Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Burza mózgów: FM - zmiany i propozycje....

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Rozważania nad formą konkursu i owszem, z pewnością ważne i przydatne tylko czy będą efektywne?
    Ja powiem o czymś innym, może dla wielu nie dotyczącym bezpośrednio tego ani innego konkursu , chociaż ja mam inne zdanie.
    Nie znajdę teraz w tych wszystkich wypowiedziach kto i jak dokładnie to powiedział, ale było wspominane, że słaba aktywność, że forum umiera etc.... i wygląda na to, że to właśnie główna przyczyna, która generuje małe zainteresowanie konkursami i potrzebą ich udoskonalania prawie na siłę.

Po co doskonalenie formy konkursu, skoro użytkownicy nie uczestniczą aktywnie w życiu forum?

a czemu nie uczestniczą wystarczająco aktywnie w życiu forum?

Kto i jakie będzie za chwilę prace wstawiał?

Kto będzie głosował?

Czyżby trzeba było liczyć, tylko i wyłącznie, na kilku stałych aktywistów?
    Jeśli to wystarczy, to po co zmieniać cokolwiek skoro oni i tak już tu siedzą i głosują?

Myślę, że w tym pytaniu i odpowiedzi na nie, leży właśnie rozwiązanie!

Osobiście nie sądzę żeby nawet najlepszy konkurs i same nagrody, były w stanie radykalnie zmienić ogólne podejście i do konkursów i do forum.
    Zmiana nastawienia do użytkowników może zmienić znacznie więcej!

Myślę, że najlepszą sprawą dla konkursów i forum oraz jego efektywnego funkcjonowania jako całości (wraz z konkursami), powinno być zwiększenie aktywności użytkowników w ogóle, ale nie tej biernej - zaglądania czy tylko cichego podglądania nabijającego liczniki odwiedzin, ale tej czynnej, kiedy ktoś ma chęć i nie jest demotywowany do wypowiedzi, o ile nie obraża innych i nie publikuje treści ogólnie uznanych za obraźliwe i kłamliwe.

(zbędny ozdobnik-apz)
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.12.15 o 00:05
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Rozważania nad formą konkursu i owszem, z pewnością ważne i przydatne tylko czy będą efektywne?
    ...
    Jarmana proszę, to Bożonarodzeniowa Noc Jutro pojutrze też są dni i czas do przemyśleń. W dobie facebooka, twitera i innych tego typu wynalazków cięzko jest utrzymać użytkownika na tradycyjnym forum.
    Twoje rozważania jeśli nawet są słuszne to mocno odbiegają od podstawowego tematu. A doskonalenie FM to moja działka i dlatego tu padło pytanie.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jarmana proszę, to Bożonarodzeniowa Noc Jutro pojutrze też są dni i czas do przemyśleń. W dobie facebooka, twitera i innych tego typu wynalazków cięzko jest utrzymać użytkownika na tradycyjnym forum.
    Twoje rozważania jeśli nawet są słuszne to mocno odbiegają od podstawowego tematu. A doskonalenie FM to moja działka i dlatego tu padło pytanie.
    OK>
    To była moja ostatnia wypowiedź.
    Jeśli podstawą działania ma być gadżet jako nagroda i forma konkursu, a nie liczy się autor i jego praca oraz liczba głosujących, to faktycznie nie mam nic więcej do powiedzenia. Poczekam sobie zatem cierpliwie i z ukrycia sprawdzę powodzenie tego przedsięwzięcia i zastosowanych zmian.
    Nie sądzę też, aby moje głosowanie w jakimkolwiek konkursie było pożądane i miało znaczenie więc dobrowolnie się wycofuję.
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    OK>
    To była moja ostatnia wypowiedź.
    Jeśli podstawą działania ma być gadżet jako nagroda i forma konkursu, a nie liczy się autor i jego praca oraz liczba głosujących, to faktycznie nie mam nic więcej do powiedzenia. Poczekam sobie zatem cierpliwie i z ukrycia sprawdzę powodzenie tego przedsięwzięcia i zastosowanych zmian.
    Nie sądzę też, aby moje głosowanie w jakimkolwiek konkursie było pożądane i miało znaczenie więc dobrowolnie się wycofuję.
    Szybko biegniesz, wręcz galopujesz...

Liczy się zdjęcie, aktywnośc użytkownika i edukacja przez zapraszanie aktywnych userów do Jury. Dodatkowym bonusem jest uśmiech na twarzy autorów wyróznionych prac.

A my rozmawiamy tu i teraz tylko o ewentualnych modyfikacjach w formule FM.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

diabolique
    Gość
    Myślę, że najlepszą sprawą dla konkursów i forum oraz jego efektywnego funkcjonowania jako całości (wraz z konkursami), powinno być zwiększenie aktywności użytkowników w ogóle, ale nie tej biernej - zaglądania czy tylko cichego podglądania nabijającego liczniki odwiedzin (...)
    I zrobicie tak jak mówię, albo...

(...) Poczekam sobie zatem cierpliwie i z ukrycia sprawdzę powodzenie tego przedsięwzięcia i zastosowanych zmian.
    (...)
    I to by zamykało dyskusję.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    To się zaczyna robić zbyt skomplikowane.

Co miesiąc zgłaszane są zdjęcia, jak dotychczas. W następnym miesiącu kilka osób głosuje w dyskusji lub tajnym głosowaniu (niech wybierze prowadzący) nad pierwszą trójką najlepszych zdjęć. Osoby do jury wybierane byłyby co kwartał z puli klubowiczów o największym dorobku fotograficznym (decyduje największa ilość zdjęć w galerii publicznej, limit do ustalenia). I tyle.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta

Co miesiąc zgłaszane są zdjęcia, jak dotychczas. W następnym miesiącu kilka osób głosuje w dyskusji lub tajnym głosowaniu (niech wybierze prowadzący) nad pierwszą trójką najlepszych zdjęć. Osoby do jury wybierane byłyby co kwartał z puli klubowiczów o największym dorobku fotograficznym (decyduje największa ilość zdjęć w galerii publicznej, limit do ustalenia). I tyle.
    O.... wlasnie wypadlem z grona jurorskiego......
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    O.... wlasnie wypadlem z grona jurorskiego......
    Masz jeszcze co najmniej dawa głosowania, więc wcale nie tak właśnie.

---------- Post dodany o 05:48 ---------- Poprzedni post był o 05:32 ----------

To propozycja jak rewolucja, tak daleko pojśc nie zamierzam.

Chce zachować ocenę Jurorską z jej wątkiem, dyskusją i oceną. Wspólpracująca od miesięcy ze sobą grupa fachowców od fotografii, umiejąca dyskutować i porozumieć się między sobą to zbyt cenny dorobek FM by go tak po prostu zaprzepaścić.

Chętnie natomiast zmienię zasadę wyłaniania tzw. "Grupę Bufetowej" na rotacyjne zaproszenia organizowane według kryterium ilości zdjęć w Galerii Publicznej. Moje doświadczenie mówi, że niekoniecznie umiejętność robienia świetnych fotografii przekłada się na łatwość oceny fotografii innych userów. Eliminacje Jurorskie możnaby także wykorzystać do ułatwienia wyborów w Nagrodzie Klubowiczów dla zmniejszenia rozterek oceniających w NK.

Wprowadzę poprawkę regulaminową o możliwości dodania jednej fotografii miesięcznie przez każdego usera forum do ocenianej puli w ramach autopromocji.

Czy można "wydrukować" liste klubowiczów z ilościami zdjęć w GP? Jeśli tak to poproszę.

Myślę, że to byłby już pełny limit zmian na 2016 rok. Teraz ubiorę to w formę regulaminową.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.12.15 o 06:52

diabolique
    Gość
    (...) Osoby do jury wybierane byłyby co kwartał z puli klubowiczów o największym dorobku fotograficznym (decyduje największa ilość zdjęć w galerii publicznej, limit do ustalenia). I tyle.
    No nie wiem, czy tak tyle. Mam wątpliwości, bo:
    1) osoby te mogą po prostu nie mieć czasu lub ochoty
    2) osób tych może nie być już na forum (lub są bardzo mało aktywne)
    3) niektóre osoby nie poddają swoich zdjęć pod ocenę, więc automat od publicznej ich nie obejmuje
    4) do publicznej nie trafiają zdjęcia innosystemowe

Nie mówię, że to niemożliwe, mówię, że to złożone.

PS.
    5) Niektórzy dają zdjęcia tylko do wątków

PPS.
    Swoją drogą autentycznie i po ludzku ciekaw jestem jak wygląda lista mistrzów publicznej. Można prosić o jej ujawnienie, a nie tylko do wiadomości apz?
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 26.12.15 o 09:51

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    No nie wiem, czy tak tyle. Mam wątpliwości, bo:
    1) osoby te mogą po prostu nie mieć czasu lub ochoty
    2) osób tych może nie być już na forum (lub są bardzo mało aktywne)
    3) niektóre osoby nie poddają swoich zdjęć pod ocenę, więc automat od publicznej ich nie obejmuje
    4) do publicznej nie trafiają zdjęcia innosystemowe

Nie mówię, że to niemożliwe, mówię, że to złożone.

PS.
    5) Niektórzy dają zdjęcia tylko do wątków

PPS.
    Swoją drogą autentycznie i po ludzku ciekaw jestem jak wygląda lista mistrzów publicznej. Można prosić o jej ujawnienie, a nie tylko do wiadomości apz?
    Nie wiem czy można automatycznie. Przejrzałem 1/5 mniej więcej zdjęć i największy dział Publicznej - faunę. Nie dostałem potwierdzenia, że można wygenerować zestawienie automatycznie - jakieś 5 godzin pracy i już mam:

Szacuję, że ręczne przejrzenie galerii wykonanie spisów uporzadkowanie w jedną całość to jakieś dwa tygodnie roboty. Nie ma to jak przygotowane propozycje...

Fauna to 671 zdjęć i 129 userów w jednym dziale.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fauna1.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	275,3 KB
ID:	164272   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fauna2.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	245,3 KB
ID:	164273   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fauna3.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	167,8 KB
ID:	164274  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 27.12.15 o 04:29