Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Jakie analogowe lustro wybrać?

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja mam dwóch faworytów:
    1. Pentax MEsuper lub LX
    2. OM-2n lub OM-40
    Pentaxem ME kilka lat temu pracowałem przez 3 tygodnie i wszystkie klatki naswietlone idealnie, a w wizjerze IMAX
    OM-40 mam teraz i jestem zachwycony. Zrobiłem 2 filmy ( do celów testowych ) i jest pięknie. Obie firmy prezentowały podobną flozofię: korpusy przemyślane, niewielkie, starannie wykonane i do tego znakomita optyka.
    Pieniadze jakie trzeba na to wydać są niewielkie, a jakość wiadomo jaka.
    Po paru latach robienia Practiką przekonałem się, że japońskie lustrzanki to jest zupełnie inna jakość, a Zenitem robiłem dwa razy - pierwszy i ostani. Tragedia ciemno jak w E-510 i matówka z kiepskim mikrorasterem. Nie wiedziałem czy ostro to już było czy może będzie.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja polecam Olka OM-2n. Wykonanie jak w szwajcarskim zegarku, przeogromny wizjer, zasilany bateryjką 1,5 V tylko światłomierz, wymienne matówki no i pomiar światła OTF!! Maszynka malutka i super zgrabna o prawdziwie kompaktowych wymiarach. Klasa sama w sobie.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piecka
    Ja polecam Olka OM-2n. Wykonanie jak w szwajcarskim zegarku, przeogromny wizjer, zasilany bateryjką 1,5 V tylko światłomierz, wymienne matówki no i pomiar światła OTF!! Maszynka malutka i super zgrabna o prawdziwie kompaktowych wymiarach. Klasa sama w sobie.
    W OM-2n zasilana baterią jest również migawka, nie tylko pomiar światła.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla mnie Pentax ME Super jest genialny. Polecam bo mam.
    Oly OM2 też jest światny a zwłaszcza z GRIPEM.
    Do Pentaxam też mam gripa - dzwięk spustu migawki - po prostu poeazja i wykoanie tez. Piękny duży wizjer - na pewno do rewelacyjny aparat.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeżeli o Pentaksy chodzi, to zamiast ME Super, polecałbym bardziej ME F. To dokładnie ten sam korpus, tylko że ma potwierdzenie ostrości (z każdym szkłem). Natomiast nie da się ukryć, że jeżeli chodzi o kulturę pracy (dźwięk migawki, wytłumienie), to jednak MX jest zdecydowanie lepszym korpusem. Tylko że jest to jedynie manual (brak priorytetu przysłony czy czasu - w ME Super/F jest to pierwsze) ale za to ma podgląd GO (czego znów nie mają ME S/F.
    W chwili obecnej sprzedaję swoje cyfrowe lustro, bowiem i tak jedynie leży i się kurzy, natomiast ME F jest podstawowym korpusem, który wszędzie zabieram.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeszcze takie wspominki o analogach.
    Z tamtego okresu zasłużenie dobra opiną cieszą sie nadal Nikony FM i FM2. Aparaty nie do zarżnięcia, zreszta stawiane na półce profi. Onegdaj, lata 80-te, bardzo drogie, a i teraz w cenie. Jak się trafi w dobrej cenie to można brać. Trzeba tylko uwazać na to ile były eksploatowane. Z uwagi na jakość, wytrzymałość i cenę bywały uzywane przez reporterów i mogą mieć za sobą życie pełne wrażeń.
    I tak, jak legendy głoszą , że jedyną lustrzanką, która wytrzymała chłód Himalajów była OM-1
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Jeżeli o Pentaksy chodzi, to zamiast ME Super, polecałbym bardziej ME F. To dokładnie ten sam korpus, tylko że ma potwierdzenie ostrości (z każdym szkłem). Natomiast nie da się ukryć, że jeżeli chodzi o kulturę pracy (dźwięk migawki, wytłumienie), to jednak MX jest zdecydowanie lepszym korpusem. Tylko że jest to jedynie manual (brak priorytetu przysłony czy czasu - w ME Super/F jest to pierwsze) ale za to ma podgląd GO (czego znów nie mają ME S/F.
    W chwili obecnej sprzedaję swoje cyfrowe lustro, bowiem i tak jedynie leży i się kurzy, natomiast ME F jest podstawowym korpusem, który wszędzie zabieram.
    Sry za mały OT.

Michu zapytam bo doświadczenie w materiałach masz zapewne niebanalne. Na czym robisz pod lab? Ilford XP2 i Reala? Masz jakieś doświadczenia z Kodakiem T-Max? Wnosi coś ciekawego? Nie wiem czy kombinować czy pozostać przy sprawdzonych materiałach.

Cytat Zamieszczone przez Pi-er17
    Jeszcze takie wspominki o analogach.
    Z tamtego okresu zasłużenie dobra opiną cieszą sie nadal Nikony FM i FM2. Aparaty nie do zarżnięcia, zreszta stawiane na półce profi.
    Kilka tygodni temu sprzedałem nuwelasa. Mogę potwierdzić, że solidności im nie brakuje. Tylko nie wiem czy przykładowo OM-1 nie jest równie solidny. Ot... analogi tamtych czasów były bardzo solidne niezależnie od tego jaką nazwę nosiły na obudowie. Przywiązanie do AF jest u mnie na tyle silne, że nie było siły.

Cytat Zamieszczone przez Pi-er17
    I tak, jak legendy głoszą , że jedyną lustrzanką, która wytrzymała chłód Himalajów była OM-1
    Tu wiele zależy od przygotowania sprzętu. Ekstremalnie niskie temperatury wymuszają min. usunięcie smarów bo tężejąc blokują mechanizmy. Czytałem swego czasu o kimś w Polsce kto przygotowuje sprzęt pod takie wyprawy.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pod Lab - z c-b to stanowczo XP2. Niektórzy twierdzą, że to jedyny materiał, który ma "dzuszę" na C41. Sam bardzo lubię ten film za rewelacyjny kontrast.
    Z materiałów kolorowych: stosunkowo mało focę slajdami, więc tutaj się nie będę wypowiadał. Zaś jeśli chodzi o negatywy, to praktycznie bez znaczenia. Każdy Fuji - nawet najtańsza Superia - da rewelacyjne efekty. Jakiś czas temu bratanicę namówiłem na zakup na Allegro lekko przeterminowanych filmów... Samsunga (po 1zł szpulka). Efekt na załączonym obrazku:

autorka: DeMia, Pentax MZ-5n+Sigma 70-300

Kodak T-Max. Rewelacyjny materiał. Polecam wszystkimi pięcioma kończynami.
    Zresztą uważam, że obecny rozwój filmów doprowadził do tego, że praktycznie każdy film da niezłe efekty (choć jakoś do Koniki się nie mogę przekonać). Na Allegro są okazjonalnie za śmieszne czasami pieniądze do nabycia filmy lekko przeterminowane. Szczerze polecam zakup kilku rolek i wystrzelania, by się przekonać samemu o tym.
    Sam mam na Plfoto kilka zdjęć strzelonych na róznych kliszach, ale nie sądzę, by można było rozróżnić (nie czytając podpisów) które były czym strzelone.
    Dobrym sposobem, jest też wyszukanie po słowach kluczowych interesującej frazy, tematu (np. T-max) na seriwsach typu: http://www.flickr.com/
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=