po prawej też), którego na 78 się pozbyłam... 78 jest ujęciem dosłownie z odległości 10 metrów od ściany kościelnej... Fakt - jest przerysowanie. Ale właśnie ono mi się podoba.
Tak, ratusz w Toruniu śmiesznie wygląda - a wcale tak bardzo to zdjęcie nie jest prostowane.
Białe niebo - nie mam pomysłu, co zrobić na zdjeciach z niebem, które jest zaciągniete takimi chmurami... Nie lubię za bardzo ingerować w rzeczywistość - jest białe niebo - niech będzie też na zdjeciu, które zrobiłam. Ja raczej zdjecia traktuję reportersko, dokumentalnie niż albumowo. Czyli łapię w danej chwili - nawet, jeśli to co na zdjęciu ulotne nie jest
Dziś wreszcie ruszyłam się z chaty na nocne zdjęcia. Zbyt wielu ciekawych ujęć w ciągu półgodzinnego spaceru po mrozie nie znalazłam, ale... Oto świezynkiJa jestem z nich bardzo zadowolona. Ciekawe, czy Wam przypadną do gustu...
80/
81/
82/
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 16.12.10 o 02:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
Witaj , fajne efekty , 2 zdjecie czyli 81 , superowe , fajnie w kadrze, dynamiczne.
Pozwolilem sobie zrobic swoja wersje obrobki moze i ta ci sie spodoba
Pozdrawiam.
Dzięki
Z obróbką też jestem na NIE. Mnie się podoba moja wersjaTwoja jest jakaś pomarańczowa, nienaturalna. Byłam tam, widziałam tego gościa, nie wyglądał tak, jak na Twoich i innych osób propozycjach kolorystycznych
![]()
Sama chciałaś:Starałem się tylko pisać o podejściu do architektury.
No i dobrze, że Ci się podoba- w końcu to Twoja "robota"
Zwracam Ci tylko uwagę na te przerysowania bo nie wszystkim się to podoba.
Z nocnych, drugie i trzecie fajne. Pierwsze poruszone.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Architektura jakoś nie przypadła mi do gustu ale to nie moja domena . Śnieżynki - ciekawy efekt (jak to zrobiłaś ?) .Portrety naprawdę świetne - chylę czoła .