Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Jakie analogowe lustro wybrać?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Ja radziłbym kupić body z gwintem M42. Szkieł do tego od groma i wcale niedrogo.
    Korpus na początek, jakąś Praktikę, fociłem kiedys MTL5b i bardzo sobie chwaliłem.
    Ciężkie, to fakt ale bardzo solidne.
    Jeśli na M42 to super korpusem jest Pentax Spotmatic.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    A z ciekawostek, jeśli chcesz zainwestować w body i korzystać ze szkieł to pogrzeb sobie w google za aparatem Voigtlander Bessaflex TM też świetne body
    i na gwarancji
    *sniff* moje marzenie swego czasu. Ale już nie produkowany, niestety.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nieźle rozwinęła się ta dyskusja
    Jeśli już lecimy po innych sprzęcikach niż OMy, to ja polecę Ci aparat z mocowaniem pentaxa, będzie to Vivitar v2000/v4000. Zero elektroniki i elektryki (poza światłomierzem). Leciutkie aluminiowe body o niewielkich rozmiarach, pełny manual ze światłomierzem (tak jak w zenitach) i mocowanie PK, czyli masa taniego i dobrego szkła ze stajni Pentax i inni. Sam posiadam od lat Vivtara v2000, spisuje się świetnie.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wszystko fajnie, ale jak już wspomniałem - posiadam duuużo M42, ostatecznie może być OM, ale tylko przy jakiejś super-okazji.

A jak to będzie z tą lampą od Praktici SUper TL 1000 ? - podejdzie pod e-system czy nie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja mam sporo analogów i z czystym sercem proponuje tak jak DOBAS CINONa czyli REVUEflex 4000EE lub 5000EE - ja mam 5000EE. Sprzęt jest solidny, ciężki ( nie potrzeba stabilizacji). MAsa szkieł - nie musisz kombinować z przejściówami.
    Inną alternatywą jest Pentax ME Super - świetny aparat, genialnie leży w ręku i niesamowicie dopracoany. Ma także kilka Praktic ( liga niżej) - mimo wszytko potrafią robić świetne fotki. Prosta obsługa super fotki - mają bardzo tanie szkła. Ja osobiście lubię BCA , aha jeżeli Praktica to na bagnet - moim zdaniem.
    Mam jescze Yashice a nawet 2 ale nie potrafie się wypowiedzieć.
    Zenity sobie darój)
    Posumowująć
    1.Cinon CE 3 czyli REUVEflex 5000EE - M42
    2.Pentax ME Super - Bagnet K
    3.Praktica BCA,BC1 ( pomino swoich ułomności i prostoty) - Bagnet PB

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Wszystko fajnie, ale jak już wspomniałem - posiadam duuużo M42...
    Tu masz odpowiedź:
    http://www.allegro.pl/item305236066_...on_50_1_8.html
    Świetny korpus i nieduży.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Chinon o którym pisałem ma automatykę czasu. Tak samo praktica i Pentax ME Super.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Wszystko fajnie, ale jak już wspomniałem - posiadam duuużo M42, ostatecznie może być OM, ale tylko przy jakiejś super-okazji.
    - też miałem dużo szkieł M42 - teraz mam same OM Wyprzedałem się i wymieniłem na OMki. Do tego korpus OM1N i jest to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie.

Szkła OM nie ustępują wcale szkiełkom na M42, a ceny są ekwiwalentne. Można też postawić znak równości pomiędzy kultowymi 135kami - sonnarem i zuiko. Przy czym zuiko sprawia wrażenie precyzyjniej wykonanego. Wcześniej miałem też sonnara 180/2,8 (M42 ciężkie bydle) zamieniłem na soligora 200/2,8(OM), pentacona 29/2,8 (m42) na Vivitara 28/2,5, Pancolara 50/1,8 na Zuiko 50/1,8.

Ceny manuali trzymają się na w miarę stałym poziomie, więc mając już sprzęt można trochę pomanipulować i wybrać najkorzystniejszą dla siebie opcję.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OM1 to drogi bydle) Widziałem OM2 za 1500 zł allegro. Cena mocno przesadzona ale fakt faktem że mniej niż za 400 zł nawet OM 2 nie da się kupić a nie mowa o OM 1

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksb
    OM1 to drogi bydle) Widziałem OM2 za 1500 zł allegro. Cena mocno przesadzona ale fakt faktem że mniej niż za 400 zł nawet OM 2 nie da się kupić a nie mowa o OM 1
    Ja swój kupiłem za 250 zł. Korpus jest w bardzo dobrym stanie Teraz myślę, że przy odrobinie szczęścia można dostać OM1N za podobne pieniądze.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.