Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Lampa do E-500 do 500zł

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [quote="kisi"]Jeśli musowo do 500zl to pozostaje jedynie chyba Tumax 386AF. Po sposobie, w jaki piszesz o używaniu lampy wnioskuje (być może blednie) ze chyba lepsza będzie dla ciebie lampa systemowa z trybem FP.

No, ale jeśli tryb FP odpowiada jedynie za robienie zdjęć z szybszą migawką niż 1/160 i po zatym nie ma różnic praktycznie z FL 36 (może poza jakością wykonania) to, po co przepłacać.
    W Kościele raczej nie ma sensu robienie zdjęć z migawką większą, niż 1/160 bo nikt po kościele nie biega na dworze zazwyczaj jest dobre oświetlenie i jeśli się chce podświetlić cienie gdzieś w krzakach czy między gałęziami to zawsze można użyć wbudowanej w lampę fotoceli i wbudowanej lampy, aby wymusić błysk przy dowolnej migawce...
    Co myślicie o tej lampie ? :
    http://allegro.pl/item301742447_meca..._olympus_.html
    ona ma liczbę przewodnia, 44 więc lepiej a tej lampy, którą polecał kolega i której wykonał test nigdzie do kupienia nie ma
    FL36 bym kupił za 600zł tylko, że z tego, co piszecie jest troszkę słaba chciałbym coś mocniejszego no i co to znaczy zoom w lampach błyskowych i mniej więcej, na jaką odległość można doświetlić maksymalnie plener? Jeśli będę robić zdjęcie nocne na ulicy Np Ulica Piotrkowska w łodzi gdzie na 1 planie mają stać fotografowane osoby a z tyłu mają prezentować się lekko podświetlone sztucznie kamieniczki? Takie zdjęcie udało mi się wykonać przy maksymalnym błysku z wbudowanej lampy i przy ISO, 400 ale szumy widać i chciałbym kupić lampę która da radę podświetlić ładnie scene.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    no niestety Tumaxa 386 dostać to nie lada wyzwanie. W sklepach nie ma, wymiotło.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

fl-36

tak, tak , moja pomyłka
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Szkoda, że nie ma wyświetlacza
    z tego, co piszecie i co wyczytałem na forach FL-36 nie nadaje się do zdjęć w większych pomieszczeniach np weselach i kościołach, bo trzeba ustawiać większe ISO, aby wszystko było dobrze doświetlone (no chyba że da sięnajniższą przesłone) a mój OLY E-500 robi ładne fotki do ISO 400 potem już jest ryzyko, z RAW'a już nie wycisnę więcej światła, bo wyjdzie ziarno, którego nie usunę ładnie za pomocą Noise Nija w PSP bez utraty szczegółów.
    Jestem nastawiony na lampkę, jaką opisuje dzemski żeby jeszcze tylko było miejsce gdzie można ją kupić, gdyby FL36 była dość mocna kupiłbym ją

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nalegajcie w foto-tip, jak będzie więcej chętnych to się szybciej sprawią.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    No, ale jeśli tryb FP odpowiada jedynie za robienie zdjęć z szybszą migawką niż 1/160 i po zatym nie ma różnic praktycznie z FL 36 (może poza jakością wykonania) to, po co przepłacać.
    W Kościele raczej nie ma sensu robienie zdjęć z migawką większą, niż 1/160 bo nikt po kościele nie biega na dworze zazwyczaj jest dobre oświetlenie i jeśli się chce podświetlić cienie gdzieś w krzakach czy między gałęziami to zawsze można użyć wbudowanej w lampę fotoceli i wbudowanej lampy, aby wymusić błysk przy dowolnej migawce...
    Nie do końca masz rację. Super FP przydatne jest kiedy chcesz doświetlić komus twarz a walisz fotkę pod słońce. Lampa wali wtedy max mocą, zasięg błysku jest bardzo mały ale na cienie starczy. Sytuacji takich jest mało, ale sie zdarzają i należy je brać pod uwagę. Generalnie lepiej miec.
    Poza tym (moge sie mylić wiec proszę poprawcie mnie) ale AUTO ISO działa chyba tylko z lampą systemową a to dośc przydatna funkcja. Ale proszę mnie poprawić jesli sie mylę.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [quote="kisi"][quote="Anubis76x"]

Kusi mnie jeszcze
    Metz 44 AF-4
    http://www.cyfrowe.pl//aparaty/metz-...-4,skpcid.html

Cena nie całe 600 zł
    na stronie metz pisze "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "
    więc to jest chyba odpowiednik Olympowskiego SuperFP ?
    Wyczytałem gdzieś jednak że niektóre lampy Metz przepalają trochę ciekawe czy to jest prawda.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    więc to jest chyba odpowiednik Olympowskiego SuperFP ?
    Wyczytałem gdzieś jednak że niektóre lampy Metz przepalają trochę ciekawe czy to jest prawda.
    To powinien byc ów tryb Super FP ale chyba w tej lampie jej wlasciwości zależa od zastosowanej stopki (pisze chyba bo jest w tym troszke zamieszania) - najlepiej poszukaj bo na forum był wątek o lampach nesystemowych i nawet ktos z forumowiczów bardzo ladnie to wytlumaczył.

To czy przepalają czy nie to kwestia nauczenia sie lampy, jak ją poznasz to zrobisz stosowną korektę i po sprawie, prawda ? To tak samo jak szkla SIGMY ocieplają itp mozna wymieniać.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    Jeśli nie zależy Ci na SuperFP to polecam Tumax 386AF, cena 499zł
    Tu cały wątek na jej temat, wraz z testami jakie wykonałem, od strony 3.
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...s-a-vt9703.htm
    lampa Tumax 386AFZ
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...max%20Olympus&

Czy to Twoja lampa ? zastanawiam się nad nią i nad 100 zł droższą
    lampa Metz 44 AF-4 digital niby ten jest o 2" mocniejszy.
    Trudny wybór

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W metzie palnik można obracac podajże tylko w pionie a w Tumaxie we wszystkich płaszczyznach, to też wez pod uwagę
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?