Widzisz Dobas, przy kupnie każdego modelu Praktica z serii L z numerkiem 3 byłby to dobry wybór. Linia VLC to rewelacyjne rozwiązanie, ale jest problem z mocowaniem lampy i nie każdemu pasuje. Praktica MTL3 i VLC3 to były moje korpusy w latach 80, jednak seria "B" jest nieporównywalna. Wiem co piszę, bo kilkadziesiąt modeli Praktic (od pradziadka Praktiflexa do BX20) mruga swoimi obiektywami w tej chwili w moją stronę. Stoją wszystkie na półkach obok mnie.
Korpusy serii "B" mają dokładnie takie wymiary jak OM (5 modeli OM na półce), a waga OM-1 jest wyższa niż BC1. Można zachwycać się cichym i miękkim uderzeniem lustra w OM-1, pierścieniem czasów za obiektywem, czy nie wiadomo po co odkręcaną stopką pod lampę. Informacja w wizjerach OM jest uboga. Nawet nowszy OM-20 dysponuje jedynie informacją o stosowanych czasach w trybie "auto", a o przysłonie zapomnieli.
Rewelacyjne obiektywy OM są mniejsze i lżejsze od konkurentów, za to ze skokiem przysłony o 1EV, a nie 0,5EV jak w Prakticach. Metalowa migawka o przebiegu pionowym i czasem sycnchronizacji 1/125s jest również lepsza w Prakticach niż w pozostałych modelach zaproponowanych do oceny przez Syd Barrett'a.
OM-10 nie nadaje się ze względu na brak manualnego adaptera w zestawie.
Porst Reflex FX6 to stara wersja Prakticy Super TL i jako zabytek na półce może być.
Fujica ST701 podlega dyskwalifikacji za czystą matówkę, jak w pierwszych Zenitach E.
Praktica super TL 1000 nie jest żadnym super modelem, bo to uproszczona wersja MTL.
Praktica MTL5B była najnowszym modelem i gdyby trafić na końcówkę produkcji, to można znależć model z matówką serii "B" (ukośny klin dalmierczy). Dodatkowa dźwignia do przysłony to właściwość modeli MTL, DTL, LTL i Super TL. Jest to trochę dziwne, ale można się przyzwyczaić. Środkowy palec naciska dźwignię, gdy wskazujący jest na przycisku migawki.
Praktica PLC2 na dzisiaj nie spełnia moich wymagań pomimo symulacji przysłony przy pomiarach. Ograniczone pole celownika do 80%, porysowane najczęściej - plastikowe soczewki celownika, matówka jedynie z mikrorastrem i jaśniejszym polem.
Na upartego można cieszyć się i takim modelem, ale można było za niewiele większą kwotę upolować coś lepszego.
Pozdrawiam.