Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: O gwarancji i serwisie Olympusa

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    ... Na plus Olympusa jest to, że sprzęt naprawiany w serwisie fabrycznym, gwarancyjnie, czy niegwarancyjnie, otrzymuje bezpośrednio od serwisu gwarancję na 6 miesięcy.
    A zapytam tak, to jak się ma te 6 miesięcy gwarancji do urządzenia, które mimo to jest na gwarancji producenta?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robertos102 Zobacz posta
    A zapytam tak, to jak się ma te 6 miesięcy gwarancji do urządzenia, które mimo to jest na gwarancji producenta?
    Zwróć, proszę, uwagę, że ogólnie określony Olympus, to nie jest po prostu producent, lecz korporacja składająca się z wielu oddziałów o najrozmaitszych profilach i kompetencjach. Ta sześciomiesięczna gwarancja została udzielona przez serwis, który w tym przypadku przyjmuje na siebie rolę gwaranta. W takiej sytuacji jest dwóch różnych gwarantów - Olympus Polska dla towarów sprzedawanych w sklepach, a Olympus Europa, do napraw, ponieważ jest właścicielem serwisu i odpowiada za jego właściwą pracę. Gwarancja serwisowa nie ma związku z zakupem konsumenckim i jest liczona od daty dokonania naprawy. Prawnie skutkuje to tym, że okres obydwu gwarancji nie dodaje się do siebie, gdyż zostały udzielone równolegle przez dwóch różnych gwarantów, a więc i okres gwarancyjny biegnie równolegle dla obydwu. W przypadku sprzętu, który jest jeszcze na gwarancji tej konsumenckiej, nie ma to jakiegoś znaczenia, jeśli przy konieczności naprawy, gwarancja otrzymana przy zakupie będzie trwała jeszcze dłużej, niż sześć miesięcy. Sytuacja zmienia się jednak w przypadku dokonania naprawy gwarancyjnej, na przykład, w ostatnim tygodniu gwarancji handlowej. Mimo zakończenia jej obowiązywania, aparat pozostaje nadal na gwarancji tej serwisowej. Przy dokonywaniu napraw pogwarancyjnych, sprzęt po powrocie z serwisu także posiada pół roku pełnej gwarancji. Zapomniałem dodać, że w przypadku gwarancji serwisowej, dotyczy ona całości działania naprawionego sprzętu, a nie tylko samego zespołu, który był naprawiany.
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 20.12.15 o 17:31 Powód: uzupełnienie informacji

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Nie wiedziałem tego.
    Ale się jeszcze dopytam. Te 6 miesięcy gwarancji udzielonej na naprawiany sprzęt praktykowane jest tylko przez Olympusa czy także przez innych producentów

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robertos102 Zobacz posta
    ...Te 6 miesięcy gwarancji udzielonej na naprawiany sprzęt praktykowane jest tylko przez Olympusa czy także przez innych producentów
    Wybacz, dopytaj się u innych producentów