Ale ty całej twarzy pozbawiłeś tego koloru , stąd nienaturalny brązowy kolor skóry wyszedł. Dla mnie twoja obróbka ociera się o efekt Dragana- a ja go nie lubię.
Ale ty całej twarzy pozbawiłeś tego koloru , stąd nienaturalny brązowy kolor skóry wyszedł. Dla mnie twoja obróbka ociera się o efekt Dragana- a ja go nie lubię.
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
Mhm. Skalibruję ponownie monitor. I? Nagle we wszystkich programach będę mieć jednakowe ustawienia? Wątpię.
P.S. Mam bardzo kiepski monitor. Ale oglądałam swoje zdjecia zamieszczone w sieci na "fotograficznych" monitorach. I są ok.
Jednym bardziej odpowiadają barwy zimne - jak Mirka, a drugim cieplejsze. To tak jak z odbitkami drzewiej bywało: wiadomo, że na Kodaku były idące w Yellow, a na Fuji - w CyjanO! Na Agfie w Red... I znam fachowców, którzy uwielbiali właśnie tylko foty na papierze Fuji i takich, co li i jedynie Kodaka uznawali.
Obróbka Mirka jak dla mnie właśnie wyprała cały klimat zdjęcia. Jest zimne i kompletnie nie kojarzy się z goracym Marokiem. Moja praca jest może zbyt nasycona - tak bym to określiła.
TU masz ciekawą techniczną dyskusję - gł. ostatnie 2 strony o kalibracji - dyskutujący weszli w szczegóły , których ja już nie ogarniam, ale jest wiele na temat kalibracji , i sposobu wyświetlania przez programy. Jakby co można ich przecież zapytać. Tak gdzieś od 30-stego postu.
Przecież pisałaś, że Windows i PS wyświetlają tak samo - idzie oto, by to co one wyświetlają było takie same jak to w przeglądarce z netu.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 31.10.10 o 23:08
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dziękuję, poczytam jutroProblem jeszcze w tym, że moja wersja Marokańczyka z galerii i na niniejszym forum i w PSie wyświetla się identycznie... Może ktoś sie jeszcze wypowie o kolorach
![]()
Miałam kiedyś taki sam problem i pomógł mi RadioErewan.
Chodziło o zapisywanie fotek w sRGB a nie adobe RGB.
Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/
Hm... Muszę to sprawdzić, ale jak na razie to jedyne zdjęcie, na którym wyłapałam różnicę w wyświetlaniu.
No i dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem
P.S. Sprawdziłam. Mam ustawiane zapisywanie w sRGB. Ale i tak musze rozgryźć problem, bo mi spokoju nie daAle to już nie dziś...
Ostatnio edytowane przez Plumek ; 31.10.10 o 23:39
Ucichła dyskusja na temat kolorów, to trzeba może coś "nowego" zapodać?
Trochę fot wrzuciłam do watku o wyjeździe do Czarnobyla i Strefy Zero. Nie będę ich tu zatem powielać, tylko link wstawię do postu, gdzie znajdują się te zdjęcia:
Trochę "nowych" zdjęć ze Strefy Zero
No to skoro się tu już uspokoiło po ostatniej wymianie postów, chyba czas na nową porcję czegoś dla oczu? No i liczę na Wasze opinie. Czy te zdjecia są troszkę wiecej niż przeciętne?
71/ Berberyjski chłopiec - czy to jest B&W - czy nie bardzo mi wyszło?
72/ Motocyklista
73/ Słynna wieża - czy ta fota się do czegoś nadaje?
Witaj
Najbardziej podoba mi sie ostanie zdjecie wiezy , moze ja mam takie klasyczne spojzenie ale ladnie w kadrze , perspektywie , kolorze.
Pierwsze fota niczego sobie ale przyznasz chyba ze miales za duze slonce , swiatlo , pomimo tego niezle , mimo wszystko lagodne swiatlo fajnie by zmiekczylo fote.
2 fota dynamiczna nie powiem , jakos mi nie podchodzi GO ale pewnie mam jakies zbocznie w tym temacie. oraz za ciasny kadr bylby szerszy bylo by lepiej zwlaszcza ze dynamika tego zdjecia wymaga.
APROPOS drugiej foty - tak sie jeszcze przygladalem , i perspektywa kadru jednak dobra, nawet w tym ciasnym ujeciu ,ale na pewniaka szkoda ze tyle zamieszania w tle znaczy sie ludzie sie kreca , gdyby nie to bylo by super.
Ostatnio edytowane przez bernard74 ; 3.12.10 o 15:51
W tym czarno-białym to w ogóle nie mam czarnegoI nie wiem, jak go uzyskać... Poza światłem oczywiście, które było ostre i dość sporo go - o ile pamiętam godziny południowe, to własnie mierzi mnie dziwne zabarwienie tego zdjęcia.
Motocyklistę "złapałam" w biegu, zobaczywszy go kątem oka, więc tylko lekki obrót głowy i aparatu - nie było czasu na bardziej przemyślane kadrowanie.
No proszę - taka sobie wieża, myślałam, że najbardziej zostanie skrytykowana, a tymczasem zebrała najmniej krytycznych uwag (na razie przynajmniej)![]()