Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Jakie analogowe lustro wybrać?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Widzisz Dobas, przy kupnie każdego modelu Praktica z serii L z numerkiem 3 byłby to dobry wybór. Linia VLC to rewelacyjne rozwiązanie, ale jest problem z mocowaniem lampy i nie każdemu pasuje. Praktica MTL3 i VLC3 to były moje korpusy w latach 80, jednak seria "B" jest nieporównywalna. Wiem co piszę, bo kilkadziesiąt modeli Praktic (od pradziadka Praktiflexa do BX20) mruga swoimi obiektywami w tej chwili w moją stronę. Stoją wszystkie na półkach obok mnie.

Korpusy serii "B" mają dokładnie takie wymiary jak OM (5 modeli OM na półce), a waga OM-1 jest wyższa niż BC1. Można zachwycać się cichym i miękkim uderzeniem lustra w OM-1, pierścieniem czasów za obiektywem, czy nie wiadomo po co odkręcaną stopką pod lampę. Informacja w wizjerach OM jest uboga. Nawet nowszy OM-20 dysponuje jedynie informacją o stosowanych czasach w trybie "auto", a o przysłonie zapomnieli.
    Rewelacyjne obiektywy OM są mniejsze i lżejsze od konkurentów, za to ze skokiem przysłony o 1EV, a nie 0,5EV jak w Prakticach. Metalowa migawka o przebiegu pionowym i czasem sycnchronizacji 1/125s jest również lepsza w Prakticach niż w pozostałych modelach zaproponowanych do oceny przez Syd Barrett'a.

OM-10 nie nadaje się ze względu na brak manualnego adaptera w zestawie.

Porst Reflex FX6 to stara wersja Prakticy Super TL i jako zabytek na półce może być.

Fujica ST701 podlega dyskwalifikacji za czystą matówkę, jak w pierwszych Zenitach E.

Praktica super TL 1000 nie jest żadnym super modelem, bo to uproszczona wersja MTL.

Praktica MTL5B była najnowszym modelem i gdyby trafić na końcówkę produkcji, to można znależć model z matówką serii "B" (ukośny klin dalmierczy). Dodatkowa dźwignia do przysłony to właściwość modeli MTL, DTL, LTL i Super TL. Jest to trochę dziwne, ale można się przyzwyczaić. Środkowy palec naciska dźwignię, gdy wskazujący jest na przycisku migawki.

Praktica PLC2 na dzisiaj nie spełnia moich wymagań pomimo symulacji przysłony przy pomiarach. Ograniczone pole celownika do 80%, porysowane najczęściej - plastikowe soczewki celownika, matówka jedynie z mikrorastrem i jaśniejszym polem.
    Na upartego można cieszyć się i takim modelem, ale można było za niewiele większą kwotę upolować coś lepszego.

Pozdrawiam.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    no tak, duża matówka z klinem daje radoche. Na mikrorastrze ja nie byłem w stanie często ustawić ostrości z mijąwadą wzroku...

i też fakt, do VLCl ampe musiałem mocować dodatkowym chwytakiem.

I też fakt, ze da sie przyzwyczaic do pomiaru swiatla w MTL

tak jak da sie przyzwyczaćdo tego że spust migawki nie jest na górze korpusu ale z jego przodu...

pozdrawiam

Oleryk
    Gość
    Miałem kiedyś Praktikę BC1, kupilem ją pracując w NRD, i kupiłbym dziś ponownie ten korpus gdyby nie bagnet.
    Jest bardzo mało szkiełek z bagnetem typu "PB" i są prawie niedostępne.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Kto szybko kupuje - dwa razy kupuje. Kupiłeś, więc nie ma co porównywać. Wybrałeś jedną z gorszych opcji i nie sądzę byś był zadowolony z zakupu, chociaż cena jest atrakcyjna i na pewno nic nie stracisz.

(...)

Jedyną przewagą PLC2 jest pomiar naświetlenia przy otwartej przysłonie, jednak wszystkie obiektywy muszą być typu "electric".

No troszkę szkoda, że nie napisałeś tego wszystkiego wcześniej, no ale nic się nie stało. Jak już pisałem, w razie czego po prostu go sprzedam.
    Niepokoi mnie ten >electric< - czy to znaczy, że nie podepnę pod niego ŻADNEGO obiektywu pod M42 bez tej parafki? czy to podepnę ale np nie będzie mierzyć światła? uściślij proszę!

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bez obawy. Podepniesz każdy obiektyw M/42. W Prakticach ze stykami "electric", pod korbką powrotnego przewijania jest pokrętło do zmiany systemu pomiaru na przymkniętej przysłonie i z symulacją na pełnym otworze. Tak więc system pomiaru będzie działał z każdym obiektywem, ale tylko ze stykami "electric" jest komfort jasnego pomiaru. Dostępność obiektywów "elctric" jest dość ograniczona, podobnie jak z bagnetem PB.

Pobawisz się nowym nabytkiem, a jak nie będzie pasował, to bez problemu sprzedasz dla następnego pasjonata analoga.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No to w zasadzie wszystko, co chciałem wiedzieć. Nie przeszkadza mi brak jasnego pomiaru - bawiłem się czasem Prakticą ojca, która takiego nie ma i można z tym żyć. Po za tym razem z body przyjedzie m.in Pentacon 1.8 "electric". Pentacony lubię. Czuję do nich sentyment.. A że to będzie moje pierwsze analogowe lustro to im gorsze tym lepsze :P
    Młodym jeszcze i nie jednego jeszcze w życiu spróbuję!!
    Dziękuję wszystkim, życząc miłego dnia

| OlyJedi Awatar zgadnij
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A czy ktos probowal/testowal aparaty Mamiya 35mm?
    To jest sprzet ktory moge polecic kazdemu.
    Stare modele na M42 sa ciezkie i technicznie to miniona epoka dlatego polecam glownie pasjonatom (dodatkowo czesty problem z zasilaniem swiatlomierza), ale zdjecia robione takim aparatem maja unikalny klimat i urok - czad!
    Seria Z chyba nie ma sobie rownych. Super wykonanie, rewelacyjna technologia, idealne szkla i tanio. Ostatnio kupilem kolejny aparacik do swojej kolekcji ZM z obiektywem 50mm f/1.7 za 220zl. Zdjecia porownywalem z Olympusem IS-3000 (ten olympus wg. mnie jest idealny) i naprawde Mamiya sprzed 20 lat wypada podobnie.

To tyle ode mnie w temacie, jezeli ktos ma pytania dotyczace tych aparatow chetnie odpowiem.

Pozdr.
    Oli jest cacy, ale wymiata moja Mamiya!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Proponuje Zenita ET - super maszynka i za niezłe pieniądze. W świetnym stanie można już ją dostać za równowartość zestawu BIGMAC Menu.
    Oczywiście mówie tu ozestawie - body, szkło i futerał

Kiedyś miałem taki i swiata poza nim nie widziałem)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Miałem wiele zenitów przed laty. I omijam je szerokim łukiem. W czasach, kiedy porządny japoński aparacik można kupić za grosze (np. Olympus OM-10 i wiele, wiele innych) kupowanie Zenita to IMHO kiepski pomysł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Miałem wiele zenitów przed laty. I omijam je szerokim łukiem. W czasach, kiedy porządny japoński aparacik można kupić za grosze (np. Olympus OM-10 i wiele, wiele innych) kupowanie Zenita to IMHO kiepski pomysł.
    Żart
    Ja po latach użytkowanie (sporadycznie) tylko zenita kupiłem Praktice BCA i zmieniłem pogląd o legendarnym Zenicie.
    Potem kipiłem kilka japońskich analnogów ale mimo wszytko uważam że Zenit do Praktica-i to jak z Ziemi do Księżyca.
    Tak na serio to daleko od Zenitów Swoją drogą gdzieś na tym forum wyczytałem że chcą zrobic cyrowego zenita) To będzie ciekawostka