Rozważania nad formą konkursu i owszem, z pewnością ważne i przydatne tylko czy będą efektywne?
Ja powiem o czymś innym, może dla wielu nie dotyczącym bezpośrednio tego ani innego konkursu , chociaż ja mam inne zdanie.
Nie znajdę teraz w tych wszystkich wypowiedziach kto i jak dokładnie to powiedział, ale było wspominane, że słaba aktywność, że forum umiera etc.... i wygląda na to, że to właśnie główna przyczyna, która generuje małe zainteresowanie konkursami i potrzebą ich udoskonalania prawie na siłę.
Po co doskonalenie formy konkursu, skoro użytkownicy nie uczestniczą aktywnie w życiu forum?
a czemu nie uczestniczą wystarczająco aktywnie w życiu forum?
Kto i jakie będzie za chwilę prace wstawiał?
Kto będzie głosował?
Czyżby trzeba było liczyć, tylko i wyłącznie, na kilku stałych aktywistów?
Jeśli to wystarczy, to po co zmieniać cokolwiek skoro oni i tak już tu siedzą i głosują?
Myślę, że w tym pytaniu i odpowiedzi na nie, leży właśnie rozwiązanie!
Osobiście nie sądzę żeby nawet najlepszy konkurs i same nagrody, były w stanie radykalnie zmienić ogólne podejście i do konkursów i do forum.
Zmiana nastawienia do użytkowników może zmienić znacznie więcej!
Myślę, że najlepszą sprawą dla konkursów i forum oraz jego efektywnego funkcjonowania jako całości (wraz z konkursami), powinno być zwiększenie aktywności użytkowników w ogóle, ale nie tej biernej - zaglądania czy tylko cichego podglądania nabijającego liczniki odwiedzin, ale tej czynnej, kiedy ktoś ma chęć i nie jest demotywowany do wypowiedzi, o ile nie obraża innych i nie publikuje treści ogólnie uznanych za obraźliwe i kłamliwe.
(zbędny ozdobnik-apz)