Jeśli na M42 to super korpusem jest Pentax Spotmatic.Zamieszczone przez Oleryk
Jeśli na M42 to super korpusem jest Pentax Spotmatic.Zamieszczone przez Oleryk
*sniff* moje marzenie swego czasu. Ale już nie produkowany, niestety.Zamieszczone przez dobas
nieźle rozwinęła się ta dyskusja
Jeśli już lecimy po innych sprzęcikach niż OMy, to ja polecę Ci aparat z mocowaniem pentaxa, będzie to Vivitar v2000/v4000. Zero elektroniki i elektryki (poza światłomierzem). Leciutkie aluminiowe body o niewielkich rozmiarach, pełny manual ze światłomierzem (tak jak w zenitach) i mocowanie PK, czyli masa taniego i dobrego szkła ze stajni Pentax i inni. Sam posiadam od lat Vivtara v2000, spisuje się świetnie.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Wszystko fajnie, ale jak już wspomniałem - posiadam duuużo M42, ostatecznie może być OM, ale tylko przy jakiejś super-okazji.
A jak to będzie z tą lampą od Praktici SUper TL 1000 ? - podejdzie pod e-system czy nie?
Ja mam sporo analogów i z czystym sercem proponuje tak jak DOBAS CINONa czyli REVUEflex 4000EE lub 5000EE - ja mam 5000EE. Sprzęt jest solidny, ciężki ( nie potrzeba stabilizacji). MAsa szkieł - nie musisz kombinować z przejściówami.
Inną alternatywą jest Pentax ME Super - świetny aparat, genialnie leży w ręku i niesamowicie dopracoany. Ma także kilka Praktic ( liga niżej) - mimo wszytko potrafią robić świetne fotki. Prosta obsługa super fotki - mają bardzo tanie szkła. Ja osobiście lubię BCA , aha jeżeli Praktica to na bagnet - moim zdaniem.
Mam jescze Yashice a nawet 2 ale nie potrafie się wypowiedzieć.
Zenity sobie darój)
Posumowująć
1.Cinon CE 3 czyli REUVEflex 5000EE - M42
2.Pentax ME Super - Bagnet K
3.Praktica BCA,BC1 ( pomino swoich ułomności i prostoty) - Bagnet PB
Tu masz odpowiedź:Zamieszczone przez Syd Barrett
http://www.allegro.pl/item305236066_...on_50_1_8.html
Świetny korpus i nieduży.
Chinon o którym pisałem ma automatykę czasu. Tak samo praktica i Pentax ME Super.
Zamieszczone przez Syd Barrett
- też miałem dużo szkieł M42 - teraz mam same OM
Wyprzedałem się i wymieniłem na OMki. Do tego korpus OM1N i jest to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie.
Szkła OM nie ustępują wcale szkiełkom na M42, a ceny są ekwiwalentne. Można też postawić znak równości pomiędzy kultowymi 135kami - sonnarem i zuiko. Przy czym zuiko sprawia wrażenie precyzyjniej wykonanego. Wcześniej miałem też sonnara 180/2,8 (M42 ciężkie bydle) zamieniłem na soligora 200/2,8(OM), pentacona 29/2,8 (m42) na Vivitara 28/2,5, Pancolara 50/1,8 na Zuiko 50/1,8.
Ceny manuali trzymają się na w miarę stałym poziomie, więc mając już sprzęt można trochę pomanipulować i wybrać najkorzystniejszą dla siebie opcję.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
OM1 to drogi bydle) Widziałem OM2 za 1500 zł
allegro. Cena mocno przesadzona ale fakt faktem że mniej niż za 400 zł nawet OM 2 nie da się kupić a nie mowa o OM 1
![]()
Ja swój kupiłem za 250 zł. Korpus jest w bardzo dobrym stanieZamieszczone przez ksb
Teraz myślę, że przy odrobinie szczęścia można dostać OM1N za podobne pieniądze.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.