Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Nowość Fuji: S100FS

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    S9500 to nie była "małpka". Był to aparat pokroju lustrzanki z dobrym obiektywem (oczywiście to nie klasa profi), z wieloma funkcjami typu braketing, korekta ekspozycji, dobrym RAW, programowym HDR, dobrym balansem bieli, full manual i wielu innymi, które są w lustrzankach. Jeśli to użytkownik opanuje to wchodzi świat luster i nie zadaje na forum lamerskich pytań w stylu: kupiłem E-510 i nie wiem jak nim robić zdjęcia. Jeśli chodzi o mydlane fotki, co wielu zarzucało temu aparatowi, to już odpowiadam. Standardowe ustawienia (fabryczne) dawały miękkie kontrasty i dlatego nie było tzw. żylety. W menu wystarczyło zmienić ustawienia i była ostra, kontrastowa, nasycona fotka, jakich oczekiwali użytkownicy kompaktów. Ja zaś odwrotnie zmniejszałem kontrast, aby jak najwięcej półtonów zapisać na karcie. Później w programie graficznym korekta poziomów, świateł, wyostrzanie i było git. Jedynie co mnie drażniło to fioletowe obwódki na gałęziach na tle jasnego nieba. Efekty z tego sprzętu były na tyle dobre, że po zakupie E-500, po pierwszym okresie użytkowania nie widziałem powalającej różnicy na korzyść lustra. Dopiero po zakupie lepszych "profi" szkieł odczułem, że jest lepiej. Kiepskie fotki można robić nawet drogim sprzętem. To kwestia indywidualnych umiejętności. Jeśli chodzi o nowość Fuji, to proszę zerknąć na pierwsze sample: http://www.fujifilm.com/products/dig...ges/index.html
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sample prezenutą sie nieźle. Przeciez to sample i wyglądają tak jak mają wyglądać.Juz firma si eo to zatroszczyła Myśle że za tą kaske lepiej kupić coś przechodzonego lekko ale jesdnak lusterko. Potencjalny nabywca sprzętu za te pieniądze i z takimi mozliwościami będzie albo nieświadomy wyboru albo będzi echcial przyszpanowac w otoczeniu pseudo lustrzanką.A jeśli ktoś będzie wiedział czego chce to i tak wybierze lustro.
    Ot takie moje zdanie.Ale pokręciłem...

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sample jak sample, nie wiem czym się podniecacie...
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    cadman wiem ze S9500 to nie małpka - ja pisałem bardziej ogólnie pod kątem twojego zdania ktore zacytowałem. Jak sprzedałem swojego S5500 to brałem pod uwagę S9500 - przkonywały mnie do niego:
    - ostrość na pierścieniu
    - ruchomy wyświetlacz
    - stopka

Ale zraziłem sie:
    - lekkim opóźnieniem na reakcję kręcenia pierścieniem ostrości, niby mała ale irytowała mnie
    - tym że zapiś RAWa trwał 15 sec. (nie pamiętam juz czy to była seria czy pojedyncza klatka)

Ogólnie niezły aparat, ale wtedy klosztował coś okolo 2 kPLN, a za E1 dalem 2.3kPLN wiec wskoczyłem w lustro.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    kisi, przez 2 lata użytkowałem S9500 i nie stwierdziłem, przynajmniej w moim egzemplarzu, żadnych opisanych przez Ciebie ułomności. Owszem RAF długo się zapisywał, coś kilka sekund, ale miał on rozmiar 18 MB. Zapisywałem na CF. Na xD było trochę dłużej, zresztą w Olku jest tak samo. Na xD typu H jest wyraźnie wolniej. Ogólnie sprzęcik mi się podobał. Jeśli ktoś nie czuje potrzeby posiadania lustra, to jest to aparat godny polecenia. W momencie, kiedy go kupowałem, nie miałem zamiaru wchodzić w dodatkowe koszty związane z "żąglerką" obiektywami. Nie miałem rozeznania, na który z systemów obecnych na rynku, warto się zdecydować. Chciałem fotografować. Po mojej dwudziestoletniej przerwie w fotografowaniu dość radykalnie zmieniła się technika i sprzęt foto. Ten Fuji dał mi to, czego mi było trzeba. Mogłem swobodnie fotografować, rozwijać umiejętności i spokojnie uczyć się o obiektywach, systemach foto i wielu zawiłościach z tym związanych, aby później świadomie wybrać to, czego mi trzeba. Wielu początkującym polecam tę drogę, drogę naturalnego rozwoju.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    cadman ewolucja (czy tez naturalny rozwój) to najlepsza droga do poznania tego co sie potrzebuje a nie ze kupuje to co narzuca nam rynek i producenci sprzętu.
    ...był Olek jest A6000